Ja sam pre i voleo da gledam te raznorazne indekse, ponajpre na Atlantiku (NAO i posebno EAO) ali u poslednje vreme sve manje pažnje pridajem tome. Jednostavno, mnogo tu kojekakvih faktora, indeksa ima koji mogu biti dobri (ali i loši naravno), ali džaba i da je sve dobro u tom slučaju kada prosto čitava sinoptička sklopka u širem smislu nije nameštena kako treba (koja kroji vreme nad veći delom Evrope)....zamislite to kao Evropu i njenu bližu okolinu u obliku nekakve puzle, jesi ti našao ispravne delove ali ih nisi ispravno namestio, nisu "legli" kako treba.
To je ono što je Srks nekada pisao, možemo mi imati odličnu zimu kad Atlantik divlja, ako imamo podršku Skandi-Ruske AC, a takođe džaba nam totalno uspavan Atlantik i sever Evrope (kao prošle godine) kada prodor ode prezapadno.
Zaista je šteta da su karte za februar ovako loše, maltene usudio bih se reći za veći deo meseca. Pre se znalo, kada i zataji zima u početku nekako si se uvek predosećalo da će u februaru nešto da se izrodi, a ovako se taj mesec sveo na ništa drugo nego produženu prolećnu ruku u poslednjih par godina (posebno severnije). Zato i jeste super ovo do sada, doduše jeste me kolega Ciklon "kritikovao" za to, što je deo zemlje uspeo da se provuče i prođe solidno s obzirom na generalno loše stanje i parametre, jer da nije toga....
Ono što stvarno zabrinjava, ja ću to opet reći, je izostanak spomenutog Skandi-Ruskog AC. U redu, prelistavao sam ja arhivske karte i zaista se i pre zadesila po neka godina gde je Atlantik bio totalni gospodar, da sa severoistoka ništa nije moglo da zavlada....ali obično to naiđe samo takva jedna godina i već u sledećoj se dovede u normalu, ne možda striktno kod nas, ali govorim za šire područje njegovog uticaja. Čini mi se da taj anticiklon nikada više nije bio u "banani" nego u poslednje 3-4 zaredom. To je prilično zabrinjavajuće. Ne samo da ga nema (Sibirca) jačim grebnom kod nas, nego je sve ređi i u samoj istočnoj i severoistočnoj Evropi sve do granica Rusije. O Skandi AC tek da ne pričam, sada je oko Skandinavije non stop, ali non stop kanonada ciklona i dominacija niskog pritiska, maltene "produžena ruka" minimuma oko Islanda.