Zanimljiva zapažanja kolege. Visoke temperature ovog leta, kao i prethodnih leta u ovom veku, uglavnom nisu nezabeležene vrednosti temperature na našim prostorima, izuzev nestvarnih cifara iz jula 2007. godine.
Ali ono što meni deluje da se znatno promenilo je koliko toplota traje i koliko često se ponavlja. Raste srednja maksimalna, srednja minimalna i srednja dnevna temperatura zbog dužih i češćih toplih perioda. Otud dolaze i toplotni rekordi za mesec, sezonu, godinu, ne od rekordno visokih vrednosti temperature. To što nekome subjektivno deluje da nije tako, podaci sve pokazuju, i za planine i za ravničarske predele, i to naši podaci, merenja i godišnjaci, ne od neke spoljne službe.
Znalo je i u prvoj polovini 20. veka da bude 38-40°C leti, da naiđe žarko leto. Ali u prošlom veku je bilo varijabilnosti, naiđe topao mesec, pa hladniji mesec, vreo period, pa svežiji, žarko leto pa prosečno toplo ili svežije od proseka. Tako su i klimatološki proseci bili u nekim razumnim granicama. Ovo sada možeš unapred da pogodiš već nekoliko godina kakvo leto nas očekuje, kao za mediteranske gradove. O zimi ne moram da pišem, tu polako i planine počinje da nagriza...
Od 20 najtoplijih godina u Srbiji, 17 godina je od 2000. godine, a čak 12 od 2010. godine. Samo je jedna godina u 21. veku među 20 najhladnijih u Srbiji, i to je 2005. godina. Podaci na nivou zemlje se prate od 1951. godine.
RHMZSEvo i jedne tabele koju sam postavio pre dve godine u drugoj temi
Evo kako izgleda kada se uporede tri uzastupna klimatološka perioda 1961-1990, 1981-2010, 1991-2020 po pitanju srednje mesečne i godišnje temperature za sinoptičke stanice u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Negotinu, Loznici i na Kopaoniku (stanica je na 1710m nadmorske visine). Poslednji red za svako mesto predstavlja razliku između 1991-2020 i 1961-1990 perioda.
Kopaonik je dobar indikator šta se dešava na visini, s obzirom da je stanica malo iznad nivoa 850mb. Na prvi pogled zajednička je najizraženija promena u januaru i letnjim mesecima. Naročito me je iznenadio Negotin sa čak 2.5°C toplijim avgustom tokom perioda od 60 godina, što je zaista mnogo za srednju mesečnu temperaturu i toliki period vremena.