Hej, Mile94 -
HVALA ti što si izdvojio vreme da proveriš kakva je bila prognoza za BG-Vračar koju sam postavio na forum (u pitanju je 12z run od petka 6.1.).
Ja sam ti onako iz zezanja
rekao da ako nemaš šta drugo da radiš da možeš da to izračunaš ali nisam mislio da je to "obavezno". Mi se ni ne poznajemo i malo mi je neprijatno da si ti svoje slobodno vreme iskoristio da "vadiš" podatke iz SYNOPa i upoređuješ sa satnom MOS-MIX prognozom ali nadam se da je tebi to bilo interesantno pa da ti nije bilo teško
Ja nisam to proveravao ali drago mi je ako je
MAE (pretpostavljam da si to radio)
za prvih 72h samo 0.55C! To je sjajna vrednost, naročito što nije bio stabilan period a u pitanju je Beograd a ne neka lokacija sa izrazito lakim vremenom za prognozu. Da neko ne pomisli nešto pogrešno u smislu da je MAE uvek ovoliko: naravno da MAE od 0.55C za prva 72 sata prognoze za Beograd NIJE nešto što se uvek dešava,
prosek na velikom uzorku je veći ali se i dalje "drži" odlično
Generalno MAE (povremeno uz RMSE kao dodatni pokazatelj) su osnovni parametri koje će potencijalni (ili aktuelni) klijent želeti da vidi za bilo koju automatsku prognozu. Jednom prilikom sam spomenuo da je prošlo vreme kada se gledao samo Tmin i Tmax za dan-dva unapred -sada klijenti žele statistiku za satnu prognozu jer lakše je "nabosti" Tmin i Tmax nego imati konstantno dobre satne vrednosti. Naravno ovo je maltene zanemarljiv uzorak jer je u pitanju samo jedno mesto i jedan run (jedna prognoza), za ozbiljne klijente se radi statistika za celu godinu (minimum) za 00z i 12z run (dakle 2 x 365 prognoza) za veliki broj mesta širom sveta i onda se tu već jasno vidi kakva je preciznost jer je uzorak dovoljno veliki (godinu dana) a i mesta su "razbacana" po svetu pa su prisutne lokacije "sa svim meridijana" (naravno uslov je da sva mesta imaju redovna satna osmatranja -npr. BG-Vračar to decenijama nije imao ali situacija se pre godinu-dve popravila pa sada u razmenu redovno idu satna osmatranja). Za sve ovo je naravno potrebno da se čuva arhiva satnih prognoza, što nije lako kada se radi o destinama hiljada lokacija a u pitanju su fajlovi za satnu prognozu za 15-16 dana -lako je izračunati koliko "redova" ima fajl sa satnom prognozom za npr. 15000 mesta za prognozu za 360 sati; pa takav fajl treba čuvati za svaki run za svaki dan u godini... Naravno, statistika za hiljade mesta se ne radi "peške" nego se napiše script koji čita sve šta treba (osmotrene i prognozirane vrednosti) i računa sve što je neophodno.
Što se tiče količine padavina u spomenutoj prognozi (za BG): ona je bila data u mm tj. nije bila preračunata u cm (u zavisnosti od temp.) kao što sam ja greškom napisao. Dakle za BG je bilo ukupno dato 2.1mm a palo je oko 4mm (0.8mm do 7h ujutru i potom još 3mm -zaokruženo, videćemo sutra ujutru tačnu vrednost) pa je MOS-MIX malo podbacio. Jučerašnji MOS-MIX je davao 4.5mm a jutrošnji 5.3mm i oni su dali malo više nego što je stvarno bilo.
Mile, u prognozi koju sam tebi poslao za Novi Sad vrednosti jesu bile u cm tj. visina snega u cm (samo su na forumu za BG bile u mm).