Moje misljenje je da kod nas korektna zima moze da bude od pocetka decembra,pa do polovine januara,posle toga je i dan duzi i manje su sanse za zahladjenje.
Mogao si da kažeš bar do početka februara!
Šalu na stranu, nije baš tako. Jer koliko će (i kakve) hladnoće dosegnuti do naših krajeva zavisi od postavke baričkih sistema, te činjenice koliko ima nagomilane hladnoće na kontinentu, zatim odakle taj vazduh dolazi i preko kojih se površina kreće itd.
Ako bismo se striktno vodili dužinom dana, zanimljivo bi bilo spomenuti da se ona vanserijska hladnoća u februaru 2012. dogodila u periodu kada je dužina dana taman kao i krajem oktobra, početkom novembra (dakle ista insolacija, ugao Sunca, dužina dana i noći...). Ali početkom novembra ne može da se ponovi dotok takve vazdušne mase - zato što tada nema odakle (u dovoljnoj blizini) da se "povuče" toliko rashlađen vazduh, ma koliko da su barički sistemi postavljeni povoljno za tako nešto. Iz simetričnih razloga ne možemo nikad da očekujemo vrućine krajem aprila (ako ih uopšte ima
) - kakve znaju da budu sredinom avgusta!
Jednostavno rečeno, postoji određeno „kašnjenje“ u zagrevanju i hlađenju vazdušnih masa u odnosu na promenu insolacije, jer je potrebno vreme da se kopno i vazduh ohlade ili zagreju (da ne spominjem vodene površine). Primera radi, možemo samo da pretpostavimo koliko se sunčeve toplotne energije „troši“ na otapanje snežnog pokrivača nakon zime na severnoj hemisferi (treba i vremena za to), umesto da se ta toplota odmah apsorbuje od strane kopna i potom reflektuje na vazduh.
Znam da bi ja,ali ne znam za ostale voleo da imamo sneg sad dok su kraci dani i u ovo vreme praznicne euforije.
Svakako se slažem sa tobom da je šteta da ne bude prave zime u periodu oko praznika, i generalno kada je dan najkraći.
Ali, vreme ponekad ume da ne posluša naše želje.