Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1512475 puta)

Van mreže sale pn

Odg: Meteo chat
« Odgovor #2860 poslato: 01. Avgust 2017. u 00:47 »
Vrlo moguce obaranje nekih rekorda ako se pita GFS. Necu vise da se ponavljam, ali ovo zaista izgleda (meni bar) zastrasujuce.

Najkriticnije ce biti u petak, subotu i nedelju i to je uslo unutar 120 sata.

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #2861 poslato: 01. Avgust 2017. u 02:02 »
Danas su u centralnoj, zapadnoj i delom severnoj Evropi moguće strašne nepogode, nimalo naivni parametri.
CAPE preko 3000 J/kg + mlazna struja = level 3.

Na mreži Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #2862 poslato: 01. Avgust 2017. u 08:32 »
Vrlo moguce obaranje nekih rekorda ako se pita GFS. Necu vise da se ponavljam, ali ovo zaista izgleda (meni bar) zastrasujuce.

Istina je da GFS preteruje sa temperaturama od pre 2 godine kako je nadograđen, za 1-2 stepena, u ovim vrednostima verovatno 2-3 stepena. Ali opet kad se koriguje to je 40-41 stepen. Ako ništa drugo Palić mora uzeti novi temperaturni maksimum u subotu, ne bi trebalo da bude jakog vetra, tako da jezera neće imati veliki uticaj.

Ipak neće se ništa spektakularnije desiti od 24.07.2007 kada je 19 od 26 stanica uzelo nove temperaturne rekorde.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2863 poslato: 01. Avgust 2017. u 09:31 »
Mene jeza hvata kad pogledam sta se prognozira.
Definitivno ce biti obaranja rekorda na Balkanu, uzas!

Od srede do petka necu biti u Srbiji i kada sam pomislio da cu malo odmoriti i da za vikend moze doci do promene ono se najzesca toplota pomerila bas za subotu i nedelju.
Sta je tu je, nek se desi i ne ponovi nikada vise.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #2864 poslato: 01. Avgust 2017. u 09:51 »
Ovako dugotrajni i u isto vreme intenzivni toplotni talasi nisu cesti ali ih ne mozemo izbeci. Kada se zaredja par dana vrlo visokih temperatura bez prilike da se atmosfera hladi ni u toku noci, maksimalne temperature ce sasvim sigurno biti izrazito visoke pa temperature oko 40C nece biti nedostizne u mnogim mestima, a lokalno bi moglo biti i rekordnih temperatura u najtoplijem periodu ovog talasa.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2865 poslato: 01. Avgust 2017. u 09:51 »
Lepo je Srks rekao da je ovo čist bezobrazluk što se daje za naš klimat..

Da se podsetim svojih pisanja u prognozama:

Nažalost, samo je pitanje vremena bilo kada ćemo platiti danak ovoj izraženoj ciklogenezi preko severnih delova Evrope.

Podsetiću dragog kolegu Ciklona na našu diskusiju, gde smo se složili da je najgora stvar ovako dati "vetar u leđa" letu rano, na ovakav način..  :ranting:

Za uk i nauk, ako želimo "normalno" leto, moramo POD hitno da se rešimo ovih izraženih centara zapadno od Britanije, pod hitno... jer kad ove bogaljine zapnu u mestu, jedino što kod nas dolazi je šugava vrelina od njih  :ranting:

Dakle, treba nam totalno suprotno, da se greben sa Azora što češće gura ka Britaniji i Islandu...

Iskobeljaćemo se (valjda  :grin: ) od ovog toplotnog udara koji nam sledi, ali opet glavni problem nismo rešili...

I dalje je sve to zonalna struja, non stop se neki izraženi centri motaju gore po severu Evrope. Nažalost u takvoj situaciji bojim se da je samo pitanje kada će opet ozbiljnija toplota da se navuče na naše krajeve..

Crne misli su se obistinile..

Smejte se vi na ono "Ko te jeb# jednom, je#aće te opet" ali to je apsolutno tačna stvar sada.

Dakle letu je dozvoljen rani zalet, vrelina iz Afrike se odomaćila u Sredozemlju, samo je još na to sve trebao ciklon koji će nedelju dana da se vrti po severu Evrope i eto dobitne kombinacije za pakao. U startnoj fazi su mu 20-ice na dohvat ruke na visini, a kamoli kad ozbiljnije krene priliv na prednjoj strani.

TO je dakle ubitačna stvar ovde, ni ja se ne sećam da sam video nad nama takoreći 6,7 dana sa temperaturom od skoro 25 na visini !  :O :ranting:

Od rekorda mislim da nema ništa, sem za mesta koja imaju nešto niže apsolutne maksimalce (40,41 stepen).

Rekord iz 2007 ostaje nedostižan, jer je em malo manje vruće na visini, em što je još važnije od svega, nema fenskog jugozapadnog vetra sa Dinarida, koji je ipak veći igrač za brutalna feniranja od košave.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

« Odgovor #2866 poslato: 01. Avgust 2017. u 09:58 »
Gledam ovu reportažu da malo rashladim dušu, kad već ne mogu telo.  :morning:

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3857.0
Ja gledao pre neki dan 19. februar 2009. godine :D

Sve u svemu najeb.... smo ali cini mi se da sam se malo privikao na ove vrucine pa juce ceo dan napolje doduse veci deo u hladovini na 37C  i nista posebno kao da je normalan dan... A zamislite na ovu vrucinu jos onaj jak jz vetar iz junskog talasa... :hitna: 

« Poslednja izmena: 01. Avgust 2017. u 10:10 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Johnny colchonero

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #2867 poslato: 01. Avgust 2017. u 12:55 »
Vratila se 44ka u 6z 5. avgusta u 102. satu. Maltene cela severna polovina ide na 42 a mnogi i na 43 po 6z izlazu. Sad kad je pakao neizbezan i svejedno necemo pobeci od ovih apsolutno nestvarnih i neprimerenih temperatura, bar se nadam da (osim ako se nesto  ne promeni na bolje i ovo se spusti na 38-40 npr.iako mesta za manevar ima sve manje) cemo videti rekord i tih famoznih 45, jer koja je razlika izmedju 44 i 45, a uslo bi u knjigu rekorda? Najgore bi bilo da se zakuca na 43-44 imao bih osecaj kao zimi kada ceo dan pada kisa natapaca na  temperaturama tek nesto visim od 0.

Van mreže Bart

« Odgovor #2868 poslato: 01. Avgust 2017. u 21:06 »
Trenutno 29 C u Sm. Palanci, po ams, najvisa dnevna stigla do 37.4 °C (ams aerodrom).

Na ogimetu zvanicno 36.6 C iako je rhmz zabelezio 37.3 u terminu 14h.

kako, zasto, nemam pojma  :confused:
Sofronije ako sam te dobro razumeo ti si se nesto zbunio...Rhmz ne uzima zvanicne podatke od ams vec valjda(ako nije tako neka me neko ispravi ko poznaje bolje materiju) ima poseban zivin termometar na koji na svaki sat osmatrac cita vrednost i onda to ide u synop za taj sat... Sto se tice min i max temperatura za to postoje posebni minimalni i maksimalni termometar koji se ocitava uvece zim u 21h a leti valjda u 22h... Znaci ams nas sluzi samo orijentaciono da pogledamo temperature i padavine pre svega... Ako nije ovako kako ja mislim i znam neka me neko od kolega ispravi...
Satne podatke rhmz-a imas ovde http://synop.meteos.rs , izlaze oko 45min posle punog sata za taj sat, znaci 13utc je nasih 15h a podatke imas oko 15:45 eventualno do 15:50 i tada je za SP t bila 35.9C....Inace ovo sto pise na tvojoj slici da je termin 14h to pretpostavljam da znas da je 15h... Ne znam zasto lepo ne podese sat...

Kada sam pisao poruku oko 16 ili 17h ne secam se ja sam znao da je po ams Nis tmax 36.9 ali uvek pri suncanim danima je veca po ams i zato sam ja napisao da je zvanicna tmax oko 36.4C
« Poslednja izmena: 01. Avgust 2017. u 21:20 Bart »
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #2869 poslato: 01. Avgust 2017. u 23:50 »
Nije svako mesto ista temperatura,nedge je sigurno isto bilo kao i kod mene,moj senzor za temperaturu ima 2 zaklona,jedan fabricki i jedan napravljen,mozda je pogresila za 1C,sto sad pokazuje 27C kad je u okolini 22C  :confused:
Djole, jel sigurno termometar postavljem po svim pravilima koja to nalažu da tako kažem? :D Kako to već beše ide, 2m, travnata površina, bela kućica sa dovoljno otvora da opstrujava vazduh i dovoljna udaljenost od drugih objekata. Možda na temperaturu vazduha utiču drugi zagrejani elementi u okolini kućice sa termometrom, tlo i zidovi koji izračuju energiju (sekundarni input koji daje grešku odnosno šum signala kod autputa koji izmeriš) pa je temperatura nešto viša od realne temperature vazduha? Ili je tvoje mesto danas bilo zaista najtoplije u zemlji.

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #2870 poslato: 02. Avgust 2017. u 00:08 »
U toku je izgradnja one bele kucice za senzor pa cemo videti,za sada je senzor postavljen na 2m visine dole je izgorela trava,i da gresi 1-2C ne moze da gresi 4-5C,na moj senzor oko 18h ne pada vise sunce videla bi se ogromna oscilacija temperature....
Mozda i ja gresim ali mislim da je danas bilo iznad 39C,i  da danas na radiju su rekli da je Biljeljina merila 39C...

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Bart

« Odgovor #2871 poslato: 02. Avgust 2017. u 00:09 »
 ^^ I mene to zanima... Ako mozes da slikas da vidimo gde je stanica gde je ako ne nista...  :) Ja bas danas gledao gde je Ravnje i gledao oklone stanice izgleda ima visu temperaturu nego sto bi trebalo i to ne samo za stepen...

Tuzla tmax 35.4 ali ti bi trebalo da imas slicnu sa Sremskom Mitrovicom a tamo 35.3C
Do 25.09. 385.7mm

« Odgovor #2872 poslato: 02. Avgust 2017. u 00:15 »
Meni je Biljeljina bliza nego Mitrovica,mozda Sava i Drina stvaraju neki efekat da bude toplije  :laught:
Do sad je uvek isto pokazivala  :confused:
Pogledajte sad ovaj primer mitrovica meri 20C sad a moja stanica je 6C toplija i meri blizu 26C  :blush:

Van mreže Darko_9

« Odgovor #2873 poslato: 02. Avgust 2017. u 00:18 »
Djordje malo nam je to cudno da imas 40 stepeni a glavnina tropskog talasa jos nije ni stigla , videcemo sta ce tvoja stanica prikazivati narednih dana.

« Odgovor #2874 poslato: 02. Avgust 2017. u 00:20 »
Za naredne dane idemo do 45C  :rofl: :rofl: :laught: :laught:

Van mreže Bart

« Odgovor #2875 poslato: 02. Avgust 2017. u 00:23 »
Po modelima taj deo danas po visini nije presao 21C, da kazem hladnije kosava, koliko ja znam ne moze iznad 38C a najverovatnije 36 ili 37... Ako postoji nesto sto povecava temperaturu verujem da ce Djordje resiti a ako ne onda stvaro ide uu 45C  :D
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Johnny colchonero

• **
« Odgovor #2876 poslato: 02. Avgust 2017. u 00:25 »
2 stvari samo da napisem, o stvarima oko 10.8. kod nas i u svetu. Ovo je da napomenem samo moje neko razmisljanje,

Nisam bas potpuno ubedjen u to zahladjenje(u stvari kratkotrajno mozda, ali vidim da se prica u summerkilleru, bar majstoric) iz par razloga. Prvi je sto je Kimi naveo nepostojanje AC nad Azorima i ciklon zakopan oko Britanije, a drugi je sto imamo trenutno mesta na severnoj polulopti prognozirana prilicno hladna u narednom periodu. To su SAD, Arktik i Himalaji. Evo primer SAD za period od 29.7. do 8.8 (samo da napomenem da je trenutno stanje znaci od 1.8 do 10.8 jos malo rasprostanjenija hladnoca i za 1-2 jos hladnije) https://pbs.twimg.com/media/DGDp9nFXsAA53Eb.jpg
Arktik je prognoziran sa par malo jacih negativnih anomalija, nego sto je to uobicajeno, ili ce bar te anomalije zauzeti gotovo ceo okean na par dana, a ne samo CAB region(Central Arctic Basin) kao sto je inace slucaj.
Dalje, Himalaji(cini mi se da su Himalaji u pitanju posto je tesko na EC-ovoj karti anomalija za celu poluloptu razaznati geografske granice kad je sve "obojeno" u crveno ili plavo) su prognozirani da budu debelo ispod proseka uz neverovatnu konstantnost u narednoh 10 dana po EC-u, koju cu pokazati slikama kad zavrsim tekst.  Sad posto ce se po svemu sudeci i Antarktik vratiti u "minus' za nekoliko dana, a i naravno hladnocu u celom tom pojasu u Atlantiku oko ciklona, ne mogu da zamislim da ce kod nas doci do neke promene dok god bar jedna od te 3-4 stvari(osim Antarkika on je nevazan) se ne promeni, inace bi nas to vratilo na nivo 1981-2010 a to nismo videli odavno, a uz tople okeane nerealno je ocekivati tako nesto. Naravno vrlo je realno da jedna stvar povuce npr da otopljenje u SAD pogura i promeni putanju ciklona i gurne sveziji vazduh ka centralnoj Evropi. Problem je kao sto Kimi kaze te stvari znaju malo duze da se zadrze, bar otkad ja pratim forum, (primer, prosla jesen, prosli i pretprosli decembar, ovo leto itd.), a ovog leta je pocelo od samog pocetka i jos ucek traje.

Jos jedna stvar, ustvari vise je pitanje, znam da nije zima i da ovo nije primarna stvar ali kad pogledamo AO index ovog leta
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.sprd2.gif

Zimi bih dosao do lakog zakljucka koji donekle objasnjava ovu situaciju ovog leta, ali ne znam da li leti vazi isto pravilo . Od pocetka juna AO index je pozitivan. Sto znaci 1. zonalno strujanje 2. konstantno hladnu severnu Evropu vec nekoliko meseci(mahom Skandinaviju)  3. onemogucavanje Azorcu da se uzdigne.

Naravno mozda dodje do upada fronta na par dana ali posle se vracamo na staro

I za kraj te karte oko Himalaja za 4.8 8.8 i 11.8. Meni fascinantno kako hladnoca budu bukvalno cementirana na istom mestu od prvog do poslednje dana prognoze (bez oscilacija tipa nestane pa se vrati za par dana) uz  jako mala geografska pomeranja.

Pozdrav svima jos jednom i izvinite na ovako dugackom tekstu ovo je bilo samo moje pocetnicko i laicko zapazanje ovog leta.

Van mreže Медо

« Odgovor #2877 poslato: 02. Avgust 2017. u 01:02 »
 ^^

Ниси ништа погрешио, леп текст.  :tu:

Захлађења ће сигурно бити, такође мислим јако краткотрајног и то ће омогућити ово блиц успињање Азорског AC ка северу, тако да фронт надам се није више упитан.

Али нема ту промене синоптичке ситуације на дуже као што је рекао Кими, одмах би се вратила зонална струја и AC над нашим крајевима а видим да и EC енси већ наговештавају нови тропски талас.

Да не говоримо о падавина, ту је тек алармантна ситуација.  :facepalm:

Van mreže Niksic 3

• **
« Odgovor #2878 poslato: 02. Avgust 2017. u 01:47 »
Krstac  u Niksicu (900 m,n,v) 2005 je mjerilo zvanicno 349cm!!!

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #2879 poslato: 02. Avgust 2017. u 07:53 »
@ Djordje

I ja sam primetio da su temp. sa tvoje stanice uglavnom nešto veće, obzirom da pratim nas sa "mreže".
Ako nemaš dovoljno strujanje vazduha oko senzora, dzaba ti i zaklon i trvanata površina i temperature lako mogu da se razlikuju 4-5 stepeni.

Na primer kod mene situacija nije idealna što se tiče mesta kućice, pa postoji neka razlika u temperaturama u odnosu na, recimo, mog komšiju Raju čija je stanica u bašti, na otvorenom. Da kažemo na skoro idealnoj "po udžbeniku" lokaciji. U najtoplijem delu dana temperature nam se razlikuju i do skoro 2,5 stepena. Ali lokacija kod mene je takva kakva i nemam uslova i načina da je promenim. Ti za početak možeš da pokušaš da temp/hidr senzor kao i bazu resetuješ i ponovo sinhronizuješ. To je recimo čest uzrok pogrešnog očitavanja jer se odrđeni paketi informacija sa sezora izgube u transferu. Ako ne znaš kako javi mi se pa ću ti objasniti detaljno  ;)

Druga stvar je da pokušaš sa "ventiliranim" zaklonom, odnosno da pokušaš sa prinudnim strujanjem vazduha koji neće dozvoliti telu senzora da se pregreje. Nije baš da sam doktorirao ovu mudrologiju ali iskustvo i praksa čuda čine  :D