Pa ne znam po čemu to može da se zaključi da li je prognoza finorezolucijskih modela dobra ili loša, kada je Srbija, po pitanju mernih stanica, očajna. Podaci sa klimatoloških stanica nisu dostupni, a i njihova gustina iz godine u godinu opada.
Testiranje modela na osnovu podataka sa Ogimeta ne smatram nikakvom proverom, jer gradovi sami po sebi imaju umereniju klimu od nekih divljih područja. Naročito gradovi sa nekom bezveznom i dosadnom klimom, tipa Subotica, Niš, Kikinda...
Pet godina sam putovao svakodnevno po 50 km od Mladenovca do Beograda, pa znam kako padavine iz iste oblačnosti, ili temperature u istoj vazdušnoj masi, mogu da variraju na malim rastojanjima ili promenama visina, gde reljef i nije nešto naročito izražen, a da ne govorim o ostatku Srbije.
Globalne modele gledam više orijentaciono - količinu padavina u mm, temperaturu i vetar, i logičnije mi je da će visina snega od narednog ciklona varirati od 15-50 cm na manjem području, zbog mikroklimatskih karakteristika, nego da verujem GFS ili EC modelu koji stave pokrivač od 20 cm na površinu od 40.000 km2, gde se vetrovi i padavine menjaju u zavisnosti od orografije na vrlo malom području.
Da bi neko znao malo više o klimi i modelima, mora malo i da izuči praktično neko područje, a ne samo da sedi za kompijuterom, i gleda brojke, pa iznosi neke zaključke, kao, recimo, većina današnjih meteorologa.