Ma, super je niz ledenih dana i obilan sneg uz to i krajem februara, ako treba i početkom marta! Uopšte ni ne osetiš da su dani duži!
Jedan takav obilan sneg koji mi je u relativno svežem sećanju je onaj krajem februara 2011. godine:
Bilo je nekoliko uzastopnih ledenih dana uz visinu snega do 28 cm na Vračaru, a koliko me sećanje služi u višim delovima grada je visina snega išla i do 40 cm. Inače je ta zima bila fantastična u pogledu snega, tada je BG imao značajno veći broj dana sa snežnim pokrivačem u odnosu na prosek.
Da, evo već peta zima za redom u kojoj se prisećamo ne tako davnih snežnijih zima. A uvek je lepo prisetiti se. Meni je taj sneg iz februara 2011. baš ostao u sećanju, kao i ostali februarski snegovi od 2009. do 2012. Svaki je na neki svoj način bio specifičan.
Taj 2011. mi je zanimljiv što je došao na samom kraju meseca, a sneg je padao samo ispod 0°C i to nekoliko dana bez prestanka. Baš kada smo mislili da je zima rekla sve što je imala, a donela je jedan sasvim pristojan sneg u januaru. Sećam se i da je bio visinski ciklon nad nama, da se oblačnost gotovo nije ni kretala i da su stalno jaki odrazi bili nad Vojvodinom i Slavonijom, a Beograd je tu stalno bio na samoj granici, eto nekada smo znali biti i na "pravoj strani" granice.
Posebno mi je ostala u sećanju noć između 24. i 25. februara. Bio sam na nekoj žurci do kasno i celu noć je zatrpavao sneg na lepom minusu. Kada sam krenuo kući, pešačio sam dobrih 3-4km po pustim beogradskim ulicama. Sećam se da su i one najprometnije ulice bile zavejane, a po trotoarima je bilo napadalo 10-15cm novog snega. Sreća što je sa mnom tada bio drugar koji je takođe ljubitelj snega, pa nam i onako pripitima nije smetala ni hladnoća, samo tišina i belina na sve strane.
Nažalost nisam imao sa sobom fotoaparat, a i telefoni tada nisu imali upotrebljive kamere, pa sam ovekovečio atmosferu sutradan ujutru. Iako je zvanično mereno 28cm, subjektivni osećaj je da je na tom istom Vračaru na kom sam živeo tada bilo i celih 35cm, pogotovo po krovovima i sličnim površinama.
A ništa bolje ne evocira uspomene nego fotografije, pa evo nekoliko od toga dana: