Vidim da prevladava pesimizam kod članova koji su u severnoj polovini zemlje, a ni moj poslednji komentar nije bio previše optimističan.
Još kada se desi ovakva situacija da sneg izmakne za "mrvicu", taj pesimizam se dodatno pojača. Pritom, prethodne zimske sezone nam nisu dale previše povoda da se radujemo snegu, pa to još više pogoršava situaciju.
E, sad je red da budemo ipak malo manje pesimistični, a malo više realistični. Pre oko godinu dana sam napravio analizu određenih parametara (temperatura, sneg, padavine...) za dosta dugačak niz zimskih sezona u Beogradu, Ko nije pročitao, a zanima ga, neka poseti sledeći link:
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3109.msg191174#msg191174Radovao sam se dolasku u Beograd, između ostalog, što sam znao da ću zimi sigurno imati veće šanse da vidim snijeg nego u Baru. Nisam toliko dobro bio upoznat sa klimom Beograda, ali sam vjerovao da je snijeg redovna pojava zimi. I imao sam i takvu sreću da je svake zime od mojih prvih 5 u Beogradu bilo dosta snijega i barem jedan snijeg od 25+ cm. Tako sam stekao mišljenje da svake zime mora da padne makar jedan veći snijeg, ali onda je došla 2013/14, koja me demantovala.
Kada pada solidan sneg u BG-u 5 godina za redom, onda je sva prilika da će tako biti i u budućnosti?
U ostalim godišnjim dobima volim mnogo čega što nam priroda podari, a zimi je jedino što volim snijeg. A kako je u Beogradu postao prava rijetkost, a trend je takav da bi za koju godinu mogao jednom za svagda da se preseli iz Panonske nizije, zima mi je postala najmrznije godišnje doba. Kako god, mi smo makar nešto od snijega uhvatili, i ako budemo živi i zdravi za nekih 50-ak godina, imaćemo priliku da pričamo svojim unucima kako su snjegovi nekada padali i u npr. Beogradu i Novom Sadu, a ne samo na planinama. Ali eto, ostaće samo sjećanja...
Kada naredne 3 godine (nakon onih 5) ima daleko manje snega u BG-u, onda je trend da će sneg da se "preseli" iz Panonske nizije? Miloše, veoma cenim tvoje mišljenje, ali mi se čini da te ponekad trenutno raspoloženje ili emocije previše "ponesu" u prosuđivanju.
Naime, da se vratim na onu analizu koju sam sa razlogom pomenuo gore. "Okačiću" ovde dva grafika iz te analize, a vezane za snežni pokrivač:
Nije uneta zima 2014/15. , ali to ne menja suštinu. Kako vam se čine zimske sezone 1950/51. , 54/55. , 60/61., 71/72. , 72/73, itd itd. , kada su maksimalne visine pokrivača bile uglavnom daleko ispod 10 cm u toku čitave zime? Drugo, vidi se da su generalno ogromne oscilacije maksimalnog pokrivača po pojedinačnim sezonama. Slično i za dane sa pokrivačem na tlu, ne postoji nikakav loš trend, u smislu bitnijeg smanjenja broja dana sa snežnim pokrivačem kada se uzme niz od poslednjih 65 godina osmatranja. Još malo da pogledate grafik broja dana sa snežnim pokrivačem u toku zime, uočićete kao da postoji određena periodničnost u smanjivanju snežnijih i manje snežnih sezona...
Dakle, nije sve tako crno za snegoljupce, ako se gledaju podaci. Vreme će naravno pokazati, ali ja uopšte ne vidim objektivan, makar čisto statistički indikator (ako posmatram klimatološke podatke) zašto bi se u narednih 5-10-20-30 godina sneg "preselio" iz naših krajeva.