Pa "udaranje kontre" je najblaži opis koji sam mogao da pronađem. Kako drugačije opisati ovaj fenomen?
Bio nekada davno jedan član foruma Sofronije koji se ni po čemu bitnije nije isticao od drugih članova foruma. Izveštavao o aktuelnim vremenskim prilikama iz svog grada. Kad je suša i vrućina priželjkivao kišu i zahlađenje, kad je kišovito i hladno priželjkivao stabilizaciju i otopljenje, kad je topla zima navijao za sneg, itd... Mrzi me sad da vadim citate, ali sve se to lako da proveriti (od 2013. do 2020). Put me često dovodio u Smederevsku Palanku, pa sam i lično upoznao kolegu sa foruma koji je odao utisak jednog sasvim prijatnog i zanimljivog čoveka.
A onda negde od 2020. kao da je neko hakovao profil. Totalni preokret u stilu pisanja, u komunikaciji sa drugima. Od poslednjih nekoliko stotina poruka, u svakoj mora da naglasi mržnja prema kiši i bilo kakvim padavinama, pa makar i mesecima da nije padala, a usput da se istakne obožavanje suše i vrućine i objašnjavanje drugima kako je to nešto super, samo što ne razumeju koliko je 40°C lepo za uživanje i bosonogo trčkaranje po livadama. Ako poruke nisu posvećene mržnji kiše i obožavanju vrućine, onda su posvećene negiranju klimatskih promena i ubeđivanju da je uvek bilo ovako, da je u skorijoj prošlosti bilo još toplije i suvlje, samo smo većinom previše mladi da bi se sećali toga.
Eto kako ukratko izgleda ovaj fenomen. Meni lično ne smeta više jer sam se navikao. Često me pitaju ljudi koji prate forum a nisu članovi zašto dozvoljavamo da nam neko tako "troluje" forum. Ja tu čak i stanem u odbranu i pokušavam da objasnim da nije trolovanje već bogatstvo foruma što ne vlada jednoumlje. I trudim se da se držim po strani što je više moguće. Evo na prethodnoj stranici čovek tražio neki moj citat od pre 10 ili više godina da bi dokazao kako se "radujem nevremenu" a pritom uopšte nisam ni učestvovao u konverzaciji. Ne znam čemu ta potreba. Jeste to sve normalno i uobičajeno za forume, ali baš ne prija kad se prenosi na lični nivo. Koliko god se mi ovde svi krili iza nekih pseudonima, manje-više se znamo i imenom i prezimenom. Srešćemo se možda nekad negde u životu i biće neprijatno bez ikakve potrebe.
Sve je napisano tacno (manje-vise)... moj odnos prema kisi se promenio u "kisetinu"... ali rekao sam vec - licni razlozi... ne secam se da sam ikoga klasifikovao kao "bolesnog" ili "za posmatranje" zato sto voli kisu, a ja ne... i zaista bi voleo da cujem odgovor na ovo... i cekacu ga.
Ruzno je drugacije mislenje/sklonosti trpati u kategorije, pa makar i trolovanje... da, ima zavitlavanja tu i tamo, ali samo toga... ako mislis mozda na moje "anti" stavove, ok, ubedi me u suprotno,,, ali daj mi nesto sto me moze ubedti, a ne tzv "konsenzus" tri lika koji zovu ostale da potvrde da se slazu... i naravno, pitam i Stefana da li je sve ovo trolovanje? Ako jeste, drage volje cu se povuci.
Prijatan dan
ps: stvarno ne mogu da pojmim da bi mi bilo neprijatno da se sretnem sa nekim ko drugacije misli... (a da nije deo vladajuceg establismenta, da ne upotrebim ruznije)... jedino tako, pa cak i neke takve mogu da pustim blizu...
Ok mozda Sofronije lupa kontru, ali vec nekoliko puta ga dejca i jos 2-3clana na forumu vec mesec dana prvi prozivaju i napadaju komentarima tipa "gde su sad oni sto vole prokleto leto" itd, i na aktuelnim i na chatu i na meteo chatu. Bez da on ista napise a kamoli provokativno, i onda kad on odgovori jave se i ostali clanovi. Malo malo ima komentar prokleto sunce upeklo, gori sve, hoce li kraj letu odvratnom i tu se doda jos nesto sto bocne letoljupce.
Johnny jedan od retkih ljudi ovde koji ima dovoljno paznje da procita sve - retko se oglasava, sto je steta, ali ok, takva mu "terapija" (disclaimer: takva mu terapija je izraz koji se koristi da prikaze razlicitiost i nase
slaganje sa tudjim izborom... )
I to mu dodje to... "spot on" sto bi rekli...