Tamara 2014. je ipak došla polovinom maja, posle dugog kišnog perioda, u hladnijem delu godine. Tada tlo još uvek nije bilo toliko zagrejano, a o temperaturi mora da ne govorim. Možda bi Miloš moga da povuče neke paralele između ova dva ciklona kada bude imao vremena. Ipak je on tata za ovakve stvari. ![smile :)](http://www.serbianmeteo.com/forum/Smileys/phpsmileys/smile_2.gif)
Baš sam ovih dana gledao neke reanalize sinoptičke situacije da bih izvukao paralele i mogu da kažem da i pored svega ima mnogo više sličnosti nego razlika. Iako su cikloni došli u različito doba godine, u različitom početnom polju rasporeda temperature i pritiska, imali su jako sličnu putanju i trajanje i stacioniranje nad gotovo identičnim područjem.
Glavna razlika je što ciklon Boris opstaje već mnogo duže. Iako je moja animacija startovala od petka u 00UTC kad se po prvi put može videti vrtlog, ciklon Boris se zapravo inicijalno "odsekao" još u četvrtak 12. septembra iznad severne Italije kao sekundarni ciklon prostranog ciklona nad severnom Evropom. Po trenutnim prognozama konačnu kapitulaciju ovog ciklona možemo očekivati u petak 20. septembra, što mu dođe preko nedelju dana vrtenja u krug. Takođe ovaj ciklon je imao izraženiju retrogradnu putanju istok-zapad.
Ciklon Tamara se odsekao 13. maja i opstao do 16. maja 2014. što je ipak manje dana delovanja.
Ono što bi mogao da bude predmet dodatne analize je zašto je taj ciklon 2014. najviše potopio područje u neposrednoj blizini centra (što smo i tada bili mi u dužem periodu), a periferno područje je dobilo manje padavina, dok je u ovoj situaciji 2024. najviše potopio taj periferni deo, a centar ostao pošteđen. Sve bi bilo lakše kad bismo imali više arhivskih analiza i prognoza od pre 10 godina (kao da je juče bilo).