Evo ja još malo o nevremenu od 17.09. Na žalost, očito je premalo bilo volje da se u ovoj zemlji neko od državnih meteorologa malo detaljnije pozabavi tim nevremenom. Po nekima taj dan je samo duvao izuzetno jak vetar, po nekima bilo je trombi, po nekima tornada... Ovde na forumu je bilo nekoliko odličnih reportaža, uostalom od nekolicine ljudi koji redovno detaljno isprate svako dešavanje vezano za (ne)vreme. Sve u svemu, srazmere tog nevremena, kao i njegova jačina, su tek ovlaš ispraćene u medijima.
Pre par dana sam sa drugarima otišao na neko pecanje u okolinu Besnog foka, mesto nadomak Beograda, severnije od Borče. Meštani ko meštani, tvrdili su da ih je tada pogodio tornado. Među njima i moj drugar koji tamo živi i koji je na imanju imao veliku štetu.
Ipak, kada sam izašao na njihov nasip na Dunavu i između ostalog video šume oko nasipa... stvarno ne znam šta da mislim. Na žalost telefon mi se greškom brzo ispraznio, pre nego sam upeo da snimim viđeno, pa sam uspeo da zabeležim tek par fotografija. Moram da kažem da ni fotografija, ni snimak ne može da dočara kako to izgleda uživo. Dakle u pojasu od nekih 200 i više metara gotovo kompletna šuma je polomljena. Drveće nije izvaljeno, kao što je uglavnom uobičajeno kod vetra, već je svako drvo polomljeno. Radi se o zdravom drveću, dakle ne neki trulež, već izuzetno zdravo i mlado drveće. Ova šuma, nalazi se tik uz obalu Dunava, između reke i nasipa. Uz to, par kilometara pre ovog potpuno uništenog dela, kao i par kilometara posle, ima dosta sporadično polomljenog drveća, ali nije potpuno uništena šuma kao u ovom pojasu. Postaviću 3 fotografije, jedine koje sam uspeo da snimim pre gašenja telefona i nažalost vidi se drveće samo iz daljine. U "epicentru" to zaista izgleda fascinantno! Podsetilo me na ono nedavno nevreme u Poljskoj, čije smo snimke ovde gledali.
Eto, morao sam da to još pomenem ovde, s obzirom da i nakon mesec dana meštani tamo svakog prvo dočekaju sa utiskom o tom danu. I opštom ocenom, čak i dvojice starijih alasa, da nikad u životu nisu doživeli takvo nevreme sa tolikom jačinom vetra.