A zanimljivo je da recimo Accuwether ne vidi nikakv sneg kod mene...dok recimo Yr.no daje bas dobar sneg...izgleda da te dve prognoze koristie razlicite modele. sto se ovog snega tice i dalje nista nije sigurno rekao bih...mada vecina prognoza i ovo sto sam video po modelima drze snegopad za ovde
AccuWeather, koji je poznat da baš i nije "accurate" bez obzira na naziv
, u današnjoj prognozi za nedelju za BG čak ni ne spominje sneg nego samo malo kiše tj. ukupna količina padavina je samo
1mm (za nedelju)!
Par ljudi iz te firme poznajem, kao i iz Wunderground (u okviru TWC), pa ću se suzdržati komentara u vezi načina na koji se radi "najbolja automatska prognoza" (lepše je to reći prijateljski, "licem u lice" na nekoj međunarodnoj konferenciji) ... ali realno nemam objašnjenje kako Accu uopšte ne "daje" sneg za nedelju za BG jer njihova automatska prognoza koristi modele iz kojih bi mogla ili maltene "morala" da predvidi bar 30-35mm padavina a od toga npr. 15-20cm "zadržanog" snega na relativno toplom tlu. Za lokacije u južnim, brdovitim krajevima na području Beograda svakako bi se "dobilo" više akumuliranog snega iz iste količine padavina - gledajući modele, bez korišćenja "ljudskog iskustva"
koje dodatno treba da poboljša prognozu. Neki modeli "daju" i bitno više padavina, pišem samo o onome što njihov (AccuW) algoritam verovatno "vidi" u korišćenim modelima za nedelju (bez ponedeljka)...
Doduše postoji model koji maltene ne "daje" sneg za Beograd ali Accu ga ne koristi a od onoga što koriste teško je da bilo koji MOS ili ML "ukine" sneg i ostavi kišu (i to samo 1mm padavina za 24h).
Edit: zaboravio sam da priložim slikicu, u mojim godinama to i nije čudno