Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513271 puta)

Van mreže beket

• **
Odg: Meteo chat
« Odgovor #1540 poslato: 05. Januar 2016. u 23:20 »
Malo sam vas zapostavila, pa nisam ni primetila šta se dešava... Elem, sve ima svoje. Lenjivaca i drčnih ljudi ima svuda, čast izuzecima, ali to ne znači da treba generalizovati.

Vaše je da radite svoje, ono što volite i ono što smatrate da je ispravno, a ne da upirete prst u druge. Ne valja nikako što se šire ti animoziteti, nisu vama zvanične institucije konkurencija nego vi njima, a to što vas oni ne priznaju - i to je normalno. Znate i sami.

Razdor je očigledno nastao zbog nekakvih tu uljeza i provokatora, ali to je stvarno bolje ignorisati.

Van mreže mareeram

« Odgovor #1541 poslato: 06. Januar 2016. u 00:00 »
 @ Joe

Hvala za pojašnjenje za te oznake za snežni pokrivač,
To 999 viđam stalno za stanicu Musala u Bugarskoj..

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #1542 poslato: 06. Januar 2016. u 00:03 »
Nemam mnogo sta pametno da dodam, vi ste sve to rekli. Ja sam se prenerazio kada sam procitao poruku, nisam znao da se i ovakve stvari dogadjaju. 
Da budem iskren i ja sam bio ubedjen da ce glavnica padavina doci do Beograda, sto sam i nagovestio na forumu; da li zbog velike zelje ili lose procene, ali pogresio sam. Mozda skrecem sa teme, ali sam se sinoc bas razocarao zbog toga sto nam je u tako kratkom periodu u dva navrata izmakao obilan sneg, te se nadam da ce se vec u noci izmedju srede i cetvrtka i u cetvrtak pre podne dobar deo snega nadoknaditi.
Meni ostaje samo da cestitam sa zakasnjenjem svima koji su dobili obilan sneg i da pohvalim sve meteo reportaze; ulepsali ste mi dan makar na kratko. Mozda nisam tamo, ali sneg volim, pa makar bio i na slici!

Van mreže bodzi

• *
« Odgovor #1543 poslato: 06. Januar 2016. u 08:45 »
Moze li neko da okaci linkove za sve meteograme sto koristite ovde na forumu ? Hvala unapred :)

P.s pokusavao sam da nadjem u temi "linkovi" ali su tamo sa nabacani silni linkovi, pa nisam uspeo :D

Послато са GT-I9060 уз помоћ Тапатока

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42

Van mreže bodzi

• *

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #1546 poslato: 06. Januar 2016. u 17:22 »
Zna li neko zasto na zvanicnom sajtu aerodroma N. Tesla u delu za aktuelne vremenska podatke(temperatura, pritisak, vetar) u poslednjih 10-ak dana stoje neki cudni podaci koja uopste nisu tacni(npr. trenutno stoji da je na aerodromu 4 stepena, a trenutno je 1 stepen i pre nekoliko dana za vreme ledenih dana je pisalo 8, 9 ili 10 stepeni, ali je temperatura bila znatno ispod 0. Isto vazi i za pritisak i za vetar, a sto je jos cudnije podaci se redovno azuriraju tokom celog dana i uvek su netacni, dok KS Surcin(na aerodromu) salje normalno podatke u medjunarodnu razmenu(npr. OGIMET pokazuje realnu temperaturu, pritisak, vetar... za KS Surcin))?

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #1547 poslato: 06. Januar 2016. u 23:16 »

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #1548 poslato: 06. Januar 2016. u 23:28 »
 ^^
Zaista prelepo izgleda ta pijavica u Splitu.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #1549 poslato: 07. Januar 2016. u 20:13 »
Milose ispravi godinu u potpisu , ne mozes da se oprostis od 2015 :)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1550 poslato: 07. Januar 2016. u 23:33 »
^^ Opraštam se vrlo rado, u meteorološkom smislu je bila jedna od dosadnijih koje pamtim. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #1551 poslato: 10. Januar 2016. u 18:03 »
Možda nije za ovu temu, ali moramo da se pomirimo sa time da naš geografski položaj nije naročito pogodan za sniježne padavine.
U Turskoj i Grčkoj je za obilan snijeg dovoljan samo prodor ledenog vazduha sa sjevera. On uvijek pokupi dovoljno vlage u dodiru sa Crnim i Egejskim morem i zatrpavanje je neizbježno. Tako npr. Istanbul ima za cijelih 5°C više srednje zimske temperature od Beograda, ali zato praktično svake zime barem jednom padne pola metra snijega, dok se u Beogradu to dogodi jednom u 30 godina, ako se poklopi hiljadu faktora.

"Izvukoh" ovo u ovu temu, verovatno je prikladnija.
Miloše, ti si "zimsko" dete  ;) kao i ja, znam da se raduješ dobrom snegu koji nije baš čest u Beogradu ali svakako da Istanbul nije mesto u koje bih se "preselio" u potrazi za dobrim snegom iako je mi taj grad jedan od omiljenih i puno puta sam bio tamo. Beograd je po tom pitanju mnogo bolja opcija iako je poslednjih nekoliko zima bilo malo snega (u poređenju sa nekim ranijim periodom).
Tačno je da je Istanbul dobra lokacija za pljuskove snega koji su nekada zaista fantastični (i praćeni grmljavinom) ali sve te padavine u obliku snega relativno kratko "prežive" i najčešće se iole značajan snežni pokrivač istopi u naredna 2 dana. Na brzinu sam izvukao visine snega za poslednjih 10 zima za aerodrom Ataturk koji je jedina lokacija sa pouzdanim podacima u krugu od 50km (ICAO:LTBA, WMO 17060) i iz brojki koje prilažem vidi se da je značajan snežni pokrivač (veći od 15cm) veoma redak u Istanbulu a i kada se formira -brzo se istopi (i pravim "snegoljupcima" ovakav sneg verovatno ne znači puno).

19.2.2015. 40cm, istopio se za 2 dana;
1.1.2016. 18cm, istopio se za 3 dana a 6.1, je bilo +16C ( @Stefano: da si ostao malo duže dočekao bi ovo toplo vreme ali makar si video impresivne pljuskove snega uz grmljavinu!);
17.2.2008. 15cm, istopio se za 2 dana;
1.2.2012. 14cm, istopio se za 3 dana, 4.2. +14C;
26.1.2006. 11cm, ovde je bilo čak 6-7 uzastopnih dana sa malim snežnim pokrivačem a 26.1. je zabeležena Tmax malo ispod nule;
12.12.2013. 11cm, istopio se za jedan dan a dva dana ranije (10.12.) je prekinut meč Galatasaraj-Juventus zbog jakog pljuska snega ali je visina snega bila manja nego 12.decembra;
8.2.2006. 10cm istopio se za 1 dan;

Možda u Beogradu nije čest slučaj da imamo snegove preko pola metra, ali uopšte nije redak slučaj da imamo snegove od 20-40 cm, ako izuzmemo poslednjih par zima koje su bile vrlo loše što se tiče nekog većeg pokrivača u nizijama. Nije naš položaj ni tako loš za obilnije snežne padavine.  E sad, nekih zima kockice nam se malo više slože, nekih malo manje. Do pre neki dan smo imali i do pola metra snega u pojedinim nižim predelima, malo li je.

Slažem se.

O ovoj temi može zaista puno da se piše ali generalno u jednoj rečenici: priliv hladnog vazduha je neophodan uslov, a ako je on ispunjen sneg će se sa verovatnoćom od bar 50% "pojaviti" dan-dva ili 3-4 dana kasnije (naravno može i sasvim da izostane, zato i spominjem verovatnoće od 50 ili više % ali svakako ne 80 ili 99%) ali bez neophodne hladnoće nema ništa od snega tj. tada ne da verovatnoća nije 50 ili više % nego je maltene nema (tada ili imamo hladnu kišu ili, što je iz mog ugla posmatrano -povoljnije, suvo vreme).

Uzgred, poslednji GDPS/GEM daje takav položaj ciklona za 17./18. januar da to ne želim da stavim u temu Prognoze  :O ali to samo pokazuje da modeli još "lutaju" u proceni situacije za drugu polovinu januara i da eto ima i modela koji ne da ne daju "suvomrazicu" (kao poslednji GFS, makar za veći deo regiona) nego daju pola metra snega za 12h u nekim delovima Balkana.
« Poslednja izmena: 10. Januar 2016. u 18:26 Profiamater »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #1552 poslato: 10. Januar 2016. u 18:11 »
Ako mene pitate bolje 10cm na -5 desetak dana nego pola metra snega na 0 stepeni 2, 3 dana. Mislim da vam je jasno za koju sam ja opciju življenja po pitanju snega. :)

Sent from my GT-I9506 using Tapatalk

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1553 poslato: 10. Januar 2016. u 18:25 »
Profi, mogu li se negdje naći takvi podaci za Trabzon npr, samo za snijeg? Mislim, znam da se sve to može naći na ogimetu, ali nemam živaca da pretražujem. Istanbul sam naveo kao primjer grada za interesantnom klimom, kad je snijeg u pitanju, ali mislim da je Trabzon još zanimljiviji. Grad koji ima slične srednje zimske temperature kao Bar, a znam prilično pouzdano da su snjegovi od preko pola metra relativno česti.

Meni Beograd svakako nije grad za savršenom klimom, ali nije ni Bar. Kako god, ima evropskih gradova sa još "dosadnijom" klimom. Ono o čemu sam pisao u prognozama da je šteta što imamo naizgled savršen geografski položaj za obilan snijeg. Jer, u teoriji nalazimo se u pojasu gdje se jako često sudaraju ledeni vazduh iz kontinenta i vlažni vazduh iz Sredozemlja. A u stvarnosti je to znatno drugačije, i znamo da mora toliko toga da se poklopi da bismo dobili obilan snijeg.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #1554 poslato: 10. Januar 2016. u 18:30 »
 ^^
Trabzon je interesantna lokacija -dobro mesto si izabrao  :tu: ali u samom Trabzonu (na moru) nema puno situacija sa baš velikim snegom ali samo malo dublje u kopnu veliki sneg nije previše redak događaj.
Zaista ne znam koji su javno dostupni servisi najbolji za podatke za tu lokaciju ali izvući ću ti ja iz moje baze pa cu postaviti kasnije.
U Trabzonu je bilo 25cm snega 2. januara ove godine, već 5. januara je bilo 17C a 7. januara čak 23C!!

Edit:
Podaci za LTCG/17038 su dosta nepouzdani za visinu snega (bar kod mene)  :hm: , u poslednjih 20 godina nađoh samo 2 dana sa snegom preko 20cm (i treći, već spomenuti, sa 25cm ovog januara).
Doduše za primorsko mesto na 41° geog. širine to nije "samo"  ;)

Lokacija Macka, 20km južno-jugozapadno od Trabzona je pravo mesto za "traženje" snega na geogr. širini ispod 41° (uz značajnu "sitnicu" da je mesto na 1000mnv sa divnim pogledom na Crno more).
« Poslednja izmena: 10. Januar 2016. u 19:05 Profiamater »

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #1555 poslato: 10. Januar 2016. u 18:45 »
Па добро, нисмо ли толико лош крај по питању снега колико нас Милош оцрни  :thumbup: , али наравно наша земља није ни погодна за неке константне снегопаде, али мислим да барем ове зиме немамо право да се жалимо, довољно је било пратити зимске спортове ове сезоне, на пример Новогодишњу турнеју у ски скоковима или нордијско трчање и приметити да у неким зимским центрима у Европи, а поготово а Алпима снега има само у траговима, а негде га уопште и нема, тако да ове сезоне немамо право да се жалимо, посебно овај јужнији део државе.  :)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #1556 poslato: 10. Januar 2016. u 19:14 »
Naravno da nasa zemlja nije poznata po nekim dugim zimama i snegovima ali po tom pitanju imamo bolje uslove od citave zapadne Evrope a vise mi se svidja klima i od veceg dela srednje Evrope.
Jedino bih vise voleo klimu istocne polovine Poljske i naravno svih baltickih zemalja. Hladnoce uglavnom ne fali, snega ima dosta a kada padne zna dosta dugo da se zadrzi.
To je sto se tice zime, a kada je leto u pitanju onda bih prednost dao svim zemljama osim onih koje su juznije od nas a tih nije puno.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #1557 poslato: 10. Januar 2016. u 19:25 »
 ^^

Potpisujem od reči do reči.

Inače sneg od 2 dana mogu baciti u vodu, često ga ni ne primetim jer sam po ceo dan na poslu, a dani su veoma kratki. Još ako se zadesi da su to radni dani od snega sve što vidim je ujutru dok ugrejem kola i na fotografijama na forumu. Više cenim belinu jedno 10 dana da me zakači jedan do dva vikenda barem sa snegom. To nam svakako naša klima dosta često pruža ako mene pitate. U poslednje vreme sam najzadovoljniji snegom od 10 do 20cm i konstantnim minusom. Preko 20cm je već previše za nas radne ljude. Parking možeš samo da sanjaš u gradu.
Meni bitno da je sve belo, a sad koliko ću upasti kada zgazim u travu nije mnogo zdravo ni važno. Da mogu da potpišem celu tzimu sneg od 10cm odmah bi potpisao. I proleće je mnogo lepše kada se uželiš zelene boje gledajući u belo.  :)

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #1558 poslato: 10. Januar 2016. u 19:55 »
Zaista ipak ne bi trebalo da se zalimo.. Kad visoki predeli Austrije i Svajcarske nemaju celu zimu sneg(to sam svojim ocima video uzivo) a uglavnom i veci deo kontinetna,mi bi ipak trebali da budemo zadovoljni :D
E sad jedno pitanje,Pre 10ak godina trebalo je da se odigra utakmica SCG-Azerbejdzan,utakmica je mesec dana pre odigravanja pomerena i odigrana u PG-razlog,najavljen sneg.I nije bilo greske,celu Srbiju je zahvatio obilan sneg.. Sada se vec prica o pomeranju pocetka JS-lige u fudbalu.. Da li  neki nesto sto znaju sto mi ne znamo ili je to samo nagadjanje?  :hm:

Van mreže Dare027

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #1559 poslato: 10. Januar 2016. u 20:19 »
Verovatno je da znaju..e sad da to ne bi išlo u domenu naučne fantastike i teorije zavere tipa Haarp i ostasle baljedzgarije..
Rhmz ima plaćen EC model..tj oni prvi mogu da vide izlaze i izlazi su visoke rdzolucije,verovatno dosta unapredjeni i bolji..mi obicni smrtnici gledamo free verziju na metrocellu ili meteoguru.
E sad..ne treba ni neka nauka pogotovo njima iz RHMZ a da vide cepanje vortexa,uspostavljanje AC na Juznom polu i upad jezera hladnog vazduha na naše područje. Iz nekih tekstova sam naučio da je teško pocepati vortex..ali kad se pocepa da se teško i sastavlja