Što se tiče pritiska od 1086-1087hPa na karti JMA modela:
to bio bio apsolutni rekord na ovoj planeti ali naravno da do toga neće doći 2. decembra.
Rekord što se tiče pritiska svedenog na nivo mora, iznosi 1083.8hPa za mesta ispod 750mnv tj. 1085.7hPa za lokacije iznad 750mnv (rekord je zabeležen u Mongoliji).
Jel' moze neko ko se razume da mi objasni kako i zasto JMA model vidi cak 1075hPa nad Grenlandom, dok ostali modeli ne vide ni 1050hPa. Pitam posto je vrlo blizak termin u pitanju(30h), pa mi nije jasno otkud tolika razlika. Samo da naponem da nije to neki zaostao izlaz nego 6z od jutros. Hvala unapred
@Real
Dobro si primetio anomaliju kod JMA modela što se tiče pritiska svedenog na nivo mora.
Pre nekoliko dana si postavio kartu JMA za 2. decembar gde je davan pritisak 1086-1087hPa i moj kratak komentar u vezi toga sam napisao.
Današnji JMA (00z run) daje maltene identičnu vrednost ali ne za 2. decembar nego već za sutra -možda se to na kartama koje gledaš ne vidi, pa deluje da je u središtu akticiklona 1075hPa, ali za "srce" Grenlanda (za područje oko i iznad 3000mnv) dobijaju se vrednosti koje sam napisao.
Generalno za područje Grenlanda nije lako imati dobru prognozu i dešava se i da bolji numerički modeli imaju dosta veliku grešku (10-15hPa) u prognozi za samo 24-30h unapred. Ipak kod JMA kao da postoji "sistemska greška" i problem u "svođenju" pritiska na nivo mora na području Grenlanda i ovo nije usamljen slučaj. Priznajem da retko pratim taj model ali dok sam ga nekada malo češće koristio situacija je bila slična.