Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1501089 puta)

Van mreže mareeram

Odg: Meteo chat
« Odgovor #11980 poslato: 19. Jul 2024. u 23:41 »
Popeh Kajmakčalan sa grčke strane danas, bilo je prijatno, krenulo se ranije, oko 7 h na uspon, gore je milina u odnosu na nizije, da poželiš da ostaneš tamo..  :grin:
Mada je oko 14 h zagrmelo, ali su otišli oblaci na drugu stranu, odvuklo ih je veliko jezero Vegoritida da ne idu prema ski centru Voras gde smo se mi spuštali..
I ipak je sunce na planini od 2500+ m i kad ne deluje opasno, jedan čovek je dobio toplotni udar, i završio u bolnici. Ali ne nositi kapu neku ili šešir, kačket na potpuno golom terenu, to je to..  :facepalm:
Video sam meteorološku stanicu Voras na ski centru Voras (naziv za planinu Nidže na grčkom) - oko 2000 m, sa najvišim vrhom Kajmakčalan, izuzetno značajnim za našu istoriju..

Van mreže Milan995

• *
« Odgovor #11981 poslato: 20. Jul 2024. u 11:44 »
Meni je jedino logično objašnjenje da je vlasnik nekih bazena, akva-parka ili tako nešto. Mada taj biznis savršeno funkcioniše i na 30-ak °C, ne mora da bude 40°C.
Ali s obzirom da nikada nismo dobili odgovor, najverovatnije samo troluje. 🙂
Potpuno razumem da neko voli i leto i toplo i stabilno vreme, ali ovo je elementarna nepogoda već 2 nedelje. Grad već danima izgleda kao u doba korone i policijskog časa, napolju je samo ko mora da bude.
Ne vidim razlog zašto bih trolovao.Ponekad malo preterujem sa željama,ali zaista volim vruće vreme i stvarno sam uživao u ovim danima(samo bih voleo da je vlaga bila malčice niža).Sve ovo je krenulo od moje izjave da bih voleo još jedan ovakav talas u avgustu,tj. kraću verziju i sa nižom vlagom,i da posle toga oni što mrze vrućinu mogu da predahnu do sledećeg leta,a pojedini su me odmah razapeli.
Ovo sam napisao u aktuelnim.Ne vidim šta je tu bilo uvredljivo.
I danas sunčano uz malo oblaka i vruće.Taj niz će se sutra prekinuti.I meni je sad dosta vrućine,red je da malo i vi uživate,ali nadam se da ćemo i mi imati prilike da još malo uživamo.Vi ćete posle uživati do sledećeg leta.
Izmislio si da neko od forumaša voli, oluje, grad, poplave itd. Velika većina nas je samo za prosečne vremenske prilike.

Sent from my DN2103 using Tapatalk
Ako je po Vama prosek da leti svakog drugog dana pada kiša i da temperature ne prelaze 30oC,ne slažem se sa tim.
Promena ce biti kad bude bila, mogu da zelim sta god hocu... moje zelje, nadanja i licne naklonosti ne uticu na to sta ce biti... bilo bi stvarno super da mogu da pozelim kisu i ona eto je... i mislim da bih bio enormno bogat u tom slucaju... ali eto...  :confused:
Potpuno se slažem sa Vama.

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #11982 poslato: 20. Jul 2024. u 18:26 »
Citata -Ako je po Vama prosek da leti svakog drugog dana pada kiša i da temperature ne prelaze 30oC,ne slažem se sa tim Kraj citata
Moze temperatura i da koji dan ode 35 do 40 stepeni i da bude 15 dana ukupno preko 30 stepeni ali treba većina vremena da bude ispod 30 stepeni i ovih 15 dana ne treba da budu svi od jednom i ne mora kiša da pada svaki dan ali u proseku bar  1 nedeljno.

• **
« Odgovor #11983 poslato: 20. Jul 2024. u 18:35 »
Popeh Kajmakčalan sa grčke strane danas, bilo je prijatno, krenulo se ranije, oko 7 h na uspon, gore je milina u odnosu na nizije, da poželiš da ostaneš tamo..  :grin:
Mada je oko 14 h zagrmelo, ali su otišli oblaci na drugu stranu, odvuklo ih je veliko jezero Vegoritida da ne idu prema ski centru Voras gde smo se mi spuštali..
I ipak je sunce na planini od 2500+ m i kad ne deluje opasno, jedan čovek je dobio toplotni udar, i završio u bolnici. Ali ne nositi kapu neku ili šešir, kačket na potpuno golom terenu, to je to..  :facepalm:
Video sam meteorološku stanicu Voras na ski centru Voras (naziv za planinu Nidže na grčkom) - oko 2000 m, sa najvišim vrhom Kajmakčalan, izuzetno značajnim za našu istoriju..

Ja imam porodičnu istoriju raka kože tako da se dobro pazim oko toga .
Stavljam redovno SPF i mogu da kažem da zbog toga izgledam mladje 5 god u odnosu na većinu mojih vrsnjak ali nije to bitno , baka mi umrla od raka kože a otac jedva se izvukao tako da poučeni iskustvom jako pazim oko toga , naocare za sunce I kapa i zaštitna krema i tako odavno ..I dalje licu sam kao sa 20 i nešto mada  sam skoro 30 god .Mada za muškarce to nije tako bitno jeste za žene mnogo vise .Moj motiv je zdravstveni prvensteno zbog porodične istorije .Na planinama Mada je hladnije UV indeh je preko 11 što je ekstremno i opasno čak za one sa tamnijim temom a ne za nekog sa svetlijim.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #11984 poslato: 20. Jul 2024. u 18:35 »
Da se ne mučite  :grin:  primer idealanog sedmodnevnog vremena leti  i da svi budu zadovoljni :) Dva dana sunčano T od 25 do 30C, treći dan preko 30C, noćna preko 20C ( da svi budu zadovoljni  :D ) četvrti dan preko 35C uveče front i pad temperature uz kišu i grmljavinu( bez velikih nevremena i štete ) peti dan promleniljvo uz moguću kišu i 25/26C, vikend sunčan  od 27 do 32C max.
Tako kad bi kruzilo celo leto, ne bi se niko žalio ali to su želje, a stvarnost je uvek drugačija  :)

Na mreži dejca

« Odgovor #11985 poslato: 21. Jul 2024. u 08:08 »
Što kaže Miloš glupo je više pisati za najave duže od 2 dana, do juče je bilo prihvatljivo, po novim najavama pakao talas se nastavlja.

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Darko_9

« Odgovor #11986 poslato: 21. Jul 2024. u 19:46 »
Gledam nesto ovaj tropski talas od 29 juna do 14 jula 2012 , mislim je ovaj iz jula 2024 sad bio jaci od njega narucito u nekim delovima Srbije , i 2015 je bilo slicno ali ove godine je barem bilo kise pocetkom jula. https://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=13274&ndays=31&ano=2012&mes=07&day=31&hora=23&ord=DIR&Send=Send

Van mreže Bart

« Odgovor #11987 poslato: 22. Jul 2024. u 19:45 »
Nije do oblaka nego do kompozitnog radara. Od nevremena u subotu je isključen Samoš, pa u kompozitnu ide samo Fruška Gora koja kad je sama daje nerealno slabe odraze. Već po RC Gradište je tu bilo odraza za dobre potope i za microburst.

Da i ja sam video da ga nema i taj radar. A onaj na Jastrepcu verujem da smo svi zaboravili i da postoji... Ne mogu da verujem da toliko dugo ne radi i da ne mogu da ga poprave...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #11988 poslato: 22. Jul 2024. u 19:49 »
^^ S obzirom na stanje u RHMZ-u po tom pitanju, možemo da otpišemo i jedan i drugi. Dobro je dok još uvek ijedan radi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #11989 poslato: 22. Jul 2024. u 20:23 »
Situacija s tim radarom kao i sa selektorom fudbalske reprezentacije-nepromenljiva :grin:
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #11990 poslato: 22. Jul 2024. u 20:26 »
ja sam se relativno skoro prebacio na Windy radar, mogu sam da kontrolišem istoriju i ažurniji je kada su lokalne konvekcije u pitanju i što je najbitnije, nisam primetio da maši sa odrazima

RHMZ mi je nekako kilav, čekaš da vidiš kakvo je stanje bilo pre 10 minuta jer im nekad i duže od toga treba da okače "trenutno" stanje.. dok oni okače gradonosni oblak se već formirao iznad glave, ovamo barem mogu da vidim da nešto već kreće da bukti

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #11991 poslato: 24. Jul 2024. u 12:29 »
Dodjosmo do nekako najtoplijeg da ikada u historiji merenja i premeravanja, a sve to negde unazad za neke delove do caaaak 1940 godine... bitno je uterati strah u kosti i iskoristiti svaku rec da se utuvi plebsu u glavu da ce bogati plakati ako ovako nastave biti neposlusna raja:

https://www.theguardian.com/environment/article/2024/jul/23/world-temperature-records-shattered-hottest-day-climate-crisis

Citat
Inflamed by the carbon pollution spewed from burning fossils and farming livestock, the average surface air temperature hit 17.09C (62.76F) on Sunday, according to preliminary data from the Copernicus Climate Change Service, which holds data that stretches back to 1940.

Da nemaju cudnu potrebu da ubace kravlji prdez i podrigivanje u svaki moguci deo price "ljudi, pogoresmo ko licne od ovijeh krava..."  mozda bi u ponesto i poverovao... ovako krave prde i podriguju a karbonski otisak rata u ukrajini ignorisemo govori samo da je propagandna aktivnost na max ne zbog zagrevanja konkretno, nego zbog svih drugih stvari na koje strah mora biti maksimalno fokusiran...

zz-top - "tv dinners"
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Bart

« Odgovor #11992 poslato: 25. Jul 2024. u 15:15 »
Kako Stefane mislis pocinje susa 3 avgusta?! Pa ovde je pocela jos od kad, ovo je samo nastavak, a kisa je zakasnila tako da je i nepotrebna vise, bar ovde. Samo da se nadamo da zbog zdravlja ljudi nece biti vise nekih ekstremno visokih temperatura, a inace susa ovde vlada od januara prakticno tako da za to ne brini....
I ovde susa od 2,3 jula, ono sto u gradu palo pre 2 dana ne racunam jer u okolini ima dosta mesta bez merljive kolicine padavina od ako se dobro secam 2 jula... Nezgodna godina u 3 lepe...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milan995

• *
« Odgovor #11993 poslato: 25. Jul 2024. u 21:44 »
Ovaj jul i prethodni tropski talas su prilično nadmašili moja očekivanja.Imali smo čak 12 uzastopnih dana sa temperaturom >=35oC i čak 10 tropskih noći(od toga 8 uzastopnih).Najverovatnije će biti rekordan(tj.premašiće jul 2012.).Vrlo verovatno će biti oboren i rekord broja tropskih dana(dosad ih je bilo 19,a rekord je "samo" 22).
Takođe,ovo leto je na dobrom putu da obori rekord iz 2012.,ali avgust bi morao da nastavi sa vrućinom(doduše,nešto manjom nego te 2012.).
I ovde susa od 2,3 jula, ono sto u gradu palo pre 2 dana ne racunam jer u okolini ima dosta mesta bez merljive kolicine padavina od ako se dobro secam 2 jula... Nezgodna godina u 3 lepe...
Poslednja kiša kod vas je pala 2.jula uveče,znači od 3.je krenuo sušni period.
U gradu je i danas temperatura prešla 30c. ali vrbe pored Veternice i reka gde je rhmz izgleda da će prekinuti paklene (tropske) dane. Prokleto leto nikako da ukoči. Još više od dva meseca ima da gorimo i trpimo komarce.

Leto će trajati još mesec,najviše mesec i po dana.
Većinskom članstvu ovog foruma se obično prebacuje kako volimo leti samo hladno i kišovito vreme, a siguran sam da u većini slučajeva to nije baš tako. Mislim da se niko ne bi bunio kada bismo u toku leta imali više ovakvih dana koji se savršeno uklapaju u klimatološke proseke. Nego problem je što je ovo prosek za poslednjih 30 godina. Ukoliko bismo uzeli prosek za prethodnih 15-ak godina, tu bi već ovaj današnji dan definitivno bio u kategoriji "hladno".
Slažem se,današnji dan je bio negde u proseku za poslednjih 30 godina,ali ako gledamo poslednjih 10-15 godina,definitivno je jedan od svežijih.
« Poslednja izmena: 25. Jul 2024. u 21:54 Milan995 »

Na mreži dejca

« Odgovor #11994 poslato: 25. Jul 2024. u 23:50 »

Leto će trajati još mesec,najviše mesec i po dana.
Bilo mekad, ranije sam biljke na ožiljavanje bockao od prvog septembra, a sad počnem od 20-25-og. Sve preko 25c. je pretoplo za tu radnju. A i to se treba promeniti da klimatološka jesen počinje u oktobru a ne u septembru.

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

• **
« Odgovor #11995 poslato: 27. Jul 2024. u 00:47 »
Ovo toliko više nema veze sa našom klimom čak je iznad i globalnog otopljenja da sam sklon da verujem da je pitanju ciklus koji je pojačan globalnim otopljenjem zbog čega je necuvano toplo

Verovatno kada tada mora nastupiti neka kontra ravnoteža ali ti ciklusi umeju da traju i više godina

Van mreže David01

• *
  • Starost: 23
« Odgovor #11996 poslato: 27. Jul 2024. u 10:14 »
 ^^
Слажем се. Не верујем ни једној од 2 супротстављене струје које говоре о климатским променама. Ни оној која каже да човек нема никакав или има занемарљив утицај, нити оној паничарској која у свему види људски утицај на климатске промене, па и у метану из крава. Истина мора бити негде између.

Наша клима у последњих 10ак година, а нарочито од 2018. више није умерено континентална него суптропска. Не можемо икада бити Медитеранска због географије, пре свега удаљености од мора. То има утицај и на годишњи распоред падавина који је супротан ономе у Медитеранској клими и не видим како он може да се промени колико год било топло данас и у предстојећим годинама...

• **
« Odgovor #11997 poslato: 27. Jul 2024. u 10:34 »
 ^^ ^^
Da ciklus ce biti verovatno prekinut nekom veoma ostrom zimom za uslove pogotovo od 2018 god ali nece biti oboreni rekordi vec ce neka zima x godine biti malo ispod proseka zbog globalnog otopljenja ali nama ce  izledati veoma ostra
Sada kada ce to biti ne znamo ...

Van mreže Bart

« Odgovor #11998 poslato: 02. Avgust 2024. u 20:56 »
Prognoze za narodni period podsecaju me na naziv filma Lose da losije ne moze biti...  :confused:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milan995

• *
« Odgovor #11999 poslato: 02. Avgust 2024. u 21:50 »
Због свежијих јутара средња јулска температура опала је на 26,7°С што га чини јединим месецом са средњом температуром већом или једнаком 26°С у Новом Саду од како постоји станица. Према тренутним прогнозама август би лако могао да буде copy-paste оног из 1992. који је оси максималних температура изнад 30°С скоро сваког дана имао и свега 0,2 mm падавина. Тренутно 16°С.
Trenutno ne deluje da ćemo biti blizu tih vrednosti iz avgusta 1992.,pošto modeli iz izlaza u izlaz ublažavaju vrućine.
Ako se ovako nastavi,avgust bi mogao biti oko ili tek malo iznad proseka temperaturno,osim ako ne dođe neki veliki tropski talas u 2.polovini meseca (nešto kao prošle godine).Ako tako bude,onda ovo leto sigurno neće biti najtoplije.
Prognoze za narodni period podsecaju me na naziv filma Lose da losije ne moze biti...  :confused:
Zar nisu sve bolje prognoze,u smislu ublažavanja temperatura?Svakako može i gore(za mene bolje)od onoga što daju. :confused: