Dragi moji SerbianMeteovci, moram nešto da podelim sa vama, možda će mi lakše biti kad barem negde ispričam šta mi je na duši, jer barem ovde će me ljudi razumeti.
Naime, pre dve nedelje sam se opekao kao nikad u životu i bez ikakve potrebe natovario sebi ogroman stres zbog kog već noćima ne spavam. Kada je ono veliko nevreme 19. jula (sreda pre 2 nedelje) zahvatilo Srbiju, meteorolozi su odjednom postali najpopularniji i najtraženiji ljudi u Srbiji. Pojedini mediji su teško uopšte i mogli doći do bilo kakve izjave od strane meteorologa, pa su iz jedne novinarske agencije nekako uspeli da dođu do mene preko kolegenice sa fakulteta koju su najpre kontaktirali. U startu nisam bio preoduševljen da išta govorim javno, ali eto barem sam naglasio da tu izjavu dajem kao meteorolog u svojstvu građanina, a ne ispred firme u kojoj sam zaposlen i to je možda i jedino što je dobro ispalo u celoj priči.
Tema je bila nevreme koje je 19. jula zahvatilo Srbiju, da se onako objasni kako je do toga došlo, koliko se tako nešto često dešava i šta je potrebno da bi se dogodilo, da li se moglo prognozirati, itd, itd... S obzirom da je u medijima čak i od strane kolega meteorologa to nevreme bilo pogrešno interpretirano kao "superćelijsko", što to po svojoj prirodi nikako nije bilo na teritoriji naše zemlje, osetio sam potrebu da eto barem negde dam stručno objašnjenje šta se tu zapravo desilo, s obzirom da sam skoro celu svoju dosadašnju karijeru posvetio izučavanju i praćenju jakih konvektivnih nepogoda. A nisam ni slutio da ću sebe time dovesti u potpuno nezavidnu poziciju. Na kraju razgovora, nakon objašnjenja događaja od 19. jula upitan sam za prognozu za naredne dane i pitanje je bilo da li se mogu očekivati toliko jake nepogode kao u sredu. Moj odgovor je bio da se nevremena tolikih horizontalnih razmera jako retko dešavaju (sećam se da sam objasnio da je nevreme zahvatilo gotovo 2/3 Srbije i da su udari vetra pričinili štetu gotovo u kontinuitetu od Novog Sada do Niša). Zatim sam rekao da se nevremena očekuju i u petak i u subotu, ali da će zahvatiti manje područje u odnosu na sredu, odnosno da će u petak biti skoncentrisana najpre na severnu Srbiju (Vojvodinu), a u subotu na centralni pojas zemlje, te da će samo jugoistok Srbije odnosno područje južnije od Niša najverovatnije ostati pošteđeno nevremena. Pritom nigde nisam ni izokola rekao da će nevremena u petak i subotu biti manjeg intenziteta u odnosu na sredu, samo skoncentrisana na manje područje.
Ok, verovatno se sećate šta se sve na kraju zbivalo u petak i subotu i pitate se šta je ovde moglo da pođe po zlu. Ovo objašnjenje i prognozu sam dao u petak ujutru, a mediji su preneli u petak popodne, jedan po jedan. Prvo mi se nije dopalo šta je ostalo od teksta. Deo u kom se opisuje šta se zapravo dogodilo 19. jula je maksimalno skraćen (verovatno zbog previše stručnih pojmova), dok je prognoza ostavljena u celosti, ali blago preformulisana. E sad, znate one medije koji su poznati po onim bombastičnim i apokaliptičnim naslovima (Spremite se, stiže nam haos, apokalipsa iz Hrvatske stiže u Srbiju, itd, itd..), nijedan od takvih medija nije preneo tekst. Postoje oni koji im po svemu kontriraju, pa su i u ovoj situaciji hteli da zvuče kao "glas razuma i smirivanje panike", i iz celog teksta izdvojili ono što im je odgovaralo i ostavili naslove tipa "Očekuje se nevreme, ali ne kao što je bilo u sredu", "Neće biti kao u sredu, takve oluje se retko dešavaju", itd, itd... Nisam bio baš preoduševljen takvim naslovima, jer je bilo izvučeno iz konteksta i nije uopšte bilo poenta cele priče, ali dobro, ko god je kliknuo i pročitao tekst, suština je ostala manje-više kako sam i izjavio.
Iznenađujuć broj internet portala je sve preneo i barem od ovoga što sam imao uvid, tekst je uglavnom prošao neprimećeno i bez mnogo komentara, lajkova, šerova, tu i tamo poneki HAARP komentar i to je to. Kad su već prošli petak i subota i kad mi je već bilo lakše što se prognoza ostvarila, nisam više o svemu tome ni razmišljao. Bio sam u fazonu - i dobro je što je sve prošlo neopaženo, ne treba mi u životu da se previše eksponiram.
Čitava priča dobija preokret desetak dana kasnije. Naime, od iste novinarske agencije sam upitan da prokomentarišem da li će nevreme od pre neki dan koje je ponovo zahvatilo Italiju i Sloveniju stići do Srbije i kada. I tu sam dao kraći odgovor u vidu prognoze da ne očekuju nepogode kod nas i da će proći u vidu lokalnih pljuskova. To je već malo kome bilo interesantno i tek par portala su preneli. Međutim kad sam tada guglao svoje ime i prezime plus meteorolog, došao sam do teksta gde je moju prognozu od pre dve nedelje preneo jedan lokalni portal i tu se otvara Pandorina kutija. Čim sam video 10-ak komentara već na portalu i još 10 puta toliko na fejsbuku znao sam da nešto nije kako treba.
Sad da napravim digresiju. Verovatno se sećate kako je sve to izgledalo u petak i subotu, 21. i 22. jula, na kraju krajeva sam napravio i reportažu pa možete da se prisetite. Sistem je u petak definitivno zahvatio manje područje u odnosu na sredu (Vojvodinu, Beograd i Podunavlje), i nije bilo orkanskih udara vetra na širem području kao što je bio slučaj dva dana ranije. Ipak, jedan deo sistema uz strahovito downburst nevreme se odvojio iz Slavonije i naglo razjačao na području Šida, Bačke Palanke i Novog Sada i zatim oslabio u daljem premeštanju ka Zrenjaninu (sve se to može lepo videti na radarskim animacijama).
E sad, zamislite koliki maler treba da budeš da upravo iz Novog Sada, jedan od čitanijih portala prenese tvoju prognozu uz naslov da se, ni manje ni više ne očekuje nevreme kao u sredu. I to praktično par sati pre nego što je veliko nevreme zahvatilo Novi Sad, koji je uz pomenute dve opštine bio jedini grad koji je zapravo i imao toga dana jače nevreme nego u sredu u smislu štete koja je napravljena.
https://www.021.rs/story/Info/Srbija/347469/Meteorolog-o-novom-nevremenu-Nece-biti-kao-u-sredu-takve-oluje-se-retko-desavaju.htmlMeđutim, dalje u tekstu se nigde ne pominje da će oluja u Novom Sadu biti slabija nego u sredu, već se prognoza odnosila na Srbiju:
Teško je precizirati tačne lokacije koje će biti pogođene nepogodama u ova dva dana, ali ono što se može reći sa priličnom sigurnošću jeste da će samo krajnji jug i jugoistok Srbije, na području južnije od Niša ostati pošteđeni ovog puta, dok će sve severnije od tog područja biti zahvaćeno nepogodama", naglasio je Vujović.
On je napomenuo da su danas veće šanse da područje Vojvodine bude obuhvaćeno jakim olujama uz mogućnost grada i olujnih udara vetra, dok je u subotu veća šansa da do oluje dođe preko zapadne i centralne Srbije i dalje ka istoku.
Prognozirajući predstojeće oluje, Vujović je rekao da se nepogode razmere kakva je bila prekjuče dešavaju veoma retko i da su uobičajeno skoncentrisane na manje područje.
"Nevreme će danas i sutra zahvatiti nešto manje područje nego što je to bio slučaj u sredu", poručio je Vujović.
Međutim, poznato je 99% naših dežurnih fb komentatora ne čita tekst nego samo naslove i onda iz toga zaključuju šta piše u tekstu. I očekivao sam da tu bude i poneki zlonameran i podrugljiv komentar, ali ono na šta sam naletio dok sam čitao komentare nisam ni u najcrnjim slutnjama zamišljao.
Prvo na portalu mnogo zlonamernih komentara ovoga tipa, ali barem bez vređanja:
Ali pravi haos kreće na fejsbuk objavi. To ne mogu ni da skrinšotujem ni da se vraćam i čitam jer ne mogu opet da proživljam taj osećaj. Ali tu je bilo svega i svačega bez ikakvog filtriranja i uređivanja od strane moderatora "Sram te bilo, mrš, lažovčino, sereš, vrati diplomu, plaćen da bi lagao narod, itd, itd..." U mnogim od komentara se čak pominje i moje ime i prezime. I neverovatno je da je od 100-ak komentara barem 90% ili podrugljivo na račun "loše prognoze" ili uvredljivo na moj račun. Toliko zlonamernih, ciničnih, "pokušajadasebudeduhovitih" komentara da sam u potpunosti ostao zatečen. A pritom nijedan komentar da je napisano bilo šta tipa "Ljudi, jeste li pročitali tekst ili samo naslov". Zamislite kad je jedan jedini poluodbrambeni komentar bio od strane teoretičara zavere koji je napisao nešto tipa "nisu meteorolozi krivi, ovakve veštački manipulisane oluje se ne mogu predvideti"...
Znam da ćete sada svi reći - što se sekiraš oko nekih tamo nebitnih ljudi koji leče svoje komplekse i frustracije tako što pišu komentare po društvenim mrežama. Svestan sam ja svega toga, ali isto ne mogu da se tek tako pomirim sa činjenicom da su takve ružne komentare na moj račun bez ikakvog razloga pisali na desetine ljudi koji me nikada u životu nisu ni videli, i kojima bukvalno ništa nažao nisam učinio. I opet je dobro što sam sve te komentare našao posle dosta vremena, što ih nisam pratio "live", jer bih tu možda dolazio u iskušenje da ulazim u nepotrebne diskusije, a tek to mi ni ne bi trebalo u životu. A čitava sreća u nesreći je što se prognoza ovoga puta ipak u velikoj meri ostvarila, a zamislite kakvi bi tek komentari bili da se prognoza nije ostvarila kako je navedeno u tekstu.
A do svega toga je došlo nesrećnim spletom okolnosti zbog nespretno izvučenog naslova. Evo pogledajte recimo sa jednog popularnog portala, isti tekst uz potpuno drugačiji naslov - komentara 0:
https://nova.rs/magazin/lifestyle/jedini-deo-srbije-koji-ce-biti-postedjen-od-vecerasnje-supercelijske-oluje/Morao sam da podelim sa vama ovu ispovest, sad mi je barem malo lakše. Barem sam nešto pozitivno izvukao iz svega, a to je da bilo kakve prognoze za bilo kakve medije pod svojim imenom i prezimenom više neću davati ni u ludilu. Ovaj stres mi stvarno nije trebao u životu. Možda ako neko nekad pozove da se nešto kaže ili objasni iz oblasti meteorologije, nikad ne reci nikad, ali sa bilo kakvom vrstom prognoza van onih za koje sam plaćen sam završio.