Ne znam ništa o klimi Bihaća. Kako sam ovdje, nekih par godina, dešava se da Petrovac (udaljen 60km od Bihaća), ima manje snijega nego Bihaća. Razlike nekada znaju biti ogromne. Evo zadnji put, Petrovac je mjerio 47cm-50cm, a Bihać 69cm.
Bihaću leže položaji ciklona kao prošlog puta, dobije dovoljno padavina, bolje se transportira vlaga/padavinska masa, nego što je to u slučaju sa Petrovcem. A pri tihom vremenu ili slabo izraženom probijanju toplog zraka, pošto je niži, ostane dovoljno "duboka" temperaturna inverzija. Pa je bilo slučajeva da u Petrovcu cijeli dan pada kiša, uz južni vjetar, a u Bihaću cijeli dan snijeg, kao prije 5 godina, kada je Bihać imao pola metra snijega, a Petrovac svega nekoliko.
Pošto Bihać ima otvorena "vrata" sa sjevrne/sjeverozapadne strane, od Hrvatske, nema barijera za dotok hladnog zraka, pored Plješevice, puno ranije nego do Petrovca. Taj hladni zrak često i zapne za Grmeč, planina sa dosta uticaja ljeti prilikom razvoja oluja dalje sjeverno i istočno od nje, ako niste obratili pažnju.
Bihać se nalazi u takvom džepu sa okolnim planinama tako da vjerovatno ima uticaja. Cazin, koji je bliži Bihaću od Petrovca, i na višoj nm, ima često manje padavina i snjegova kao opština. Dalje prema Hrvatskoj se samo smanjuje visina snijega.
To je moje laičko viđenje stvari, prave razloge trebaju znati stručna lica
.