U Srbiji se svi prave pametni i svako radi šta hoće. Konkretno, po pitanju poljoprivrede, svi bi da sade šta im padne na pamet, bez da se malo informišu raspitaju, posavetuju sa stručnjacima. Svi bi da ostvare biznis uz minimalno ulaganja.
Apsolutno ne sažaljevam to što je u pojedinim krajevima Srbije suša. Ko hoće da se bavi poljoprivredom treba da zna gde se i kako koje poljoprivredne kulture sade, u kojim regionima one imaju najbolje uslove za dobar prinos. Pored toga, uložiti u sistem za navodnjavanje, protivgradne mreže, sistem za odvodnjavanje. Nemojmo sada skupo je itd, ako hoćeš dobar rod moraš da uložiš. Kakva je poljoprivredna prokzvodnja u jednim najsušnijim regionima sveta, ovo je bruka i sramota šta se u Srbiji radi. Sve to leži u mentalitetu naroda. Tvrdoglavost, neupućenost, lenjost.
Ovde se kao u srednjem veku gleda u nebo.
Što se tiče biljaka, i zaključivanja šta se kod njih dešava u uslovima suše ili prezasićenosti zemljišta vodom, potrebno je znanje iz više oblasti, kao što su anatomija i fiziologija biljaka, biohemija itd. Lišće ne žuti sada zato što drveće umire ili nema vode, već da bi se smanjila traspiracija i odbacili produkti metabolizma. Jedna sadnica kukuruza, kroz koju prođe 200 l vode, za metaboličke procese iskoristi svega 1-2 % te količine vode, ostalo sve biva odato u atmosferu transpiracijom. Transpiracija je bitna jer omogućava negativno geotropni protok vide kroz biljku i održavanje napetosti stabla i listova. Ako je temperatura previsoka, biljka se štiti sakupljanjem listova, odbacivanjem itd.
Takođe, ovde mnogi komentarišu kako je trava skroz sasušena itd. To je najobičniji korov, koji je završio svoj vegetacioni period i ispustio toliko semena oko sebe, da će sa prvom konkretnom kišom to ponovo sve ozeleneti.
Za kraj, ovo je meteorološki forum, i mislim da u okviru te oblasti treba da se drži. U poslednje vreme kao da sam na nekom poljoprivrednom forumu, gde se samo komentariše kada će kiša. Gde su nestale konkretne diskusije i analize, broj novootvorenih tema mnogo toga govori. Nadam se da će se stanje popraviti. Nadam se da nisam nekoga uvredio, ali ovo je moje iskreno mišljenje, koga briga briga je, koga ne, idemo dalje.