Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1501432 puta)

Van mreže popovica novi sad 1

• **
Odg: Meteo chat
« Odgovor #11580 poslato: 07. Januar 2024. u 20:56 »
Padavine su generalno severnije .Evo čak i Somboru čak i madjarsku zalazi  čak više nego što su istocnije nego po ec i gfs
Ukmo ima te padavine ali je siromašan njima a Sremska Mitrovica 12 mm a Valjevo 13 mm
Icon je bliži ali je severnije I od njega a istocnost je pogodio za Srem i Bačka.
Tako da je to pozicija od koje se kreće u noć u ovom delu Srbije .

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #11581 poslato: 08. Januar 2024. u 21:13 »
Jedno mozda glupo pitanje, da li smo mi po Kopenovoj klasifilaciji klime postali subtropski tip zadnjih par godina?

Van mreže dejca

« Odgovor #11582 poslato: 09. Januar 2024. u 07:16 »
Čuvena 2017-a, ja tad lancima išao na slavu, 33km. u jednom pravcu, koji je to put bio. Hladnoća bila stigla i do severa afrike, grčka bila okovana ledom. Leskovac merio -24c.

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #11583 poslato: 10. Januar 2024. u 15:21 »
 Kao i uvek bude hladnije i bude duži niz ledenih dana nego što to modeli predviđaju kad sneg padne.Čak i večito topli EC pogreši u takvim situacijama. E neka.  :grin:
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #11584 poslato: 10. Januar 2024. u 19:29 »
Evo i sankališta, još samo da padne sneg

Danas zvanično otvoreno sankalište, morao sam da testiram, snimljeno

https://youtube.com/shorts/I-RA7MyIoac?feature=shared

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #11585 poslato: 12. Januar 2024. u 09:17 »
Drugari jel videsti vi ovu vest. https://www.blic.rs/vesti/drustvo/rat-srpskih-meteorologa-trojica-prijavljena-da-su-sarlatani-policija-ih-saslusava/49f3hw4

Pošeo je lov na ,,veštice,, - meteorologe amatere. Sve jesu, ali amateri baš i nisu. Ispada da ako nešto voliš, to ne smeš da radiš ako nisi školovan za to. A svi znamo da kad nešto što voliš to radiš na najbolji način i daješ celog sebe u to, bez obzira koju si školu završio. Navodno šire paniku, a u stvari paniku šire mediji sa debilnim naslovima ,,udicama,, za kliktanje. Upravo su ih mediji doveli do ovoga sada.

Moram da stanem u njihovu odbranu. Ovo ide sve iz jedne kuhinje. Narod sve manje veruje državnim službama . Setite se samo kako su nas razapinjali sa ciklonom ,,Tamara,, . Da je sreća da pravi ljudi sede na pravom mestu.

Da dodam još ovo. Čitam komentare, kako olako vređamo ljude, a da ih i ne poznajemo. Ispade da oni plaše narod, a ne mediji na kojima ostavljau komentare.
« Poslednja izmena: 12. Januar 2024. u 10:15 dikile »

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #11586 poslato: 12. Januar 2024. u 10:40 »
Dikile ne verujem da si iznenadjen, da li te uopste nesto moze iznenaditi u ovoj zemlji?
U "drzavi" u kojoj ministar odbrane (bivsi ali to nije bitno sada) nije sluzio vojsku dize se buka oko meteorologa amatera.
Otislo je sve u tri lepe....

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #11587 poslato: 12. Januar 2024. u 12:54 »
Ispada da ako nešto voliš, to ne smeš da radiš ako nisi školovan za to.
Ako se dobro sećam i u Hrvatskoj je bio sličan problem pre par godina, samo što je "akciju" protiv meteorologa amatera pokrenuo njihov zavod. Ne znam šta je bio epilog na kraju.

Ko ima javne nastupe u vezi meteorologije a nije meteorolog po struci možda nije loše da da prostudira zakon o meteorologiji ili možda još bolje da se konsultuje sa advokatom oko najboljeg i najbezbednijeg načina kako da se prilikom nastupa na tv-u "ogradi" da ne bi potencijalno upao u problem. Đavo se krije u detaljima, a uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #11588 poslato: 12. Januar 2024. u 14:38 »
Pročitaš naslov i sta neko kaze i dobiješ dve suprotne stvari.
Trebalo pre da ganjau medije zbog naslova nego meterolge amatere .

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #11589 poslato: 12. Januar 2024. u 19:29 »
Mene je baš iznenadilo što se ova tema pokrenula u medijima. Prvo sam se nasmejao kad mi je više ljudi, što meteorologa, što nemeteorologa poslalo link. Prvo me nasmejao naslov i "rat meteorologa", a onda i termin "meteorološki lobi" u daljem tekstu. Šta sve "novinari" neće dodati i izmisliti da bi doprineli dramskom zapletu i čitanosti. A zapravo u celoj priči ništa nije toliko smešno, pogotovo ako se posmatra na način kako je Dikile obrazložio.
Međutim sve je ovo kompleksna tema i ima dve strane medalje. Ne bih rekao da je u pitanju lov na meteorologe amatere ili bilo šta toga tipa. Krećem se u krugu meteorologa zaposlenih u različitim službama i znam neki opšti stav po tom pitanju. Mislim da nikome ne smetaju meteorolozi amateri kao takvi, već ljudima smeta lažno meteorološko predstavljanje onih koji to nisu po zvaničnoj vokaciji, tj. diplomi. Ljudi koji su diplomirali meteorologiju su generalno osetljivi na tu temu jer znaju da meteorologija nije samo prognoza vremena, klimatološka statistika, i ostale stvari o kojima su mahom piše kako na našem forumu, tako i po društvenim mrežama i stranicama sa sličnom tematikom. Meteorologija je veoma složena nauka i potrebno je savladati gomilu matematike i fizike da bi se došlo do cilja - diplome. Naravno da ništa od svega toga kasnije nije potrebno da bi neko bio dobar prognostičar, ali to je već druga tema.
Mnogi meteorolozi su posebno osetljivi na I.Ristića i njegovo sve češće pojavljivanje u medijima, sa potpisom - meteorolog. Mislim da je gospodin Čubrilo slučajno uleteo u celu ovu priču, jer čovek nigde nikad nije rekao da je meteorolog i uvek se ograđuje da zvanične prognoze i upozorenja daje RHMZ. Možda jeste malo pretenciozno reći za sebe - dobro se razumem u meteorologiju. Meteorologija je širok pojam. Čovek je bez sumnje dobar u tumačenju sinoptičkih karata, procesa sinoptičkih razmera i prezentovanja svega toga u lako razumljivoj prognozi vremena. Ali to je samo 1% meteorologije. Đ.Đurić je moj kolega sa faksa i neko ko je bez sumnje zaljubljenik u meteorologiju, i nije mi jasno zašto nije uspeo da završi fakultet, da ne bi morao da dolazi u ovako neprijatne situacije kad već radi ono što voli.
I meteorologa koji je podneo prijavu znam sa fakulteta. Nemam ništa protiv čoveka, ali barem na studijama nije odavao utisak nekog ko ima previše entuzijazma i ljubavi prema ovoj nauci, odnosno neko ko je u tom smislu sušta suprotnost svoj trojici navedenih. Ali, to nije bitno u celoj priči. Voleo bih da znam koji mu je tačno motiv bio pri podnošenju prijave, da li je samo hteo da napravi malu pometnju ili da ljudi zaista krivično odgovaraju, nisam siguran.
Ovde su u celoj priči ponajviše krivi "mediji" koji i od njihovih normalnih prognoza naprave neke bombastične naslove i tako stvaraju paniku.
Treba uzeti u obzir i ovo što je Stefano napisao, samo je dao pogrešan link ka zakonu o metrologiji, što nema veze sa ovom temom. Evo ga ispravan link koga zanima:
Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti
Doduše, tu nećete ništa posebno pročitati osim da je Zavod zvanično nadležan za sve.
« Poslednja izmena: 12. Januar 2024. u 21:20 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #11590 poslato: 12. Januar 2024. u 19:33 »
Evo primera uzbunjivanja javnosti sa zvaničnog sajta http://synop.meteos.rs/
na dan 12.01.2024. godine u 18,00h:

visina snežnog pokrivača u Somboru, Kragujevcu, Sjenici i Leskovcu je 998 cm, odnosno skoro 10 metara.

Van mreže Bart

« Odgovor #11591 poslato: 12. Januar 2024. u 19:47 »
A niko nije smeo da udari na onog iz Kučeva  :rofl: Dje će lopatom na bager  :rotf: Tačniji od svajcarskog sata  :grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #11592 poslato: 12. Januar 2024. u 20:07 »
Ја сам изненађен овим вестима које заиста нису ни приближно истини. Нападање на аматере метеорологе је потпуно лудост, сем онај Дино који баш претерује! Ни један од нас аматерских метеоролога није навео да смо сигурни у прогнозе, па све упућујемо на званичне службе. Зато сам јако револтиран приступом овој теми. Колико знам тужбу је поднео Недељко Тодоровић метеролог и тиме започео једну јако безобразну кампању.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #11593 poslato: 12. Januar 2024. u 20:17 »
Treba uzeti u obzir i ovo što je Stefano napisao, samo je dao pogrešan link ka zakonu o metrologiji, što nema veze sa ovom temom. Evo ga ispravan link koga zanima:
Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti
Doduše, tu nećete ništa posebno pročitati osim da je Zavod zvanično nadležan za sve.
Hvala na ispravci, nisam obratio pažnju da postoji i taj zakon o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #11594 poslato: 12. Januar 2024. u 20:32 »
Čubrilo je po struci profesor geografije u gimnaziji u koju sam išao. Izuzetno cenjen i deca ga vole. Nadam se da ovo nema veze sa time što je protiv režima jer je postovima to često isticao. Jasno je da se u ovoj državi traži prva greška protivnicima aktuelne vlasti kako bi se kaznili. Pored svega što ste izneli i ne sumnjam da je tu bilo kršenje zakona, samo nisam siguran da bi bilo ko bio pozvan na saslušanje da je blizak režimu. To je ustvari glavni problem u ovoj zemlji i mislim da je to ciklon hteo da kaže. Zaista me ništa ne može iznenaditi. Realno da sam aktivista protiv vlasti uhapsili bi me što sam koristio telefon u saobraćaju, a kriminalci bliski režimu slobodno šetaju. Mi nismo pravna država i ne možemo pričati uopšte o primeni zakona, ako se on selektivmo i po potrebi primenjuje.

Čubrilo jednostavno podržava proteste i to ne krije, a dosta ga ljudi ga prati. Mislim da je to zapravo razlog nažalost

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #11595 poslato: 12. Januar 2024. u 20:40 »
Mene je ova vest na prvu loptu pogodila i baš razljutila. Svi znamo koliko vremena ulažemo u ovo zato što to volimo, a ne da bi nešto zaradili. Od toga nema ništa, još ste finansijski i u gubitku, a da ne pričam ako to radite na malo višem nivou. Slažem se da je fakultet=titula, ali džabe i završen fakultet, ako ti po završetku nisi makao ni milimetar dalje od njega. Vremena, a i tehnologije se menjaju i ono što se učilo juče, danas već možete da bacite u smeće. Monogi još zive u prošlom veku iako je ovaj već dogurao do četvrtine.  U današnje vreme te više niko neće pitati šta si završio nego da li znaš da radiš posao. Pa možeš da budeš i doktor nauka, od titule se ne živi. Da se ogradim ovde ne mislim na sve oblasti. Ali u mnogim oblastima iz amaterizma su došle velike stvari.

Da budem iskren Nedeljko me je baš razočarao ovog puta. Pa ako njega nema na tv-u i medijima onda ne znam koga ima. Sve imam više utiska da je ovde u stvari borba za medijski prostor.

Evo malog poređenja, možda je glupo, ali to mi je zgodno. Evo ti Miloše na primer uživaš u branju pečuraka, nisi završio školu za to ti si ,,amater,,. I verujem da znaš 90% svih pečuraka kako izgledaju i da li su jestive ili ne. I onda se pojavi neki dr, mr poljoprivrede koji je pečurke uživo video samo na Kalenić pijaci da tebi soli pamet. Ko je od vas kompetentniji? Ja sigurno ne bih poslušao dr mr-a nego tebe. Iskustvo i praksa na prvom mestu.

Mogu ja i na sopstvenom primeru. Evo ja sam inženjer saobraćaja, i sa tom ,,titulom,, mogu da se obrišem. Kad sam se zaposlio u struci sve sam morao da učim iz početka. Više su znali ljudi koji nisu dalje makli od srednje škole ali su radili u struci. U teoriji transporta ja treba da prevezem određenu količinu robe od tačka A do tačke B za određeno vreme, sa što manje troškova i da to naplatim. Ali u praksi ja ne radim sa džakovima krompira nego sa živim ljudima i raznim nepredviđenim situacijama koji mogu da te zadese na putu, ( kolega Ciklon će me najbolje razumeti :) ). A to se ne uči na fakultetima. I ono što je bilo pre 15 godina i ovo sada ne može da se meri ni po jednom parametru.

Tako da starije generacije moraju da se pomire sa činjenicom da dolaza mlađe, naprednije generacije koje barataju novim tehnologijama i znanjem. Tako će i iza nas sledeća da dođe. To je normalan proces.
« Poslednja izmena: 12. Januar 2024. u 20:50 dikile »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #11596 poslato: 12. Januar 2024. u 20:55 »
Čubrilo se oglasio

"Za ovo sam, kao i svi vi saznao od novinara. Još uvek ne mogu sebi da dođem.

Veoma sam razočaran da je moj trud i rad koji je usmeren za opšte dobro naišao na ovakav odgovor.

Svi vi koji me pratite jako dobro znate da se nikada nisam predstavljao kao meteorolog. Uvek sam se trudio da mišljenja i informacije koje iznosim budu objektivne i blagovremene, baš u cilju ne izazivanja panike i da bi sprečili širenje lažnih informacija. Bar vi znate koliko vas sam umirio i smirio kroz hiljade komentara i poruka kroz godine.
Moja želja je da vam približim i objasnim zakonitosti koje vladaju i utiču na naše vreme i da kao zaljubljenik u meteorologiju i nastavnik geografije (što sam uvek isticao)približim ovu nauku svima.

U svakom mom postu sam vas upućivao na vaše državne meteorološke zavode koji su jedini zvanični izvori informacija.
Više puta sam molio i upozoravao neke od novina i portala da bez moje dozvole ne preuzimaju moje tekstove i posebno ne stavljaju bombastične, lažne naslove koji ne odgovaraju tekstu. Hvala svim novinarima koji su me do sada korektno kontaktirali, citirali i koji prenose tačne informacije, bez lažnog citiranja.

Iskreno mi je žao što  svi koji se bave ovi poljem nisu prepoznali mogućnost saradnje u cilju boljitka našeg društva kao celine.

Vaš Marko, nikad  bio meteorolog, ali uvek tu za vas."

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #11597 poslato: 12. Januar 2024. u 21:15 »
Naravno, ovde na forumu svi delimo isti stav i saglasni smo oko svega. Nadam se da onu moju poruku niko nije pogrešno protumačio da na bilo koji način podržavam "hajku" na ovaj trio, već sam kao neko iz struke pokušao da vam približim najverovatnije motive pokretanja cele te priče. Ja i dalje mislim da je tu najveći problem, odnosno ono što je glavni predmet prijave tzv. lažno predstavljanje, a tek onda sve ostalo što ide uz to. A tu su i mediji ponajviše krivi sa potenciranjem tim "meteorolog" za ljude koji nemaju to zvanje.
Cela priča nije nimalo smešna i nimalo naivna. Sreća je da SerbianMeteo više nije medijski eksponiran i nikome nismo "trn u oku", ali da smo nastavili sa pojavljivanjem u medijima kao recimo pre 7-8 ili 9 godina, nije nemoguće da bi se našli na udaru.
Dikile je dao lepo obrazloženje kako se vremena menjaju i da ljudi mogu imati veliko znanje iz oblasti za koje se nisu školovali, ali i tu treba biti oprezan sa kvalifikacijama, pogotovo kad je nauka u pitanju. Da se nadovežem da Dikiletovo poređenje, ja recimo jesam gljivar, ili mikolog amater i imam poprilično znanje iz te oblasti, ali nikada ne bih sebe nazvao mikologom. Sa druge strane, upoznao sam profesionalnih mikologa koji ne poznaju ni 10. deo makromiceta (velikih gljiva, okom vidljivih svima) kao što poznajemo mi gljivari, ali zato su autori naučnih radova iz te oblasti gde se recimo na molekularnom nivou opisuje struktura gljiva, itd.. što su za nas gljivare "španska sela", a zapravo jako bitne stvari u toj oblasti. E tu je razlika u celoj priči. Ja verujem da bi 90% članova ovog foruma sada dali bolju prognozu vremena za Beograd za naredna recimo 3 dana od mojih cenjenih profesora sa fakulteta, ali to ih ne čini boljim meteorolozima.

Hvala na ispravci, nisam obratio pažnju da postoji i taj zakon o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti.

Ovo što sam dao u linku je zapravo jedini meni poznat zakon, onaj o metrologiji nema veze sa meteorologijom iako se samo za dva slova razlikuje. :)

I ne bih se složio sa Joe-om da ovde ima neke politike u celoj priči, iako se prožima kroz sve pore našeg društva. Pre su drugi razlozi koje sam naveo posredi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #11598 poslato: 12. Januar 2024. u 23:43 »
U mojoj struci je situacija malo drugačija. Gleda se suvo znanje, a diploma ne utiče ni na platu, ni na poziciju u firmi već isključivo znanje i napredak. Moja kompanija jeste sa sedištem u San Francisku, ali sam promenio par firmi i svuda je ista situacija. Radio sam sa dosta uspešnih kolega koji su završili druge fakultete i uspešno rade i napreduju, ali dosta njih koji su završili informatiku ne uspe u poslu. Ipak najviše nas je koji smo se školovali za to što radimo i sada radimo u struci.

Po mom mišljenju fakultet je ipak veoma bitan jer te trenira da se "brzo" snađeš u struci i da razmišljaš na adekvatan način koji struka nalaže. Naravno i dalje neko ko nije završio fakultet se može bolje snalaziti i pokazati veći talenat i to je tako mislim u svim strukama. Ono što sam ja učio na fakultetu odavno nije primenjivo u sadašnjem poslu, ali mi je fakultet pomogao da se brzo prilagodim novim tehologijama i da brže učim.

Ljudi često mešaju dva pojma. Jedno je zvanje, a sasvim drugo zanimanje. Zvanje je ono što stičemo školovanjem, a zanimanje je ono čime se bavimo. Moje zanimanje može biti meteorolog iako sam po zvanju dipl. informatičar i obratno, može i dipl. meteorolog biti informatičar-programer, što da ne.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #11599 poslato: 12. Januar 2024. u 23:45 »
Има ту од свега по мало, најреалнији разлог је сујетни од стране људи који су за то плаћени а да притом као покварене грамофонске плоче врте исте приче у круг. Типа дугорочне прогнозе где се наводе само некакви просеци, топлији и хладнији периоди, старе отрцане фразе итд
И сад када се појаве људи који нису професионалци свог посла а притом раде много детаљније прогнозе а поврх свега многи науче доста од тога, упуте се и могу и сами да прате разне моделе, прогнозе, излазе као и ми овде. То очигледно смета дипломиранима( узимање леба из уста  :grin :) и онда ајд да тужимо да не сме нико да се бави прогнозама ко нема диплому.
Друго као што сте већ писали, огроман утицај медија, борба за клик, катаклизмични наслови, извлачење изјава из контекста  и на крају неко за то мора да буде крив. Новине и медији сигурно НИКАДА неће бити криве  :facepalm:
Закључак је да ће сада са оваквим стварима сигурно многи метео заљубљеници који имају своје странице, који деле прогнозе и прогностичарски материјал - добро да размисле има ли смисла борити се са ветрењачама..
Наш друг @Дикиле је то лепо објаснио у вези оног ко одрађује (отаљава) посао, са дипломом запошњен( не воли оно што ради) - и неког метео фана који ће дати 200% себе, свог слободног времена и радити то из љубави  :) Огромна разлика
Уз наравно дужно поштовање и дипломираних метеоролога који не раде као већина иначе ,  а присутни су овде на нашем форуму  :tu: