Možda nije za ovu temu, ali moramo da se pomirimo sa time da naš geografski položaj nije naročito pogodan za sniježne padavine.
U Turskoj i Grčkoj je za obilan snijeg dovoljan samo prodor ledenog vazduha sa sjevera. On uvijek pokupi dovoljno vlage u dodiru sa Crnim i Egejskim morem i zatrpavanje je neizbježno. Tako npr. Istanbul ima za cijelih 5°C više srednje zimske temperature od Beograda, ali zato praktično svake zime barem jednom padne pola metra snijega, dok se u Beogradu to dogodi jednom u 30 godina, ako se poklopi hiljadu faktora.
"Izvukoh" ovo u ovu temu, verovatno je prikladnija.
Miloše, ti si "zimsko" dete
kao i ja, znam da se raduješ dobrom snegu koji nije baš čest u Beogradu ali svakako da Istanbul nije mesto u koje bih se "preselio" u potrazi za dobrim snegom iako je mi taj grad jedan od omiljenih i puno puta sam bio tamo. Beograd je po tom pitanju mnogo bolja opcija iako je poslednjih nekoliko zima bilo malo snega (u poređenju sa nekim ranijim periodom).
Tačno je da je Istanbul dobra lokacija za pljuskove snega koji su nekada zaista fantastični (i praćeni grmljavinom) ali sve te padavine u obliku snega relativno kratko "prežive" i najčešće se iole značajan snežni pokrivač istopi u naredna 2 dana. Na brzinu sam izvukao visine snega za poslednjih 10 zima za aerodrom Ataturk koji je jedina lokacija sa pouzdanim podacima u krugu od 50km (ICAO:LTBA, WMO 17060) i iz brojki koje prilažem vidi se da je
značajan snežni pokrivač (veći od 15cm) veoma redak u Istanbulu a i kada se formira -brzo se istopi (i pravim "snegoljupcima" ovakav sneg verovatno ne znači puno).19.2.2015. 40cm, istopio se za 2 dana;
1.1.2016. 18cm, istopio se za 3 dana a 6.1, je bilo +16C ( @Stefano: da si ostao malo duže dočekao bi ovo toplo vreme ali makar si video impresivne pljuskove snega uz grmljavinu!);
17.2.2008. 15cm, istopio se za 2 dana;
1.2.2012. 14cm, istopio se za 3 dana, 4.2. +14C;
26.1.2006. 11cm, ovde je bilo čak 6-7 uzastopnih dana sa malim snežnim pokrivačem a 26.1. je zabeležena Tmax malo ispod nule;
12.12.2013. 11cm, istopio se za jedan dan a dva dana ranije (10.12.) je prekinut meč Galatasaraj-Juventus zbog jakog pljuska snega ali je visina snega bila manja nego 12.decembra;
8.2.2006. 10cm istopio se za 1 dan;
Možda u Beogradu nije čest slučaj da imamo snegove preko pola metra, ali uopšte nije redak slučaj da imamo snegove od 20-40 cm, ako izuzmemo poslednjih par zima koje su bile vrlo loše što se tiče nekog većeg pokrivača u nizijama. Nije naš položaj ni tako loš za obilnije snežne padavine. E sad, nekih zima kockice nam se malo više slože, nekih malo manje. Do pre neki dan smo imali i do pola metra snega u pojedinim nižim predelima, malo li je.
Slažem se.
O ovoj temi može zaista puno da se piše ali generalno u jednoj rečenici: priliv hladnog vazduha je neophodan uslov, a ako je on ispunjen sneg će se sa verovatnoćom od bar 50% "pojaviti" dan-dva ili 3-4 dana kasnije (naravno može i sasvim da izostane, zato i spominjem verovatnoće od 50 ili više % ali svakako ne 80 ili 99%) ali bez neophodne hladnoće nema ništa od snega tj. tada ne da verovatnoća nije 50 ili više % nego je maltene nema (tada ili imamo hladnu kišu ili, što je iz mog ugla posmatrano -povoljnije, suvo vreme).
Uzgred, poslednji GDPS/GEM daje takav položaj ciklona za 17./18. januar da to ne želim da stavim u temu Prognoze
ali to samo pokazuje da modeli još "lutaju" u proceni situacije za drugu polovinu januara i da eto ima i modela koji ne da ne daju "suvomrazicu" (kao poslednji GFS, makar za veći deo regiona) nego daju pola metra snega za 12h u nekim delovima Balkana.