Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1513126 puta)

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
Odg: Meteo chat
« Odgovor #2080 poslato: 03. Decembar 2016. u 20:14 »
 ^^ U odnosu na referentni period u kome bi u januaru prosečna temperatura iznosila 10ºC može se reći da bi taj januar sa prosečnom temperaturom od 7ºC bio ispod prosečnih vrednosti. Ali i tu postoji jedna začkoljica! To ne znači da bi bio i ispod normalnih vrednosti, jer se normala određuje na osnovu percentila!

* Ovo sam prekopirao sa sajta RHMZ-a sa sledećeg linka:
http://www.hidmet.gov.rs/latin/prognoza/stanica.php?mp_id=13274&nor=da

Kao što možeš videti u normalu spadaju svi parametri koji se nalaze od ≤75 do ≥25%. Ne znam da li znaš kako se izračunava percentil, ali ako te to zanima - na forumu negde ima objašnjenja, vodila se diskusija prošle godine, a ima i na Internetu na srpskom objašnjenje (nije mi teško da pišem, već ne bih da opterećujem ovu temu).

Van mreže Srđan

• Moderator
« Odgovor #2081 poslato: 03. Decembar 2016. u 20:51 »
Bart, nemoj mi zameriti, ali čini mi se da nisi razumeo šta sam hteo da kažem, ali nisi ti kriv. Pitanje je da li sam sam sebe razumeo koliko sam nejasno objasnio. :D

Ne postoji gornje ograničenje za određivanje dužine referentnog perioda sa kojim će se upoređivati određene klimatske karakteristike na nekom području za određen period. Da pojednostavim, minimum je 10 godina, a ne postoji maksimum za referentni period, što znači da bismo mi mogli da poredimo (da imamo merenja) srednju temperaturu od nastanka Zemlje za određenu tačku i da na osnovu toga izvedemo zaključak da je poslednja godina verovatno bila ispod normale, iako je to potpuna besmislica. Referentni period je osmišljen da bi bi se uporedio prosek za određen period u prošlosti sa određenim drugim periodom najčešće bliskim sadašnjosti (danom, mesecom, godinom, sezonom...) ili se upoređuju dva ili više referentnih perioda međusobno.
Naravno, ne upoređuje se prosečna temperatura na primer u januaru 2016. sa prosečnom godišnjom temperaturom na primer za referentni period 1981-2010. godina, već je referentni period napravljen od najmanje 30 godina za redom istog poredbenog perioda sa kojim se poredi, tj. srednja temperatura na primer u sezoni sep-nov. 2012. se poredi sa sezonom sep-nov. referentnog perioda npr. 1971-2000, 1951-1989, 1944-2010,...
« Poslednja izmena: 03. Decembar 2016. u 21:08 srdjan »

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2082 poslato: 03. Decembar 2016. u 21:04 »
^^ U odnosu na referentni period u kome bi u januaru prosečna temperatura iznosila 10ºC može se reći da bi taj januar sa prosečnom temperaturom od 7ºC bio ispod prosečnih vrednosti. Ali i tu postoji jedna začkoljica! To ne znači da bi bio i ispod normalnih vrednosti, jer se normala određuje na osnovu percentila!

Srdjane sam si rekao da to ne bi nikoga zanimalo i da ljudi zive u sadasnjosti. Ljude zanima za njihovog zivota(ili 5-10god.) da li je nesto ispod ili iznad proseka a u slucaju koji sam ja naveo polovina stanovnistva ne bi znala za zime za koje mi znamo i njima bi u tom slucaju takav januar od 7C bio jako hladan jer je temperatura 3C ispod normale a za nas bi to bio samo jedan u nizu toplih meseci jer znamo za mnogo hladnije.

@Bart ta Srksova tabela govori vise od svih nasih reci, dovoljno je pogledati liniju trenda temperature.  :tu:

Mozda smo malo konfuzno pisali sve ovo ali svako koga zanima razumece sta smo hteli reci.  :)

Van mreže zec

« Odgovor #2083 poslato: 03. Decembar 2016. u 21:11 »
Nikakva se tu klima nije promenila. Klima nije nešto što se menja tako brzo i ne može se posmatrati kao zatvoren sistem. To što su zime toplije i sa manje učestalom pojavom snega u odnosu na neke pređašnje godine, ne znači da se klima promenila. Nalazimo se u vremenu kada je frekvenca toplijih prodora veća od frekvence hladnijih perioda, ali to ne znači da se tu bilo šta promenilo - i dalje postoje četiri godišnja doba, koja se ne mogu jasno vremenski i prostorno razgraničiti, jer je proces kontinuiran.
Da bi se govorilo o klimi, mora da se pogleda mala dalje od svog dvorišta, i nešto više od temperature i padavina i ne samo na osnovu statistike koja ne prikazuje realno stanje u prirodi, a to već zahteva visok nivo znanja koje mi na forumu nemamo, osim pojedinaca koji imaju diplomu iz te oblasti.
Iskren da budem, mene grafici uopšte ne impresioniraju, niti su mi neki konkretan materijal za razumevanja bilo kakvog procesa o kojem vršimo istraživanje.

Van mreže Srđan

• Moderator
« Odgovor #2084 poslato: 03. Decembar 2016. u 21:34 »
 ^^ U potpunosti se slažem sa tobom Zec, odlično oblašnjeno! :tu: Mi smo samo dali primer prosečne temperature u januaru od 10ºC, Ciklon je verovatno samo “zaokružio” parametar. Naravno da su meteorologija, a posebno klimatologija veoma neistražene nauke. Klimatologija zahteva neuporedivo duži vremenski period istraživanja da bi se doneli bilo kakvi zaključci i apsurdno bi bilo da nešto više kažemo o tome, naročito ja koji imam samo 16 godina, mada, iskren da budem, podržavam mišljenje gospodina Todorovića kada je u pitanju trend porasta prosečne temperature, te mislim da zaista razloga za brigu nema. Svakako da trend temperature ima uzlaznu putanju u poslednjim godinama, ali doći će i do ponovnog pada. Još jednom ponavljam, po mom mišljenju čovek može uticati na klimu samo lokalno (u vidu npr. toplotnog ostrva), ali ne i na globalnom nivou ili bar u neuporedivo manjoj, zanemarljivoj meri u odnosu na to šta pričaju mediji!

Van mreže Bart

« Odgovor #2085 poslato: 03. Decembar 2016. u 21:47 »
 ^^ E sa ovim postom srdjana se potpuno slazem...  :)
Bart, nemoj mi zameriti, ali čini mi se da nisi razumeo šta sam hteo da kažem, ali nisi ti kriv. Pitanje je da li sam sam sebe razumeo koliko sam nejasno objasnio. :D
Ma ne zameram nista ovde samo diskutujemo prijateljski :)

Nikakva se tu klima nije promenila. Klima nije nešto što se menja tako brzo i ne može se posmatrati kao zatvoren sistem. To što su zime toplije i sa manje učestalom pojavom snega u odnosu na neke pređašnje godine, ne znači da se klima promenila. Nalazimo se u vremenu kada je frekvenca toplijih prodora veća od frekvence hladnijih perioda, ali to ne znači da se tu bilo šta promenilo - i dalje postoje četiri godišnja doba, koja se ne mogu jasno vremenski i prostorno razgraničiti, jer je proces kontinuiran.
Da bi se govorilo o klimi, mora da se pogleda mala dalje od svog dvorišta, i nešto više od temperature i padavina i ne samo na osnovu statistike koja ne prikazuje realno stanje u prirodi, a to već zahteva visok nivo znanja koje mi na forumu nemamo, osim pojedinaca koji imaju diplomu iz te oblasti.
Iskren da budem, mene grafici uopšte ne impresioniraju, niti su mi neki konkretan materijal za razumevanja bilo kakvog procesa o kojem vršimo istraživanje.
Za ovo da nemamo znanja to se slazem... Ali zasto da ne prodiskutovati o tome , razmeniti misljenja i ako neko zna vise neka kaze, uvek je lepo nauciti nesto novo... Grafik moze posluziti da smo u takvom periodu kao sto ti rece da je frekvenca topijih prodora veca ali nista ne znaci da ne moze se desiti hladna zima ili uslediti period sa vecom frekvencom hladnijih prodora... Ali meni nekako realnije kad je referentni period poslednjih 30 godina nego 160 godina iako te razlike su male....Nisam mislio da se klima promenila pa da sad mi imamo suptropsku klimu... Niti zelim da zalazim sad mnogo u tu temu....Ali po meni klima je promenliva pa koliko god te promene bile minimalne ili dugo trajale... Mnogo faktora utice na klimu niti znamo sta se menja pa da ne idemo u tu temu...
Haha gledam sad Juve-Atalanta pade mi na pamet prava rec  :) Jednostavno desavaju se oscilacije klimatskih elemenata, verovatno postoje periodi kada to ide gore i periodi kada idu dole sa izuzecima naravno...Nadam se da sad kontate sta sam hteo da kazem a sad se vracam na utakmicu  :grin:
U proslom postu sam pricao izgleda kao se mnogo klima promenila za period 50-80 u odnosu na 80-10 ali mislio sam na minimalne razlike...
« Poslednja izmena: 03. Decembar 2016. u 22:18 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #2086 poslato: 03. Decembar 2016. u 22:43 »
Evo jedne Srksove tabele koja sve objasnjava, nadam se da ne zamera sto sam je uzeo...
Ne zezaj bre, kakvo zameranje. :D  Drago mi je ako grafici koje sam pravio mogu da posluže u konstruktivnoj diskusiji.  :)

Period od 30 godina za prosečne (referentne) vrednosti klimatoloških elemenata je standard definisan od strane Svetske meteorološke organizacije (WMO). http://www.bom.gov.au/climate/how/newproducts/map-periods.shtml

Ako pogledate karte  odstupanja nekog meteorološkog elementa od prosečnih vrednosti (na bilo kom sajtu na kome su dostupne raznorazne meteo-karte), videćete  da se taj termin "prosek" odnosi na referentne vrednosti za  period od 1961-1990. godine, a sad sve češće za period 1971-2000, ili 1981-2010. godine.

To svakako nije nelogično. Jer, klimatske fluktuacije (ne mislim na promene, to je Zec lepo objasnio!) se svakako dešavaju stalno, pa i u poslednjih 50, 100 godina. Zbog toga je prilično razumno da se uzme "najsvežiji" tridesetogodišnji period kada tumačimo aktuelno vreme. Normalno je da očekujemo da će svaka sledeća zima ličiti najviše na one zime kakve smo imali u prethodnih 20-30 godina.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2087 poslato: 03. Decembar 2016. u 23:48 »
Clanovi koji su duze na forumu znaju da nisam pristalica globalnog zagrevanja cak naprotiv pa ne bi voleo da dodje do neke zabune zbog oveoga sto cu napisati i postaviti.

Da izbacimo kao mogucnost teoriju zavere i da pretpostavimo da je ova slika istinita, kako cemo objasniti to sto se glecer istopio za deset godina isto koliko za prethodnih sto godina?

Da li je to promena ili nije? Mene kao obicnog posmatraca ne zanima u sled cega dolazi do promene vec da li dolazi.
Ako je istinita tvrdnja da je planeta svake godine sve toplije mesto i da se rekordi uglavnom obaraju u poslednjih 20-ak godina kako mozemo da tvrdimo da nema promena? Na osnovu cega?
Ja ne pisem o tome da covek utice na promene jer u to ne verujem vec da priroda ima svoje periode u sled cega dolazi do promena.
Ako gledamo globalni nivo ove promene nisu nikako male i beznacajne.

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/na-grenlandu-snimljena-opasnost-veca-od-nuklearnog-rata/38rw1v5

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #2088 poslato: 04. Decembar 2016. u 00:33 »
 ^^ Gledao sam taj video juce,3eg januara ce biti prikazan na nekom kanalu(zab.sam na kom) Tuzno je gledati kako nestaju ti gleceri ali tu je neki drugi problem o kome bih nesto da napisem.Te teorije o globalnom zagrevanju su iskoriscene u neke druge svrhe,veliki svetski mocnici kroje takvu pricu kakva njima odgovara.Ne kazem da covek nije nista kriv ali ima najmanji uticaj na menjanje klime o kojima su vec neki ovde i pisali.. Skoro sam procitao da je auto na struju napravljen jos pre 100godina ali nekima nije bilo u interesu i samim tim je sve otislo na benzin i naftu.Mnoge se stvari ni ne znaju,ali je zalosno kada vecina ljudi"slepo veruje" medijima koji serviraju price kakve njima odgovaraju..
 ^^ Slazem se ovo sa prosecima koji se gledaju unazad 30godina.Zasto bi mene zanimala zima ultra ledena dajem pr.1925,ili ultra topla 1935 recimo.Ljude zanima sadasnjost,i kakvo ce vreme biti u narednom periodu,a da li ce biti toplija za 2 ili hladnija za stepen od proseka,nista tu ne menja.Sta vredi da ona bude 3 stepena toplija od proseka ako u nekih 10ak zimskih dana padne metar ipo snega i izazove katastrofu u mnogim mestima.. Kod nas su poslednjih par zima toplije od proseka ali sta ce reci recimo ovi u Arabiji gde je pao sneg a godinama nije,ili u Tunisu,Egiptu gde godinama nije,da li ce oni imati utisak globalnog zagrevanja :) Sve je relativno ali treba se navikavati na ekstremne situacije,Tc,obilne padavine,suse, jelte uvek ih je i bilo ali se populacija na ovom svetu " razmazila" generalno ,a vreme ne moze svima udovoljiti ponaosob.Neki zeljno iscekuju sneg,neki se nadaju da ce cela zima biti topla,tu neko mora "izvisiti" na kraju  :grin:
« Poslednja izmena: 04. Decembar 2016. u 00:43 risbo gr »

Van mreže Bart

« Odgovor #2089 poslato: 04. Decembar 2016. u 13:28 »
To svakako nije nelogično. Jer, klimatske fluktuacije (ne mislim na promene, to je Zec lepo objasnio!) se svakako dešavaju stalno, pa i u poslednjih 50, 100 godina. Zbog toga je prilično razumno da se uzme "najsvežiji" tridesetogodišnji period kada tumačimo aktuelno vreme. Normalno je da očekujemo da će svaka sledeća zima ličiti najviše na one zime kakve smo imali u prethodnih 20-30 godina.
Ovaj drugi deo je ono sto sam i ja hteo da kazem ali bas sam ga iskomplikovao  ;)
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #2090 poslato: 05. Decembar 2016. u 12:47 »
NOAA: Above average hurricane season in Atlantic, eastern and central Pacific

http://public.wmo.int/en/media/news/noaa-above-average-hurricane-season-atlantic-eastern-and-central-pacific

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2091 poslato: 05. Decembar 2016. u 17:55 »
http://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2016/ecmwf-appoints-new-director-research

Congrats Andrew!

Bilo bi lepo da ECMWF od naredne godine bar malo snizi cene/tarife svojih proizvoda, dok još imaju kupce  ;)  (pod "kupcima" ne mislim na državne hidrometeorološke zavode, a između ostalih i naš RHMZ je od 1.1. 2015. punopravan član ECMWF-a).
Da me oni manje iskusni ne shvate pogrešno, kada spominjem cene ECMWF proizvoda: naravno da ne mislim na "javno dostupne" mape sa nekim parametrima.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2092 poslato: 06. Decembar 2016. u 10:50 »

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #2093 poslato: 06. Decembar 2016. u 13:37 »
Ekipa, imate temu koja se bavi klimatskim promenama. Ovo je namenjeno redovnom ćaskanju, navijanju, kukanju i ostalo. Ima dosta kvalitetnih postova koji će se izgubiti u redovnom svakodnevnom ćaskanju. Šteta što ne pišete u temi namenjenoj tome.

Van mreže Bart

« Odgovor #2094 poslato: 11. Decembar 2016. u 19:37 »
Spavas li mirno decembru 2015. godine???  :fight:  :smoke:

Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #2095 poslato: 11. Decembar 2016. u 19:59 »
 :laught:  ^^ Pa kaze Sever i Istok Amerike- spavam spavam
Dan po dan i sem temperaturno - jos jedan zimski mesec odlazi u zaborav, cak i u dalekim satima nema nista od narusavanja ove grdosije  :fight: Jos fali da probije kasnije Atlantik pa da dokusuri Decembar  :grin:

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #2096 poslato: 11. Decembar 2016. u 20:10 »
Уз вечно хладни GEM, треба додати и придев увек маштовити CFS, нек остану слике за архиву:  :grin:

Van mreže Aleksa

« Odgovor #2097 poslato: 11. Decembar 2016. u 20:28 »
Brutalno!  :laugh:

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #2098 poslato: 11. Decembar 2016. u 21:01 »
Spavas li mirno decembru 2015. godine???  :fight:  :smoke:

Sh*t je ovo, tek niklo zito mrzne na golomrazici umesto da se bokori ispod 10 cm, 'ajd' nek' bude 5 cm snega :( Bice kol'ko za 'leba iduce godine :(

Vazduh cist u pm :( pogusismo se od smrdljivog lignita... Spustilo se samo tako, smrdi sumpor i jos svasta, a mi k'o da smo pusaci 10 godina - lepi se za pluca gore nego duvan...

Milina od zime nema sta  :fight:

Barte, koliko bese kvota? Ili si menjao nesto  :D
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Bart

« Odgovor #2099 poslato: 11. Decembar 2016. u 22:49 »
Barte, koliko bese kvota? Ili si menjao nesto  :D
Sofronije prijatelju pa jel ti ja licim na nekog neozbiljnog i neiskusnog sastavljaca kvota, mozda se secas onog drugog snega od prosle godine sa kakvim znanjem sam postavio granice za sneg ;)  :grin: Nisam menjao kvote, uracunao los veci deo decembra na osnovu prognoze jos jednog iskusnog kladionicara N.T. koji je rekao ne pravi sneg pre 25. decembra...  :)
Da ima 5cm snega sa ovakvom sinoptickom situacijom bile bi -10 jutarnje kao nista ali s obzirom na pozitivne dnevne ne bi se zadrzao mnogo... Moramo priznati da ovako duzi period sa umerenim mrazem nismo imali prethodnih zima...  Ovakva sinopticka situacija sigurno nece trajati celu zimu... Januar je najhladniji mesec pa mozda se sve poklopi tada...

P.S. Kakva utakmica River Plata-Boka Juniors... Pravi fudbal, uzivanje je gledati...  :)
Do 25.09. 385.7mm