Mene je baš iznenadilo što se ova tema pokrenula u medijima. Prvo sam se nasmejao kad mi je više ljudi, što meteorologa, što nemeteorologa poslalo link. Prvo me nasmejao naslov i "rat meteorologa", a onda i termin "meteorološki lobi" u daljem tekstu. Šta sve "novinari" neće dodati i izmisliti da bi doprineli dramskom zapletu i čitanosti. A zapravo u celoj priči ništa nije toliko smešno, pogotovo ako se posmatra na način kako je Dikile obrazložio.
Međutim sve je ovo kompleksna tema i ima dve strane medalje. Ne bih rekao da je u pitanju lov na meteorologe amatere ili bilo šta toga tipa. Krećem se u krugu meteorologa zaposlenih u različitim službama i znam neki opšti stav po tom pitanju. Mislim da nikome ne smetaju meteorolozi amateri kao takvi, već ljudima smeta lažno meteorološko predstavljanje onih koji to nisu po zvaničnoj vokaciji, tj. diplomi. Ljudi koji su diplomirali meteorologiju su generalno osetljivi na tu temu jer znaju da meteorologija nije samo prognoza vremena, klimatološka statistika, i ostale stvari o kojima su mahom piše kako na našem forumu, tako i po društvenim mrežama i stranicama sa sličnom tematikom. Meteorologija je veoma složena nauka i potrebno je savladati gomilu matematike i fizike da bi se došlo do cilja - diplome. Naravno da ništa od svega toga kasnije nije potrebno da bi neko bio dobar prognostičar, ali to je već druga tema.
Mnogi meteorolozi su posebno osetljivi na I.Ristića i njegovo sve češće pojavljivanje u medijima, sa potpisom - meteorolog. Mislim da je gospodin Čubrilo slučajno uleteo u celu ovu priču, jer čovek nigde nikad nije rekao da je meteorolog i uvek se ograđuje da zvanične prognoze i upozorenja daje RHMZ. Možda jeste malo pretenciozno reći za sebe - dobro se razumem u meteorologiju. Meteorologija je širok pojam. Čovek je bez sumnje dobar u tumačenju sinoptičkih karata, procesa sinoptičkih razmera i prezentovanja svega toga u lako razumljivoj prognozi vremena. Ali to je samo 1% meteorologije. Đ.Đurić je moj kolega sa faksa i neko ko je bez sumnje zaljubljenik u meteorologiju, i nije mi jasno zašto nije uspeo da završi fakultet, da ne bi morao da dolazi u ovako neprijatne situacije kad već radi ono što voli.
I meteorologa koji je podneo prijavu znam sa fakulteta. Nemam ništa protiv čoveka, ali barem na studijama nije odavao utisak nekog ko ima previše entuzijazma i ljubavi prema ovoj nauci, odnosno neko ko je u tom smislu sušta suprotnost svoj trojici navedenih. Ali, to nije bitno u celoj priči. Voleo bih da znam koji mu je tačno motiv bio pri podnošenju prijave, da li je samo hteo da napravi malu pometnju ili da ljudi zaista krivično odgovaraju, nisam siguran.
Ovde su u celoj priči ponajviše krivi "mediji" koji i od njihovih normalnih prognoza naprave neke bombastične naslove i tako stvaraju paniku.
Treba uzeti u obzir i ovo što je Stefano napisao, samo je dao pogrešan link ka zakonu o metrologiji, što nema veze sa ovom temom. Evo ga ispravan link koga zanima:
Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj delatnostiDoduše, tu nećete ništa posebno pročitati osim da je Zavod zvanično nadležan za sve.