Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1512936 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Meteo chat
« Odgovor #2200 poslato: 22. Decembar 2016. u 09:56 »
 ^^

Najbitniji je naravno glavni ili operativni. On koristi sve realne ulazne pareametre na osnovu kojih generiše razultat.

Posle toga na lestvici bitnosti je kontrolni koji koristi isto sve realne parametre ali je model manje rezolucije, pa je veća šansa za greške.

Nakon toga imamo ensemble sa različitim perturbacijama koji su svi po meni jednake važnosti, ali manje od glavnog i kontrolnog, takođe imaju manju rezoluciju i generišu rezlutate na osnovu malo drugačijih ulaznih parametara (nisu pravi). Svaka perturbacija ima pomeren različit parametar i služe da se vidi koliko je pouzdana prognoza, tj. da se vidi ukoliko neki izlazni parametar nije dobro predviđen u glavnom run-u koliko će to uticati na promenu prognoze.

Jasno je da kada se svi ti izlazi poklapaju, da je prognoza dosta pouzdana, ali uvek treba najviše obraćati pažnju na glavni izlaz. Ajde da kažemo da glavni jedini ima tu moć da menja i kontrolni i perturbacije.

Treba i napomenuti da su najbitniji GFS 00Z i GFS 12Z. Jer se za 06Z i 18Z ne šalju podaci iz meteoroloških balona koji se šalju samo dva puta dnevno, tako da fale neki ulazni parametri.

Van mreže Bart

« Odgovor #2201 poslato: 22. Decembar 2016. u 11:20 »
Nisam teo u prognoze jer je neozbiljan termin...
Ali....  Mada nije neka hladnoca ali je ipak nesto i ne secam se kako izgleda ciklon u u nasoj blizini  :)
« Poslednja izmena: 22. Decembar 2016. u 11:45 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #2202 poslato: 22. Decembar 2016. u 11:58 »
Da i novi GFS vidi nakon ovog AC-a formiranje novog dosta zapadnije i ciklogenezu u Sredozemlju. Ono što je nabitnije Atlantik je totalno blokiran konstatno. Situacija totalno drugačija nego prošle zime. Daleko više potencijala.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #2203 poslato: 22. Decembar 2016. u 16:51 »
Elem moram da se osvrnem na vremensku situaciju poslednjih nekoliko dana.
Pisanjem trodnevne prognoze za Knjaževac bavim se već dugi niz godina.
Ne sećam se da sam ikad imao manje uspeha u prognoziranju dnevnih maksimalnih temperatura!
Neko je pomenuo, mislim juče, da je prognoza i dan unapred u ovakvim uslovima za neke lokacije vrlo teška.

Da, nešto slično sam spomenuo.

RHMZ je u jučerašnjoj prognozi imao bitnu grešku za Beograd (po pitanju temp. i brzine vetra) jer je najavljeno +5C nakon jutarnjih -5C uz "umeren a tokom dana povremeno i jak jugoistočni vetar": jutros je bilo -2C (tokom noći i jutra temp. se vrlo malo menjala) a tokom dana izgleda da nije "izguralo" ni do +1C (AMS Cerak je izmerila +0.2, a AMS Profesorska kolonija +0.8C  -Vračar je verovatno bio blizu ovih 0.8C).
Nisu ovo lake situacije za prognozu pa se ko za koji put pokazalo da ponekada nije lako dati prognozu ni "danas za sutra" (greška od 3C za Tmin i 4C na Tmax je velika; da me neko ne shvati pogrešno -nije samo RHMZ imao grešku) a kamoli za 2-3 nedelje unapred ... a "licitacije" za "biće snega 31.12./1.1." ili "opet ništa od snega" su počele odavno...

Slične stvari su se dešavale i pored stabilne vremenske sitaucije dobrom delu takmičara na Desetom otvorenom prvenstvu Crne Gore u prognozi vremena.

Verovatno je tako, nisam pratio takmičenje, ali gledajući poslednju tabelu deluje da ti nisi imao probleme :D -bravo, još jednom!

Boce, čestitam ti na prvom mestu na takmičenju! Bravo!  :thumbup:

Iako na takmičenju ne učestvujem, jednom prilikom sam pisao o kriterijumu koji se primenjuje i verujem da nije lako "pobeći" od pratilaca kada postoji (bar po mom mišljenju) dosta "rastegnut" kriterijum za dodelu bodova pa u istu grupu "upadaju" i oni sa "savršenom" kao i oni sa "vrlo dobrom" prognozom ili je razlika samo 1 bod između "prognoze bez greške" (za temperaturu) i one koja ima grešku od čak 3.5C (dakle prognoze koja sigurno ne spada ni u kategoriju "vrlo dobra"). Ovo tvoj uspeh čini većim, Boce.

Iskoristio bih priliku i da čestitam mladom Srđanu - takmičaru koji još nema dovoljno iskustva, u poređenju sa nekim takmičarima koji bolje poznaju specifičnosti nekih lokacija, nije lako da bude pri vrhu tabele a Srđan je to uspeo.
Ranije nisam komentarisao ovo takmičenje, pa ne bih želeo da ovom prilikom preskočim da čestitam Milošu na uspesima na ranijim takmičenjima -bravo!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #2204 poslato: 22. Decembar 2016. u 17:43 »
Hvala Profi na lepim rečima vezano za takmičenje u Crnoj Gori!
Ove godine se čini mi se prvi put desilo da ceo jedan ciklus nemamo uopšte padavine u Crnoj Gori.
Bodovanje je takvo da se najbolje odlepljuju takmičari u kolima gde su prisutne padavine.
U Crnoj Gori očas padne i preko 50mm a onda se brzo zarade i minus bodovi a najbolji prognozeri tu naprave lepu prednost koju onda pametno čuvaju ne rizikujući previše sa prognozama.
Da i ja pohvalim mlađanog Srđana, jer stvarno nije nimalo lako davati dobre prognoze u kontinuitetu za crnogorske gradove.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #2205 poslato: 23. Decembar 2016. u 09:29 »
GFS 00Z kontrolni je nacrtao Badnje veče baš onakvo kakvo želim.  :D

A Božić još lepši.

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #2206 poslato: 23. Decembar 2016. u 23:47 »

Van mreže bojan886

• *
« Odgovor #2207 poslato: 24. Decembar 2016. u 23:09 »
Izvinjavam se ako je malo off, ali ni ovi frontovi nisu toliko losi kako za sad izgleda, kad bi temperatura u narednih 5 dana bila u minusu gotovo izvesno bismo imali 10 do 20 cm snega u vecini krajeva juzne polovine zemlje, teoretski jos 10-ak ovakvih frontova i temperature u konstantnom minusu do kraja zime i ne bi nam bio potreban ni jedan ciklon posto bi padao sneg preko snega i bilo bi ga dovoljno racunajuci i njegovo sabijanje, ipak u praksi je i to tesko ostvarivo, gotovo uvek izmedju ponekih ciklona i frontova budu neka otopljenja, a i za front se trebaju stvoriti uslovi.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #2208 poslato: 25. Decembar 2016. u 13:42 »
Iz meteorološkog biltena RHMZa, 24.12.2016.

МЕТЕОРОЛОШКИ УСЛОВИ, ПРОГНОЗА И УПОЗОРЕЊА
Преглед климатских параметара на метеоролошким станицама
станица

Београд
23. 12.2016      24.12.2016
максимална      минимална
температура     температура

-2.8C                 -2.7C

Ako se pogledaju satne vrednosti temp. tokom 23.12. i potom tokom noći 23./24. kao i SYNOP izveštaji (u kojima je data maks. temp. od 06-18UTC kao i minimalna od 18-06UTC) jasno je zašto su dati gornji podaci ali temp. u određenom "graničnom" terminu (nebitno da li je to 18UTC ili 20UTC ili ...) treba da se računa za oba perioda inače se dolazi u situaciju da je minimalna temp. za jedan dan viša od maksimalne za prethodni dan.

Van mreže Bart

« Odgovor #2209 poslato: 26. Decembar 2016. u 08:40 »
Novi ec tj yr.no za nas ciljani period oko 4.1.... Ne mogu da se odlucim izmedju   :bang: ili  :rofl:
Mada verovatno bice istocnije...
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2210 poslato: 26. Decembar 2016. u 09:56 »
Mogu da shvatim članove iz Vojvodine, ali iskreno ne i vas južnije :grin: ...  Ne znam šta ste se toliko uhvatili toga u xy danu...

Valjda vidite da će kod nas biti zanimljivo već prekosutra ( a ne da pišem tamo u temi decembar sam kao luđak neki  :grin: )
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

« Odgovor #2211 poslato: 26. Decembar 2016. u 13:53 »
 ^^ Pa Kimi nisam shvatao ozbiljno jer Ec cini mi se nista nije davao za sredu  do danas ili sinoc ili bar ja nisam video, tako nesto, e sad i on ima nesto a i nisam upoznat toliko sa pljuskovima snega pa nisam teo da tupim da znam nesto...  :grin: A i mi Srbi vise volim da gledamo svetsku politiku a tako i prognozu nego ovu nasu  :) Nisi ludjak pisi ti slobodno to svako voli da procita jer je lepo analizirano, a mi sto manje znamo dodacemo ponekad nesto sta znamo...  ;)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2212 poslato: 26. Decembar 2016. u 16:09 »
Ja jutros ne mogu da verujem,temperatura je tek u blagom plusu,a imam osećaj ko da je došlo proleće,koliko se samo lakše diše.Kod mene nema magle,čak ni sumaglice,ali ima oblačnosti.
To je vise individualno jer ja recimo od juce teze disem i nimalo mi ne prija ovaj porast temperature.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2213 poslato: 26. Decembar 2016. u 20:29 »
Neko je izgleda hteo sa ovim poslednjim update-om WRF-NMM-a na sajtu zavoda da dovede orografiju i izražaj istog do maksimuma.

Krajnji rezultat je katastrofalan, jer model sada sve padavine vezuje previše striktno za orografiju.

Npr, uopšte nemam potrebu da gledam, uvek će najviše padavina da izbaci za Niš  :grin:

Nele, Bart daj recite koliko ste potplatili da dobijate najbolje meteograme  :D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže nele-niš

« Odgovor #2214 poslato: 26. Decembar 2016. u 20:45 »
Neko je izgleda hteo sa ovim poslednjim update-om WRF-NMM-a na sajtu zavoda da dovede orografiju i izražaj istog do maksimuma.

Krajnji rezultat je katastrofalan, jer model sada sve padavine vezuje previše striktno za orografiju.

Npr, uopšte nemam potrebu da gledam, uvek će najviše padavina da izbaci za Niš  :grin:

Nele, Bart daj recite koliko ste potplatili da dobijate najbolje meteograme  :D

:) klasična situacija kad nigde ne pada u Nišu pada, možda nam je severna struja ostala nešto dužna još od letos :) sa tih nekoliko cm snega bi bila prava idila za novu na negativnim temperaturama samo kad bi se ostvarilo.

Van mreže Bart

« Odgovor #2215 poslato: 26. Decembar 2016. u 20:58 »
Litar prepecenice za svakog ko je radio na update-u, 24 gradi jaka, ujeda, vole ljudi da popiju sta cu im a imam rakijcu pa reko sta mi tesko  :grin:  ;)  :ziveli:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #2216 poslato: 26. Decembar 2016. u 21:21 »
Neću namerno ovo u prognozu jer je predaleko za prognozu padavina, ali moram za sreću da iskomentarišem.

GFS 12Z kontrolni i ECMWF 12Z operativni vrlo zanimljivi i veoma sličan ciklon u Jadranu.

Evo padavine kakve donosi takav ciklon.

:pop:

Van mreže Bart

« Odgovor #2217 poslato: 28. Decembar 2016. u 00:32 »
dok se prliblizi bice plus sigurno  ;)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #2218 poslato: 28. Decembar 2016. u 10:13 »
Ovo je inače već drugi izlaz za redom koji crta "Dan posle sutra nad Evropom."  Ako ste gledali film znate o čemu pričam. :/ Kataklizma, ledeno doba kako god hoćete.  :)

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #2219 poslato: 28. Decembar 2016. u 18:36 »
Najprikladnije je da ovde "okačim" meteogram za Beograd. Radi se o "majstoriji" GFS-a 12z za period nakon 240. sata!  :grin:  Čisto da ostane - kako se često kaže u forumaškom slengu - za arhivu!  :D