I dalje imam utisak kao da sve ovo dižeš na nivo neke svađe isl. sa "ljudima koji perfidno ne mogu da obuzdaju svoj ego". I sam kažeš da nisi stručnjak za meteorologiju, a pokušavaš da opravdaš svoj stav iz jedne usko-meteorološke teme ljudima kojima su pola svog života posvetili meteorologiji.
Evo recimo ja nisam stručnjak za medicinu. I zamisli sad krene nešto da me boli i postavim sam sebi neku random dijagnozu i odem kod doktora da ga ubeđujem da bolujem od toga što sam sam sebi postavio. Doktor kaže da nije to, da je dijagnoza nešto sasvim drugo, a ja krenem da ga ubeđujem da nije u pravu i da sve to što mi priča nema veze sa životom i da je istina nešto petnaesto. Šta misliš, kako bi doktor reagovao?
Da se razumemo, ja ne krivim tebe, ti sam samo jedan od hiljade, možda i miliona ljudi koji su pali pod uticaj tih nenaučnih teorija koje se šire internetom. Stičem utisak da si neko ko veruje u to, ali ne želi po svaku cenu da nametne taj stav drugima. Međutim, ima ljudi koji su vrlo agresivni na društvenim mrežama sa nametanjem takvog stava i nipodaštavanjem nauke. Meteorologija je samo jedna od oblasti koje su jako podložne tim teorijama, baš zato što postoje mnoge stvari koje nisu lako razumljive laicima iz ove oblasti. I onda je prosečnom čoveku lakše da poveruje da je atmosfera zamućena zato što su nas prskali iz aviona, nego da se pustinjska prašina transportovala iz Sahare.
Da samo svi ti ljudi znaju koliko je meteorologija kompleksna nauka, koliko matematike i fizike smo prošli da fakultetu, koliko jednačina koje opisuju kretanja u atmosferi. Depozicija aerosola je posebna oblast, a pustinjski aerosol je samo jedan od onih koji se u kontinuitetu prenose kroz atmosferu. S obzirom na dimenzije čestica, pravilnije bi bilo reći pustinjska prašina nego pustinjski pesak, jer su čestice peska previše krupne i teške da bi se prenele u više slojeve atmosfere za razliku od prašine koja se lako prenosi konvektivnim transportom do visina od nekoliko km (suva konvekcija u pustinjskim oblastima), a zatim jakim horizontalnim strujanjima i više stotina, pa čak i hiljada km daleko od izvornog područja u zavisnosti od meteorološke situacije. U međuvremenu su razvijeni i mnogobrojni prognostički modeli koji rade jako dobre simulacije ovog transporta i može se reći da su i ovoga puta prognoze bile na zadovoljavajućem nivou i da se nije dogodilo ništa neobično ni neočekivano. Ali barem 50% ne želi da veruje u to, jer tu nema nikakve senzacije, nikakve zavere.. Prirodni procesi jednostavno nisu interesantni širim narodnim masama. I ne znam zašto sve ovo pišem, jer ako je neko odabrao da veruje u suprotno, možeš mu navesti 1001 naučni rad iz ove oblasti, ni to neće biti dovoljno. On će verovatno odgovoriti da ni Sahara ne postoji, da je sve to jedna velika laž.