Hvala Risbo!
Postoje razne prognoze, tako da ima dobrih prognoza i na drugim mestima -veliki je svet
a broj "meteo-kompanija" je takođe veliki. Naravno ne rade svi isto ali napredak u prognozi vremena svakako postoji i npr. nešto što je nekada bio "standard" za kvalitet prognoze za prva 24 sata sada je otprilike ono što imamo u prognozi za prvih 60h.
Drago mi je da su moje MOS-MIX prognoze koje sam objavio (kao i dve koje sam poslao kao PP ljubaznim kolegama sa foruma) privukle pažnju -prognoze se baziraju na ulaznim podacima GFS, ECMWF i GDPS. Postavio sam primer samo za Beograd ali prognoze postoje za desetine hiljada lokacija u svetu jer meteo-tržište (kao i vremenske prilike) ne poznaje granice a u "globalnom takmičenju" šansu ima samo odličan proizvod.
Ubuduće neću postavljati prognoze na ovom forumu (druge forume ne vredi ni da spominjem jer sam član samo ovog foruma i ostali forumi me ne zanimaju -iskren da budem, verovatno ni ne znam koji sve forumi kod nas i u okruženju postoje) a razlog za to je što malobrojni pojedinci misle:
1) da se besplatno reklamiram
2) da zezam one koji se "čude zašto još ne pada jak sneg u BGu" i da to radim ne bih li "skrenuo pažnju" na svoju prognozu "koja inače čudno i nerazumljivo izgleda"
Evo ukratko:
1) kada bi za moj posao bilo kakav značaj predstavljala prognoza za JEDNO mesto onda bih bio veoma nesrećan (profesionalno) jer ozbiljni klijenti me nikada neće angažovati jer im je potrebna prognoza za jednu lokaciju (neko hoće 500 ili 1000, neko 10.000 a bez šale neko želi 80.000 lokacija). Za ovih 7 godina koliko sam na forumu nisam nikada napisao ništa čime bih sebe reklamirao (ako je neka "reklama" i postojala onda su to radili neki članovi koji su ostavljali linkove za neke veoma poznate meteo-kompanije koje su na određeni način bile, ili su još uvek, povezane sa mnom). Da mi je reklama potrebna to ne bih radio na ovom forumu. Da mi treba FB profil -imao bih ga...
2) članovi koji su tokom popodneva napisali da ih malo brine/čudi (možda i blago nervira iako nije direktno pisalo) što je sneg još uvek dosta slab u Beogradu su osobe koje veoma cenim -jedan veoma iskusan član i jedan veoma mlad ali perspektivan
i takve osobe sigurno ne bih zezao na forumu i mislim da sam kulturno i korektno napisao svoj komentar:
Što se tiče snežnih padavina u Beogradu -ajd' da kažem za Vračar, stvari se za sada odvijaju tačno po planu.
Do 18h u MOS-MIX prognozi (koja naravno može i bitno da pogreši) bilo je samo 0.51cm snega -dakle ukupno samo POLA cm snega do 18h. Dakle, nema mesta nekom razočarenju osim ako je neko možda već očekivao 5cm do 18h...
2a) kome moja prognoza deluje "čudno i nerazumljivo" (i pored objašnjenja za razne kolone) se "duboko izvinjavam"
i savetujem da sam napravi nešto "lepo i razumljivo" -ne mora to uopšte da bude automatska prognoza za 50 ili 100 hiljada lokacija, neka bude bilo šta korisno. Tada će prestati da u bilo čemu korisnom i/ili praktičnom i/ili dobrom vidi sve suprotno.