Ljudi nisam ni video ovo posto sam bio u Kragujevcu na utakmici,a juce nisam sigao nista da pogledam. . .
UH STA SVE IMAM DA KAZEM:
Kljucno da se odredi koja je planina prostranija jeste to koliko ona sam i njene padine zauzimaju ha, Golija je izuzetno prostrana planina,koliko samo delova Golije ima. . . a na mapi izgleda tako malo,sto u stvarnosti nije slucaj. . . I meni nesto govori da je Golija po ha prostrania od KOpaonika. . .
E SADA ONO KLJUCNO :
Kaže ćale da je na Đurđic 1981 u Arilju palo oko 1m snega. Tada se jedan stric ženio, svadba je pravljena pod šatrom koja se uprkos stalnom uklanjanju snega na jednom delu srušila.
BRAVO MAJSTORE
Slava Djurdjic je u pitanju novembar 1981
tacno to vece je pao neverovatan sneg! Proverio sam na mnogim mestima. . .
Sa tom razlikom sto u Ivanjici sneg od 1m nije za pamcenje(jer se niko ne seca ni 120 cm 84 godine)a sneg u Ivanjici kod takvih obilnih snegova bude uvek duplo ako ne i vise veci nego u Arilju,primer prosla godina,primer 2009 godina primer 1984 godina iste godine su primer da mnogo vise snega napada u Ivanjici nego na Zlatiboru Kopaoniku Sjenici i ostalim planinama kod velikih snegopada
Dakle ko ne veruje neka djodje Ivanjicu da cuje autenticne i neverovatne price o 2m (koje svi pricaju,a retko ko se seti datuma) pa i preko snega koji je pao za samo jedno vece,mozda ako nekad nabavim neke podatke budem otvorio i temu u vremeplovu. . .(dace bog)
Dan pre topao nista(a niko nije ni primetio kada je poceo da pada sneg) nije ga bilo ni 1cm pre pocetka padavina,mnogi su bili na slavama i sada kada su trebali da krenu kucama snega je vec bilo ko zna koliko(skoro 1m),ako su sa strane ili ako su im dalje bile kuce prenocivali su kod domacina slave. . .Komsija iz kljuca mi je rekao da je on ostao na slavi kod nekoga i to tri dana
Ali mnogi koji nisu isli na slave(a takvih je vecina) kao moja majka,deda mnogi mnogi itd. . . su bukvalno bili u soku kada su se probudili,da li mozete da zamislite osecaj(vecine ljudi koji ne prate vreme fanaticno kao mi) su legli u krevet toplo vece napolju snega ni 1cm,bude se sledece jutro niko ne moze da izadje iz kuce iz stana preko 2m snega za jedno vece. . . kada je odmaklo pre podne(komunalci policajci vatrogasci) su uspeli da samo kroz centar i bliza mesta naprave mini staze(tunele) ali samo toliko da obican covek moze da prodje(sneg je svima bio iznad glave) verovatno i preko 2m,mama mi prica da je tada i bilo manje ljudi na ulicama(vecina je jos po selima zivela i da je retko ko nailazio) moji baba i deda su ziveli u iznajmljenom stanu u centru(ali ne u ovoj zgradi u kojoj sam ja) dakle retko kada je naisao neko sa druge strane,ali babi i mami je ostalo u secanju da su prolazi bili toliko uski da kada vidite coveka sa druge strane ne mozete da se mimoidjete,pa se vratite 100m unazad da bi ovaj drugi covek prosao,i da bi vi mogli da nastavite da idete dalje. . .
Sledecih dana je bilo sve vise takvih staza,ali su i dalje bile isto tako uske,kada izadjete nista ne vidite jer je sneg dosta iznad glave i imali su utisak kao kroz prave tunele da idu(jooj da mi je to da dozivim) 3 dana nije bilo struje,a u kasnijim danima kazu da je bilo 100 cistaca snega na ulicama. . .
Inace taj lik koji je prekljuce isao sa nama u Kragujevac na utakmicu lik od 40 i kusur godina kaze da se odlicno seca tog dana jer mu je neko bas na dan slave umro u kuci njegovoj(zaboravio sam ko) i sledeci dan su jedva uspeli da ga sahrane a njegova kuca je na 100 m od groblja kazu da su bagerom nekim cistili 100 m i da su jedva za nekih 6,7 sati uspeli da ociste 100 m i da sahrane. . . a da je bilo sigurno preko 2 m snega. ..
Sta da kazem,nije to bilo tooliko davno. . . da je to neka 1920 itd to je 1981,moraju negde da postoje slike,to je sigurno rekord evrope za mesta ispod 500 mnv a mogu slobodno da kazem i ispod 800 900 mnv za jedno vece 2m snega. . . kazu da su konstantno nadletali helikopteri Ivanjicu kasnije. . .
Kljucno za mikroklimu Ivanjice je stesljenost izmedju visokih planinskih masiva(sto padavine sa jugozapada brzo prolaze Pester) a ovde ih zadrzava Golija a udarajuci u severnije visoke vrhove zadrzava se i u Ivanjici dosta padavina, a cim se prodi ti vrhovi ka Arilju i Pozegi padavina je mnogo manje,izmenjeni uticaj mediterana je takodje bitan,jer se u nekim godinama oseti mnogo visea u nekim se i ne oseti. . .
A za Bele Vode na Goliji(kada je postojala stanica ) godisnje padavine su bile po 1400 1500 mm (kao Zabljak koji je mnogi blizi moru) sto je daleko vise od Kopaonika( ali stanica je jedva jednu godinu dve radila i to delimicno kako treba) nije za sve mesece imala prikazan zbir padavina i brzo je ukinuta. . .