Posto sam jos uvek nedovoljno upucen u prognozu polozaje ciklone i anticiklone,zelim da pitam nekog ko zna jel postoji neki polozaj ciklona aa da sam sever Srbije(Subotica)dobije zatrpavanje snegom a ostatak zemlje slabije prodje,jer mi ovi cikloni sve nekako favorizuju jug ajde jos i do Novog Sada neki da dogura ali severnije ovi uvek izvise nekako,jel oni tamo ikad vide veci sneg?
Jako retko, stoga vrlo upečatljiva prva dva meseca 2003. godine.
Krenućemo od sinoptičke situacije 5. januara 2003. i temperature na 850hPa.
Prvi ciklon sa centrom u severnoj Jadranu i tu se vidi da je još u ponoć iznad Vojvodine bila pozitivna temperatura na 850hPa, ali već posle 15h je počeo sneg. 06.01 izmereno je 9cm, a 07.01. 19cm snega.
Drugi ciklon, 07. januar 2003.
Vidimo da ciklon svojim središtem prelazi preko srednjeg Jadrana (omiljena pozicija za Vojvodinu), temperatura je taman kakva treba za nove količine snega. Visina snega 8 i 09.01 je 25 odnosno 26cm.
Kroz dva dana ima sličnu situaciju, dakle 09. januar 2003.
Ovime je 10.01 izmereno 36, a 11.01. 41cm snega. Mada sam ja merio u proseku pola metra snega.
Sneg je zadržao 56 dana u nizu.
Primetićete još jedan lep sneg u februaru, pa evo sinoptičke situacije
Primetićete da je centar ciklona opet oko središta Jadrana, što je prirodno najbolja pozicija za obilniji sneg u Vojvodini, ali tada je južni deo zemlje u toplom sektoru ciklona.