Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1512934 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Meteo chat
« Odgovor #2240 poslato: 30. Decembar 2016. u 12:59 »
U Beogradu (na Vračaru, WMO stanica 13274) je ovog decembra bilo ~2.4mm.
Ako sam u brzini negde preskočio 0.1mm (bilo je par dana sa "industrijskim" snegom i količinom padavina 0.1mm) izvinjavam se  ;)
Napisao sam približno 2.4mm jer za 25.12. u SYNOP depeši (u 06UTC 26.12.) nije upisana sekcija 7 u grupi 333 za ukupnu količinu padavina za 24h (gde bi mogla da se vidi i decimala) pa sam za 25.12. računao okruglo 1mm za period od 6-18UTC (iako je verovatno bilo malo više od 1mm ali u tim izveštajima se piše zaokružena celobrojna vrednost ako su padavine veće od 1mm) i još 0.4mm od 18-06z.
Rekord nije "oboren": u decembru 1888. je bilo 0.6mm a 1972. je izmereno 0.8mm.
Prošle godine je bilo malo više padavina - 3.6mm.

Možda vredi napomenuti i da je ovaj decembar (makar što se tiče Beograda) imao prosečnu temperaturu nižu od proseka (gledajući period 1981.-2010.). Dakle "zime" jeste bilo što se tiče temperature ali padavina je bilo izrazito malo.

Nevezano za decembar:
kao jedan od najstarijih članova na forumu (po godinama, inače što se tiče "staža" tu sam "tek" 7 godina) želim da pohvalim aktivnosti vrlo mladih članova u poslednjem periodu. Ipak imam i jednu napomenu: možda bi bilo dobro da se izbegavaju kvalifikacije "kriminalan" i "očajan" kada se piše o numeričkim modelima. Ako neki model npr. daje minimalne šanse za bilo kakav "zimski scenario" u narednih 8 dana to ne znači da je model "kriminalan". Ako se ostvari prognoza koju je model davao onda je model odličan, nebitno da li se takvo vreme nekome sviđa ili ne  ;)
Osim toga, kao neko ko 17-18 godina prati numeričke modele (dakle u periodu kada nije ni postojao model koji se zove GFS -taj model je tako nazvan u aprilu 2002. a pre toga je bio AVN) imam malu sugestiju (koja naravno ne mora da se uvaži):
čini mi se da se ponekad neki numerički modeli olako kvalifikuju kao "loši" ili "beskorisni" a da verovatno osobe koje tako nešto pišu verovatno nemaju veliki uzorak na kojem su isti model detaljno proverili. Kada kažem "veliki uzorak" svakako ne mislim na gledanje jednog modela za npr. mesec dana za jedan kontinent (ili tek neki region) za jedan jedini parametar (npr. T2m i slično). Pod velikim uzorkom mislim na uzorak od bar 12 uzastopnih meseci, sa testiranjem za sve kontinente, za makar hiljadu lokacija za bar 5 parametara (ukljucujuci i nivo 500hPa). Nakon takve analize može da se govori o kvalitetu nekog modela iako ni to nije sasvim dovoljno ali je mnogo bolje od "brzinskog" procenjivanja na osnovu mngo, mnogo manje/kraće analize.
Slično važi za automatske prognoze: odavno je prošlo vreme kada se kvalitet prognoze određivao na osnovu preciznosti Tmin/Tmax za prvih par dana prognoze pa ako je odstupanje 2C onda je to dobra prognoza. "Iz prve ruke" znam da se sada ocenjuje preciznost satne prognoze (npr. za temp.) za prvih 7 dana a mnogi traže i prvih 15 dana (logično je da je kvalitet posle 7. dana manji nego pre toga) i to za hiljade mesta "razbacanih" po svetu (podrazumeva se da su to mesta koja imaju redovne i pouzdane podatke).
Uzgred, nekada se ovde piše kako neki model ničemu ne služi (ne mislim da je bukvalno tako napisano) jer je neko procenio (opet verovatno gledajući vrlo mali uzorak) da prognoza nije dobra ili da se često menja. Možda bi se taj neko iznenadio kada bi video kako neki "beskoristan" model u kombinaciji sa drugim "jedva prosečnim" modelom može da omogući odličnu automatsku prognozu za 7-8 dana. Npr., opet "iz prve ruke" znam da kombinacija GFS+GDPS (kanadski model; pogledati i pod GEM ako neko pretražuje) uz dobro napravljene "trening fajlove" za dve godine može da "obezbedi" dosta kvalitetnu prognozu bez obzira što sam GDPS u nekim situacijama ima bitne greške (koga ne mrzi može da pogleda, uz "otvaranje" GRIB fajlova iz arhive, kakve temp. je GDPS davao u danima sa jakim anticiklonom i tmurnim vremenom u Beogradu -tada su mnogi modeli videli sunčano i bar 5-6 stepeni toplije od stvarne temp.). A "miks" GFS+GDPS je bio odličan.
Greše modeli ali grešimo i svi mi koji se na ovaj ili onaj način bavimo prognozom vremena (obratiti pažnju na reč "prognoza"  ;)). Dovoljno je videti prethodnu prognozu RHMZa za period 15.-31.12.2016. i uporediti količinu padavina i broj "snežnih" dana iz prognoze i stvarnu situaciju.

Nadam se da moju poruku niko neće shvatiti pogrešno i da se neće osetiti "prozvanim" pa da prvi sledeći komentar neće biti "valjda mogu da pišem šta hoću, ovo je samo forum...". Naravno da svako može da piše onako kako želi  ;) kao što i više nego brojni moderatori  ;) mogu da izbace sve što misle da ne treba da bude objavljeno (uključujući i moje komentare).

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2241 poslato: 30. Decembar 2016. u 13:32 »
Kako stoji Beograd sa prosekom padavina za ovaj mesec?

U Beogradu (na Vračaru, WMO stanica 13274) je ovog decembra bilo ~2.4mm.

Da, i prema podacima kojima ja raspolažem palo je 2.4mm, s tim što je moguće da je 24h količina padavina 26. decembra bila za nijansu veća od 1.4mm, ali svakako ne veća od 1.8mm, što neće značajnije promeniti sliku. I moji podaci se slažu sa Profijevim, da je ovo treći najsušniji decembar u Beogradu od kad se vrše merenja.

E sad, ne znam da li je zanimljiviji podatak da su od top 5 najsušnijih decembara dva u prethodne dve godine (i to za redom), ili podatak da je u prethodna dva decembra (62 dana) palo ukupno 6mm padavina.

Inače, ako ćemo još malo da se igramo sa brojkama, ova poslednja dva decembra su all time beogradski decembarski prosek (od 1850. godine do danas) spustili sa 52.4mm na 51.7mm. Prosek od 1990. do 2014. je bio 61.3mm, dok je nova vrednost od 1990. do 2016. 56.9mm.
Što se tiče januara, tu je apsoulutni minimum 3.9mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2242 poslato: 30. Decembar 2016. u 17:41 »
Gfs mi deluje kao najpogubljeniji model u poslednje vreme za prognozu od pet dana taj prodor oko petog je vrlo sličan ovom poslednjem koji smo imali, hladnoće na pretek snega vrlo malo.

Jedan veliki X, posebno drugi deo . Suština !

Može kolko oće hladnoće da nacrta, i -25 ako želi s ovakvom varijatnom upada sneg je misaona imenica (snežni ciklon tačnije).

Bespotrebno i glupo komplikovanje situacije, koje ponovo odlaže sve.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2243 poslato: 30. Decembar 2016. u 20:58 »
Three Region Accuracy Overview
2010 through June 2016

http://forecastwatch.com/static/Three_Region_Overview_2010_201606.pdf

Možda će nekome ovo biti zanimljivo iako pretpostavljam da mnoge neće zanimati da čitaju opširan tekst.

ForecastWatch ovo radi godinama i iako se mogu naći određene zamerke u vezi kriterijuma kao i izbora mesta (to čak nije ni spomenuto u ovom dokumentu, samo je navedeno da je bilo 1049 stanica za 2016. -provereno znam da je 2014. broj stanica bio veći), ipak je ovo analiza koja zaslužuje pažnju makar onih koji ulažu godine rada u pravljenje što bolje automatske prognoze. Imao sam priliku da o tome sa Erikom diskutujem (tokom 2014.), jer na listi "testiranih" prognoza (i na ovoj objavljenoj ali i na nekim koje nisu spomenute u ovom dokumentu) ima firmi čije interese sam direktno ili indirektno "zastupao"  ;) Ovaj forum ne služi za besplatno reklamiranje i u skladu sa time neću spomenuti nijednu firmu ni u pozitivnom ni u negativnom kontekstu. Naravno da postoje i brojne kompanije koje nisu zastupljene u ovoj analizi (a koje imaju vrlo dobre prognoze), jer neke od njih ne daju svoje prognoze kao javno dostupne pa nisu ni "ušle" u analizu koju radi Eric/ForecastWatch.

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #2244 poslato: 31. Decembar 2016. u 08:33 »
Ako može pojašnjenje, koja je razlika izmedju "temperature" i "takta"? vidim da pojedinci to pominju često...

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #2245 poslato: 31. Decembar 2016. u 08:58 »
Takt ti je pojam vezan za muziku...  :grin:

Takt (Temperatura aktuelna)  :D

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #2246 poslato: 31. Decembar 2016. u 09:11 »
Hvala  :tu:

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2247 poslato: 31. Decembar 2016. u 16:58 »
Ensi nisu dobri za pravu zimu,padavina slabo ciklon u Tursku pobeze,jel ste gledali ense prethodnih izlaza od juce?Nebo i zemlja,glavni jeste malo previše pobegao na istok ali ensi ga prate,nije brazd,aa ako se vi zadovoljavate jos jednim suvim ledenim prodorom koji znamo da se na kraju ublaži maksimalno onda da nisu loši

^^
Ti se presili u Sibir ako nisi zadoljan. Ensi su odlicni, to sto ti trazis dlaku u jajetu na tako dalek period i samo gledas da li ce da padne pola metra snega, to je tvoja stvar. Ja gledam trend, i nije sve u snegu reko sam sto puta, ne moze sneg da padne ako nema hladnoce to je preduslov da bi pao sneg.
Vasim lupetanjem ste rasterali dosta iskusnih clanova sa foruma, niko nece da kometarise sa vama jer nemate pojma o zivotu.

dobro si im rekao salepn,ja nisam neki iskusan clan ali kada vidim to lupetanje ni ne ulazimi se na forum

eh, momci... pa ovo bi trebalo da bude jedan pravi meteo kutak, gde bi trebalo unapredjivati na neki nacin prognoze ,samim tim  bi chat postajao kvalitetniji zarad,vece popularnosti,a na ovakav nacin reprezentovanja, pojedinaca ovo moze biti samo korak unazad, ja bih molio buduce metereologe da malo prosire dijapazon prognoze tj. malo vishe slike meteo karata, I, malo vishe profesionalnijeg izrazavanja,naravno da ima ovde dosta clanova cije postove milina citati I pratiti, ali ima I onih koji samo kukaju za snegom... elem srecna vam svima nova godina I uspeha .... iii ... veliko izvinjenje za of sto se tice teme :tu:

Pred doček NG atmosfera na forumu je "opasnija" nego na meteo-kartama...  :hm:
Ali ovo nije ništa novo, čim dođe zima (makar kalendarski) odmah je veća šansa za nesuglasice jer su pojedinci nestrpljvi da vide sneg što pre a opet ima i onih koji bi želeli blagu zimu sa kišom i bez snega ... a vreme "tera" po svome  8)

Juče sam pohvalio aktivnosti mladih članova uz napomenu da bi bilo dobro da se neki termini ("kriminalan", "očajan" ...) ne koriste kada neko pokušava da opiše kako mu poslednji izlaz nekog modela deluje. Uzalud sam pisao, pridev "kriminalan" se brzo nakon toga ponovo pojavio...

Uzgred, kada bi se na osnovu Global Ensemble Forecast System (GEFS, ranije dugi niz godina poznat kao GENS) lako mogla da napravi kvalitetna prognoza za 10-15 dana unapred onda bi to bio veliki "proboj" u meteorološkoj nauci. Fino je što dosta članova prati i GENS i pokušava da iz toga izvede neki zaključak, ali čak i kada je većina članova GEFSa slična a npr. razlikuje se značajno od glavnog i kontrolnog "run"-a to NE znači da je najverovatnije da će vreme biti baš kao što daje ta velika grupa sličnih "ens"-ova. Postoji razlog zašto se glavni run tako zove ("glavni") i mislim da se dosta često i relativno lako neki glavni run naziva "zalutalim", kaže se da je "debelo zabrazdio" i slično. Naravno da se ponekad desi da glavni run daje dosta neobičnu sinoptičku situaciju ali to ne znači da je prema dostupnim parametrima (u tom momentu) takva situacija bila sigurno nemoguća.
Mali savet od nekoga ko prati modele duže nego što najmlađi članovi ovog foruma imaju godina (neki od njih zaslužuju sve pohvale od mene ali neki preteruju sa olakim komentarima):
za prognozu od 8-15 dana (ako se posmatraju GFS operational run i 21 "član" GEFSa) statistički gledano (na uzorku od 10.000 mesta, za period od 2 godine) može da se dođe do zaključka šta je najbolji izbor (napominjem da ne mislim na jedan grad ili malu zemlju već globalno). Potom se taj "najbolji izbor" (koji naravno ima svoje mane, jer ne postoji savršen model) arhivira svakog dana za svaki run ... Ko se bavi ovime svakako zna koliko mesta  bi bilo potrebno da se skladišti arhiva za sve članove GEFS/GENS-a za dve godine, pa nema potrebe trošiti ogromne resurse kada dobar rezultat može da se postigne sa jednim članom (pa još ako se neko ne drži "slepo" samo poslednjeg run-a nego ubaci i poslednja dva u višestruke linearne regresije koje su dobijene na osnovu kvalitetno napravljenih trainsets tj. trening fajlova na osnovu podataka za bar dve godine ...).

Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije!
Srećna Nova godina!
« Poslednja izmena: 31. Decembar 2016. u 17:08 Profiamater »

Van mreže mareeram

« Odgovor #2248 poslato: 31. Decembar 2016. u 17:08 »
Jeste @ profi, ali oda neka i stariji ne govore mladjima "ne lupetaj" i slicno, kako ih uce time?  :confused:

ajde sad lopta dole, idemo u novu godinu, pa cemo da vidimo za dalje.. :grin:

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #2249 poslato: 01. Januar 2017. u 11:01 »
Kad  bi se samo malo ovaj ciklon sto EC crta  oko 6 januara  pomakao severnije bila bi to prava bozicna idila,ali uvek nam fali to malo  :grin:

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #2250 poslato: 01. Januar 2017. u 14:34 »
Nekako mi nedostaje onaj onaj osećaj kada je već izvesno da će pasti recimo 20 -30 mm u obliku čistog snega (na minusu) u Beogradu u periodu 24-48h, i samo se iščekuje da počne šou. :grin:  Pa se kače meteogrami, rhmz-ov wrf-nmm, gfs itd. Pa slatke dileme da li će pasti 20 mm, 25 mm ili 30mm.  Ne pamtim od 2012. takvu situaciju. A između 2008. i 2012. , takvih slučajeva je bilo u toku zime koliko ti srce hoće...  :D

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #2251 poslato: 01. Januar 2017. u 15:55 »
 ^^ ^^

Takođe  :( koliko puta sam samo čitao poruke iz arhive za taj februar 2012.  :cry:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Bart

« Odgovor #2252 poslato: 01. Januar 2017. u 22:40 »
Ne znam kako ostali koji kao ja vole sneg ali ja iskreno ne volim kada temperatura ode ispod -10C... Tacnije mrzim sve ispod -5C ali sve je to priroda i ne moze se tu nista...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže mareeram

« Odgovor #2253 poslato: 01. Januar 2017. u 23:02 »
@ Bart

Ooooooo i Bart je video sneg kad je otvorio vrata! :O To je to, nema dalje, sneg mora pasti! :grin: :tu:

Van mreže Bart

« Odgovor #2254 poslato: 01. Januar 2017. u 23:04 »
Hahaha da se pripremim za vreme koje nadam se da sledi sto se tice snega  :D
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Bart

« Odgovor #2255 poslato: 02. Januar 2017. u 11:04 »
Jel zna neko kada je poslednji put bilo -20 na 850mb u nasoj zemlji...? Cini mi se da je ovo ekstrem, ok ima jos nekoliko dana ali ce najverovatnije tako biti, gledao sam februar 2012 tada nije bilo cini mi se ispod -15 po visini...Bice zanimljivo gledati sondazu tih dana i noci.... Ali ima i ona negativna strana sto ce biti uzasno ladno... A grejanje...  :bang:

Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #2256 poslato: 02. Januar 2017. u 11:31 »
Jel zna neko kada je poslednji put bilo -20 na 850mb u nasoj zemlji...? Cini mi se da je ovo ekstrem, ok ima jos nekoliko dana ali ce najverovatnije tako biti, gledao sam februar 2012 tada nije bilo cini mi se ispod -15 po visini...Bice zanimljivo gledati sondazu tih dana i noci.... Ali ima i ona negativna strana sto ce biti uzasno ladno... A grejanje...  :bang:

au braco skauti... ovo mi se nimalo ne svidja :oboze:  volim sneg i -5, 'ajd nek bude i -10 dan-dva kad je sneg, ali ovo je mnooooogo ledeno  :cry: nadam se da zalihe ogreva jos traju ali posle ovoga ce biti povuci-potegni   :/

nadam se da nece da se spusti do legendarne tridesetice kao osamdesetih i sezdesetih  :confused:

2012 se priblizilo i spustilo do -28...
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #2257 poslato: 02. Januar 2017. u 11:48 »
Meni se cini da je ovo jedna od jacih zima u poslednjih 10 godina. Decembar je bio hladniji od proseka za oko 2 stepena, imao je dosta mraznih dana. Sto se tice januara po prognozama nas ceka ledara u narednih 10 dana, i mislim da ce i januar da bude temperaturno ispod proseka. Jedini problem za zimoljupce je sto je velika susa i sto nema snega. Po trenutnim prognozama u narednih desetak dana bi trebalo da padne u proseku oko 30mm padavina. Nadam se da ce sve biti u obliku snega jer moj sin koji ima 7 godina prakticno i nije video sneg u Beogradu (2012. godine je bio mali i ne seca se). Posle ovog ledenog talasa bi moglo malo i da otopli, jer za vecinu ljudi ce grejanje biti problem. Drva se mnogo brzo trose, vise od pola je otislo (rano je pocela sezona, a i jaka je zima). U februaru bi bilo lepo da bude jos jedan hladan talas sa puno snega, pa da posle cekamo prolece...

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #2258 poslato: 02. Januar 2017. u 11:57 »
Bio je i red da imamo jednu zimu hladniju od proseka. Lično mi ne smeta ni kada je zimi +20, ali više volim kad je vreme primereno godišnjem dobu.

Ovde se u hladu još uvek drži 1 cm snega koji je pao prošle srede, pa mislim da bi i 5-10 mm na minusu stvorilo lep ambijent.

Ne bih voleo samo da otopli posle 2 -3 dana kao prošle godine u januaru kad je ''propalo'' 30-ak cm.

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #2259 poslato: 02. Januar 2017. u 12:06 »
 ^^ Ja bih samo dodao kartu windchill-a (ohladjivanje vetrom) za Badnje vece ...  :zima

S ozbirom da mi je ovo prva poruka u 2017. hteo bih da pozelim svim kolegama srecnu novu godinu i sve najbolje u njoj!  :)  :cheer: