Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513119 puta)

Van mreže Bart

Odg: Meteo chat
« Odgovor #2020 poslato: 23. Oktobar 2016. u 12:26 »
 ^^ Ja iskreno ne verujem da ce neko odustati jer nema nagrade...Prognoza se lako i brzo sastavlja 5-10 min treba... Videces ako bude takmicenje i admin ce dati uputstvo  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #2021 poslato: 23. Oktobar 2016. u 14:55 »
Nikada nisam učestvovao na takmičenju koje se spominje pa možda nemam prava ni da komentarišem ali kao čovek koji je nekada (ah, davno beše to  ;)) godinama učestvovao na takmičenjima vezanim za neke druge regione (Austrija, Nemačka a pre toga cela Evropa) mislim da mogu da napišem neki komentar i nadam se da niko neće zameriti na maloj sugestiji u vezi bodovanja.

Deluje mi da je kriterijum previše "širok/rastegnut" i da ne omogućava da se vidi prava razlika između odlične i npr. vrlo dobre ili "samo" dobre/prosečne prognoze.
Najbolji primer je za temperature i količinu padavina:
čudi me da greška od 0.1C donosi isto poena kao i greška od 1.5C, a takođe mislim da je previše "rastegnut" i kriterijum za sledeći interval tj. greška od 1.6C "vredi" isto kao i greška od čak 3.5C.
Na takmičenjima na kojima sam učestvovao interval je bio znatno manji: najviše poena (10) je bilo za grešku do 0.4C, zatim 9 poena za grešku od 0.5 do 0.9C, potom 8 poena za odtupanje od 1.0 do 1.5C ... tako da je postojala baš velika razlika u bodovima između dva takmičara čije se odstupanje razlikuje za npr. 3C a na CG takmičenju onaj ko ima "savršenu" prognozu i onaj ko pogreši za 3.5C se razlikuju samo 1 bod.
Na nekim takmičenjima (još uvek aktuelnim) se odstupanje do 1C "kažnjava" oduzimanjem 0.1 poena za svaki deseti deo stepena a za greške veće od 1C se oduzima 0.3 poena za svaki deseti deo stepena (preko 1C). Po tom kriterijumu razlika izmedju "savršene" prognoze za temp. i one koja odstupa 3.5C je 8.5 poena a na CG takmičenju razlika bi bila samo 1 bod. Za tačku rose je malo blaži kriterijum (to je teži parametar za prognozu) pa se za greške preko 1C oduzima po 0.2 poena za svaki deseti deo stepena. Na tom takmičenju se prognozira 12 parametera za period subota 06UTC - pon. 06UTC a prognoze se šalju petkom do 3pm UTC.

Što se tiče količine padavina mislim da je i tu dosta "razvučen" interval jer staviti sve padavine od 0.1mm do 5.0mm u jednu grupu deluje nekako "blago". Na takmičenjima koje sam spomenuo kriterijum je obično bio: suvo bez ikakvih padavina -I grupa; nemerljive padavine tj. 0.0mm - II grupa, 0.1-0.2mm - III grupa, 0.3-0.5mm - IV grupa, 0.6-1.0mm V grupa, 1.1-2.0 VI grupa ... a tek kod velike količine padavina interval je bio značajno veći. Ako je neko "tipovao" I grupu (bez padavina) a palo je 3mm on bi izgubio 6 bodova u odnosu na onoga ko je imao sasvim tačnu prognozu. Na CG takmičenju razlika bi bila samo 1 bod (uz "kredit" da je neko umesto 3mm mogao da stavi i 5.0mm i opet bi "izgubio" samo jedan bod u odnosu na takmičara koji je imao potpuno tačnu prognozu).
Postojao je i drugačiji kriterijum (za padavine) po kojem se od maksimalnih 10 bodova za "savršenu" prognozu, oduzima 1 poen za situaciju bez ikakvih padavina u odnosu na prognozirane nemerljive padavine (0.0) i potom se za padavine od 0.1 do 5mm oduzima po 0.1 bod za svaki deseti deo mm. Npr. ako je neko stavio "bez ikakvih padavina" a izmereno je 5mm taj takmičar dobija 4 boda od maksimalnih 10 bodova tj. razlika između takmičara sa "savršenom" prognozom i onog koji je prognozirao 5mm je čak 6 bodova. Na CG takmičenju u istoj situaciji razlika između takmičara je samo 1 bod.

Sa "oštrim" kriterijumom bodovanja i sa brojnim parametrima (kao što rekoh, ima 12 parametara na takmičenju čiji kriterijum bodovanja sam opisao) nakon 3 meseca se dobija jasna slika ko je imao odlične a ko vrlo dobre (i manje dobre) prognoze što mislim da je dobro radi dosta dobre procene i razlike među takmičarima (pod "takmičarima" podrazumevam i brojne automatske prognoze koje se šalju bez ikakve korekcije). Blag ili "rastegnut" kriterijum ne daje jasnu razliku između vrhunskih prognostičara i onih veoma dobrih ili prosečnih, jer će se verovatno često desiti da značajan broj takmičara ima isti ili veoma sličan broj bodova (ne tvrdim iz iskustva jer, kao što rekoh, nikada nisam učestvovao na CG takmičenju).

Naravno, moja sugestija ne znači ništa loše -naprotiv: veoma podržavam organizatore da nastave sa takmičenjem  :thumbup: a sugestija u vezi kriterijuma za bodovanje je samo moje mišljenje.
« Poslednja izmena: 23. Oktobar 2016. u 15:07 Profiamater »

Van mreže Bart

« Odgovor #2022 poslato: 23. Oktobar 2016. u 16:37 »
Slazem se da bi takvi da kazem ostriji kriterijumi bolje odvojili odlicne od dobrih a i ove od manje dobrih prognozera ali ovo je vise amatersko takmicenje gde vecina takmicara u zivotu ne radi nista vezano za meteorologiju tako da je bolje kad su manje ostri kriterijumi a i verujem da je ovako lakse mnogo pregledati rezultate... Ja ucestvujem od prosle godine i to od 3. kola pa nisam toliko upucen u razloge sto su ovakvi kriterijumi...A odvajaju se i ovako oni odlicni, uvek Milos pobedi  ;) Verujem da je za vecinu kao i za mene ovo samo veoma zanimljiva igra i druzenje... A verujem i da su svi takmicari zapamtili Ulcinj prosle godine u 3. ili 4. u drugom ciklusu kad niko nije dobio poen a samo nekoliko njih je imalo 0 na tmax za Ulcinj :)
Trebalo bi da ima valjda 30 pozitivnih glasova i onda ce biti verovatno takmicenja a posle ce se prijaviti sigurno dosta vise od tih 30  :)
« Poslednja izmena: 23. Oktobar 2016. u 18:25 Bart »
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Bart

« Odgovor #2023 poslato: 25. Oktobar 2016. u 10:50 »

The first half of October 2016 was likely the warmest across the Arctic for this time of year since at least 1948, says Maine’s state climatologist.

In the Arctic — 65–90 degrees north latitude — on Oct. 7, 2016, the mean daily temperature averaged a balmy minus 3.5 C (25.7 F), a value that’s 6.6 C above the 1951–2000 historical mean, says Sean Birkel, who also is a research assistant professor at the Climate Change Institute at the University of Maine.

This temperature departure from average, or anomaly, exceeds the previous record daily temperature anomaly of 5.7 C set Oct. 14, 2007.

For comparison, prior to 2000, the highest Arctic-wide temperature anomaly for early October prior was 2.9 C, which was attained Oct. 2, 1948.

These temperature anomaly estimates are based on output from a widely used climate reanalysis model developed by the National Center for Environmental Prediction and National Center for Atmospheric Research.

Rapid warming of the Arctic has reduced the mean temperature difference between the equator and pole, which some researchers suggest has slowed the westerly jet stream, says Birkel.

This process leads to greater likelihood for the development of atmospheric blocking patterns that can cause heat waves, cold waves and extreme rainfall events in the middle latitudes, he says.

« Poslednja izmena: 25. Oktobar 2016. u 12:06 Bart »
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2024 poslato: 25. Oktobar 2016. u 15:47 »
Bio sam na World Meteo Expo 2016 u Madridu i "iz prve ruke" mogu da kažem da niko iz MetOffice-a nije eksplicitno izjavio nešto što je stavljeno kao "bombastičan" naslov

UK Met Office predicts European winter one year in advance

http://www.meteorologicaltechnologyworldexpo.com/industry_news.php#pew

Do mesec dana unapred, MetOffice je dokazao/pokazao da ima solidnu prognozu za NAO ali to što se radi na pokušaju orijentacione procene NAO za period od 6-12 meseci ne znači da su oni to već uspeli i da imaju bilo šta pouzdano za tako dugačak period.
Doduše i kod nas ima pokušaja da se pravi prognoza za 6 meseci unapred ali se u njoj obično koriste termini "u granicama višegodišnjeg proseka" -sa takvom formulacijom su najmanje šanse za grešku  ;) Uostalom, kao što sam i ranije pisao -ove godine nismo imali "Miholjsko leto" uprkos dosta "ubedljivim" najavama (od strane stručnih lica, ne mislim na novinare koji vole da pišu da će biti ili "pakleno toplo" ili da "stiže ledara") da će oktobar biti natprosečno topao i suv (jučerašnji i današnji dan, uz 1. oktobar, svakako nisu dovoljni da bi ovaj oktobar na bilo koji način mogao da se oceni kao natprosečno topao i suv -naprotiv).

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #2025 poslato: 30. Oktobar 2016. u 01:34 »
Fotografiju je napravila Kejt Rubins sa Međunarodne Svemirske Stanice.

iss048e048693

Van mreže Miki

• Starost: 28

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2027 poslato: 31. Oktobar 2016. u 23:43 »
Omladinac  ;) , ako imaš vremena otiđi do Engelberga a odatle imaš gondolu do Titlisa ("rotirajuća" gondola ide do 3020mnv). Vredi posetiti...

Do Engelberga (oko 1050mnv) se lako dolazi -kolima iz Ciriha, preko Cuga i Lucerna ima oko 85km. Druga opcija je voz iz Ciriha do Lucerna (ide na svakih pola sata) i potom drugi voz od Lucerna do Engelberga (ide na sat vremena). Ako baš hoćeš da obraduješ nekog taksistu  ;) , onda će te to zadovoljstvo koštati  minimum 400CHF (povratna vožnja u "standardnom" taksiju, do tri putnika -ista je cena da li ideš sam ili vas je troje) a taksista će pokazati "gest prijateljstva"  :laugh: tako što će ti npr. pokloniti limenku Koka-kole.
Danas je gore OK vreme a biće povoljno i sutra pa i u utorak veći deo dana.

Kimi, živ li si?  ;)
Nisi ispao iz gondole?  :D ;)
Ne znam da li si danas išao, ali na Titlisu je bilo fantastično vreme. U najtoplijem delu dana bilo je čak +6C (malo li je  :) za nadm. visinu iznad 3.000m?) i praktično bez vetra -u 13 i 14h jedva 1m/s! Biće i sutra sunčano i lepo, doduše ne baš bez vetra ali retke su takve situacije na istaknutom vrhu iznad 3.000mnv (nebitno da li je početak novembra ili je sredina leta).

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #2028 poslato: 04. Novembar 2016. u 18:43 »
На сајту РХМЗ-а се коначно поново појавио излаз WRF-NMM-a, нешто побољшан у односу на прошли. Баш сам се питао зашто је "заказао" и претпоставио сам да је овако нешто у питању.

upload imagem

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2029 poslato: 04. Novembar 2016. u 18:50 »
Baš  i ja htedoh da skrenem pažnju da već 10-ak dana ne radi zavodov WRF-NMM. Odlično je ako je ovo bio razlog  :) Ipak sam nekako navikao da uz svaku promenu bacim pogled i na njega, bio loš ili dobar.

Ipak, same karte su i dalje ostale stare, zabagovane na 25.10.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #2030 poslato: 04. Novembar 2016. u 21:33 »
Nisu linkove još ažurirali, imaš i nove karte, samo je ubačena jedna nula ispred broja sati, zato se ne vidi na kartama.

http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/t2m_nmm/
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/w10_nmm/
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/tpr_nmm/

Van mreže sale pn

« Odgovor #2031 poslato: 04. Novembar 2016. u 21:55 »
I ja sam se pitao sto se vise ne azurira nas WRF jer je jako koristan. Hvala Dejo za linkove, valjda ce uskoro da srede sve kako treba.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #2032 poslato: 05. Novembar 2016. u 03:13 »
Стварно делује да је побошљан, поготово је модификована ова карта са падавинама, али сам метеограм ми делује некако помало "ружан за гледање", поготово боде очи овај ситан фонт бројева, мада ово говорим јер сам се навикао на стари, свака промена и побошљање је добродошла.  :tu:

Van mreže nele-niš

« Odgovor #2033 poslato: 05. Novembar 2016. u 13:01 »
Kako se sad sabiraju padavine na ovoj novoj karti wrf -a nema više onih pluseva kao na staroj, jer se sad računa svaki stubić?

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #2034 poslato: 05. Novembar 2016. u 17:46 »
Piše sa strane mm/3h. Tako da sabiraš samo svaki treći stubić, prvi i drugi su orijentaciono za satne padavine. Da, manje je pregledno kad su padavine kratkog karaktera.

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #2035 poslato: 06. Novembar 2016. u 01:52 »
Super sto si okacio Joco, prestao sam da gledam vise, i bilo je vreme za neku promenu.  :)

Kimi pomenu kako je dobro stanje sa snegom za kraj oktobra i pocetak novembra u Rusiji, s druge strane iznad Kanade potpuno druga slika:

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #2036 poslato: 06. Novembar 2016. u 16:05 »
@skomimaster
Sećam se da si okačio iste karte pre nekih 6-7 nedelja  i da su tad bila neka ekstremna odstupanja u Kanadi, ali ovo sad...  :/

Ovaj deo sa anomalijom od 20+ stepeni zauzima bar 10 puta veću oblast.

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #2037 poslato: 06. Novembar 2016. u 23:53 »
Moskva, veceras:

image hosting gif

Izvor: Twitter/severeweather.eu : https://pbs.twimg.com/media/CwnJjHIW8AAiImf.jpg

I Tornado kod Rima danas:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=maNdeSFcqN0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=maNdeSFcqN0</a>

:oboze:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2038 poslato: 08. Novembar 2016. u 20:52 »
Sunshine matters a lot to mental health; temperature, pollution, rain not so much

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-11/byu-sma110316.php

Van mreže sale pn

« Odgovor #2039 poslato: 08. Novembar 2016. u 21:21 »
Doduše ima onih koji "navijaju" da padne što više kiše (kao da im je svrha praćenja vremenskih prilika "takmičenje" sa nekim drugim mestima u stilu "u mom selu/gradu je palo više nego u tvom") iako u ovom periodu nema nikakve "potrebe" za bitnim padavinama a naročito ne za nečim što uzrokuje probleme (naravno nije kiša jedini "krivac" za poplave).
Izgleda da sam ja taj koji navija, vala bas dobro znam da citam izmedu redova i te takve prozivke nisu u redu. Ko su ti koji navijaju, ovde nam mnogo aktivnih clanova pa iz tog razloga mislim da su te prozikve upucene meni? Ne vidim ko je to ovde juce i danas navijao, svako je lepo napisao koliko je kod koga palo. Nemam nista protiv clana Profiamatar, cak sta vise njegove postove na forumu rado citam i drago mi je da je jedan iskusan clan aktivan ovde. Ne znam u cemu ja to gresim, stvarno me bodu te takve prozivke i krivo mi je sto je bas ovaj clan stekao pogresno misljenje o meni.