У суштини шта нам је остало од годишњих доба, кратко и прохладно Пролеће, дуго Лето продужено кроз Јесен, кратку Јесен у Новембру и делом Децембру, кратку праву Зиму...
Знам да ће кроз статистику и бројке то изгледати другачије али субјективно је ипак другачије од пуких просека Џаба то што природа све то избалансира када се све испремешта на уштрб другог годишњег доба..
Slažem se sa kolegom Risboom, osim što subjektivno (bez gledanja u podatke) nemam utisak da je tako čest slučaj da se leto poslednjih godina produžuje na septembar, kao što je to umelo da se dešava pre možda 10ak godina. Bude uglavnom vrlo toplo tokom leta - posebno avgust ne može da omane sa vrućinama i sušom. Ali onda često već krajem avgusta, početkom septembra temperature (pa i padavine) se obično dovedu u normalu - i septembar bude prijatno topao, umeren, pravi ranojesenji mesec. Onda posle obično ima temperaturnih fluktuacija tokom oktobra, često uz produžen period toplog vremena u vidu Miholjskog leta - pa se topliji period ponekad nastavi i početkom novembra, što sveukupno ostavi utisak tople jeseni. Ipak, poslednja jesen je bila sasvim prosečna, uz čak hladniji oktobar.
Izgleda da nas je instinkt prevario i da februar i ove godine tera po svome i ide protiv statistike. Jedino što smo za razliku od prethodne 2 godine, ovoga puta imali sasvim korektan januar.
I ja sam se do prošle godine vodio idejom da februar po zakonu verovatnoće ne može doveka da liči na ranoprolećni umesto na zimski mesec - ali sam se prevario. Može, apsolutno može da bude u prolećnom modu i ove godine, i narednih godina. I apsolutno nema veze što je od poslednjeg pravog zimskog februara prošlo 10 godina.
Srednja ferbuarska temperatura između 2013. i 2021. godine je iznosila 5,9°C u Beogradu, što je samo oko 1,5°C niže od martovskog klimatološkog proseka. Dakle, rano proleće u ovo doba godine sve više se nameće kao standard.
E sad, ovakvo vreme će se verovatno negde i nekad iskompenzovati, i rano je otpisivati makar kratkotrajan povratak zime i snega u nizijama. Naravno, šanse za ozbiljniji i trajniji zimski nalet su svakako male, s obzirom da kalendar odmiče - a u naredne 2 nedelje nema ništa osim proleća na vidiku.