Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1503108 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4560 poslato: 01. Mart 2018. u 14:03 »
U Knjaževcu sa Tsr=3.0°C ovo je treća najtoplija zima od kad se rade merenja.
Kao što sam juče napisao s druge strane ovogodišnji januar i februar su sa 78cm novog snega na 6. poziciji što se tiče količine snega, a  zima u celini sa 81 cm se nalazi na 11. mestu što nije uopšte loša pozicija. Još jedan znak da sneg ne ide uvek u paketu sa hladnoćom.

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4561 poslato: 01. Mart 2018. u 14:57 »
U Mostaru I u Crnoj Gori vidim da je padao sneg danas iako su modeli davali brz prodor topline i kisu,hocu da kazem da nece tako naglo da otopli I da uz jak intenzitet Bg I Ns imaju sve u obliku snega

Sarajevo vec treba da ima mesavinu padavina I plus u prizemlju a tamo jos minus(pada sneg),mozda se modeli varaju kod tako brzog dolaska topline
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže P.O.P.

• *
  • Starost: 44
« Odgovor #4562 poslato: 01. Mart 2018. u 18:08 »
Gledam emagram za Bg na rhmz, i koliko vidim plus probija po visini od oko 2km, pa sve do ispod 1000m, negde izmedju ponoci i 03h. Shaltao danas forum i nikako da nadjem, za vas verovatno vrlo laicki podatak.. na kojoj visini se iz ovakvih ciklona formiraju padavine?

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4563 poslato: 02. Mart 2018. u 14:30 »
Sledeca 2 dana ledena po Ec :/ ovde,kakvo produzavanje zime na severu...

Van mreže dejca

« Odgovor #4564 poslato: 02. Mart 2018. u 19:41 »
Grmljavina u Crnoj gori i severu Albanije.

Poslato sa jugoistoka.

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #4565 poslato: 03. Mart 2018. u 12:45 »
Gledam ovu nemilosrdnu topionu napolju, ali opet, ne pada mi toliko teško iskreno.

Jer, jednostavno, protiv kalendara ne možemo.

Možemo samo da zahvalimo ovoj zimi na ovom spektakularnom snegopadu, na kome smo uživali, pa makar to bilo i mršavih 5dana..:)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže igorkonkolj

• **
« Odgovor #4566 poslato: 03. Mart 2018. u 12:55 »
ha , ne znam zasto mislite da je ovo poslednji sneg ove zime, mozda bude josh trzavica, I eventualnih pljuskova snega  :morning:

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4567 poslato: 03. Mart 2018. u 12:59 »
Apsolutno Kimi,u Ns od prethodnih 11dana 8 ili 9 imaju zabelezen sneg,ne secam se kad se to poslednji put desilo,da je sve palo u jednom dahu pao bi rekord,da je tempa prosle nedelje bila 2 stepena niza pola metra bi isto imali,dakle jako malo je falilo da zima izvuce 3 ako ne I 4 od mene,ovako to je sasvim solidna 2,odnosno zima je ispunila normu da bi se nazvala zimom,a ne jesen

Jedna kisna I topla zima,susta suprotnost prethodne

Druga polovina februara je za 5,najbolji period zime jos od decembra 2012,zaista steta sto je ostatak bio teska katastrofa

U svakom slucaju jedva cekam prolece I leto I da malo odmorim od svakodnevnog pracenja karata,ima I drugih stvari sada mnogo bitnijih,svakako da bi mogla koja prava oluja da nas pocasti,Ali u sustini samo da ne bude prekisno ili presuvo leto...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #4568 poslato: 03. Mart 2018. u 13:08 »
Daleko od toga da je ovo oproštajni sneg, kod mene zadnjih godina takav pada početkom aprila...

Ali generalno pravi zimski ambijent je rekao svoje, posebno ako se uzme u obzir prognoza za naredni period.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4569 poslato: 03. Mart 2018. u 13:42 »
Evo kako izgleda statistika za ovu zimu uz poređenje sa prethodnim zimama u 21. veku. Sve do druge dekade februara je delovalo da bi ovo mogla biti jedna od najtoplijih i najmanje snežnih zima ikada, ali ovaj prodor na kraju je izvukao zimu, ne samo po subjektivnom doživjaju, već i statistički. Tako da na kraju po pitanju snega, ova zima nije bila ništa lošija od prethodnih nekoliko u Beogradu (stanica Vračar - Karađorđev park). Opšti utisak koji bode oči je da je ovo već peta za redom zima sa manje snega od proseka, s tim što se prethodna po tom parametru mogla okarakterisati (tj. provući) kao prosečna.
Još da napomenem da se srednja temperatura i ukupna količina padavina odnose na period decembar/januar/februar, dok su u snežnu statistiku uključeni i novembar i mart. Podaci o broju dana s snežnim pokrivačem za ovu zimu još nisu konačni. Ovih 16 dana je pod uslovom da ponedeljak 5. mart bude poslednji dan sa snežnim pokrivačem zvanično. Ukoliko to bude i konačno, prebacujem post u odgovarajuću temu:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #4570 poslato: 03. Mart 2018. u 17:56 »
 ^^ Dobra tabela, pretpostavljam da si ukalkulisao sve one dane kada je u 7h osmotren snežni pokrivač (u nastavku "sp") ≥ 1cm. Međutim, to obično na kraju bude manji broj dana od onog koji će ući u klimatološki prosek za određenu godinu/sezonu. Jer, RHMZ može da osmtori formiranje  pokrivača npr. danas uveče, a da tek sutra ujutru bude zvanično meren pokrivač. I tako, ukoliko pretpostavimo da danas u 7h nije bilo pokrivača, današnji dan će ipak biti zabeležen kao dan sa sp (jer je osmatrač evidentirao da se isti formirao u nekom delu današnjeg dana).

I tako, ako izvlačiš prosek u periodu 1981-2010. godine koristeći uslov da je sp ≥ 1cm (u 7h), dobićeš sledeću brojku - 32.6 dana sa sp u Beogradu. Ta je cifra merodavna kao klimatološka normala za tvoju tabelu, ili da "pokupiš" brojeve dana sa sp po sezonama iz RHMZ godišnjaka...

Npr. sezone 2010/11. je bilo 59 dana sa sp, 2011/12.  38 dana itd.
« Poslednja izmena: 03. Mart 2018. u 18:20 Srks »

Van mreže Bart

« Odgovor #4571 poslato: 03. Mart 2018. u 18:18 »
Zanimljiva tabela Losmi zime 08/09 do decembra 2012 su bile i kod vas  :worthy:...
Inace i ja mislim da je gotovo sa pravom zimom a i vreme je, ova na kraju i ovolika kolicna padavina ove zime cini mi se od prvog decembra oko 275mm u Nisu me zasitila da neko vreme necu gledati karte... Prolece iz kaming, uzivajte u svakom danu  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4572 poslato: 03. Mart 2018. u 19:12 »
Hvala na sugestijama Srks.  :tu: Ovako tabela sada izgleda sa uvaženim korekcijama. Naravno pod uslovom da ponedeljak 5. mart bude poslednji dan sa snežnim pokrivačem u 7h. Nije isključeno da se još i utorak npr. provuče sa statističkih 1-2cm. Zavisi i od toga hoće li i koliko noćas pasti novog snega i hoće li sutra biti značajnijeg plusa.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4573 poslato: 03. Mart 2018. u 19:20 »
Upada u oci ta 2012 I 2 snegopada za pamcenje u Bg I Vojvodini,sta je bilo tako magicno u toj godini Neman pojma Ali takvi snegopadi kod nas se desavaju u proseku 1 u 10-15 godina a te godine smo 2 imali takva u 2 uzastopna zimska meseca :worthy:,nije ni cudno sto smo se razmazili

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #4574 poslato: 04. Mart 2018. u 07:15 »
Ne znam da li je iko gledao, kakva odvratna prezentacija u jutarnjem programu RTS-a od strane doticne Goce Stijacic (ako sam pogresio mozda puno ime i prezime, ispravite me).

Ono je stvarno sramota.

A i ovako prethodnih dana, video sam par emisija na raZlicitim televizijama gde je udarna tema bila sneg...

Van mreže Caligula

• *
  • Starost: 62
« Odgovor #4575 poslato: 04. Mart 2018. u 10:25 »
Premotao sam sada na Eonu, stvarno ne videh ništa "odvratno". Na šta si mislio konkretno?
Shvatam zašto volite sneg i zimu, pa očekujem da shvatite da volim sunce i toplotu.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #4576 poslato: 04. Mart 2018. u 11:34 »
U Beogradu su izbori u nedelju, izgleda da će hladno vreme biti baš do nedelje a posle bi "moralo"  ;) da bude toplije, da ne kažem "med i mleko" jer koliko divnih obećanja ima sa svih (političkih) strana bilo bi "čudo" da ovde ne bude "raj na zemlji"  ;) :)

Što se tiče vremenskih prilika sve ide u skladu sa najavljenim.
Jutros je u Beogradu padao sneg od 6-9h uz temp. oko -1C i lepo je to izgledalo (bar za nas koji volimo sneg), visina snega (makar u parkovima u centru) je u 9h bila oko 10cm ali sada se to topi a poznato je kako "lepo i čisto" Beograd izgleda čim sneg počne da se topi...
Zima je "pred sam kraj života"  ;) obradovala snegoljupce a sada lagano "dolazi red" za drugačije vremenske prilike...

Van mreže D.i M.e

• *
    • Време у Србији
« Odgovor #4577 poslato: 04. Mart 2018. u 12:17 »
^ Можда је мислио на оно „Наредних дана уз пораст температуре очекује се нагло топљење снега у свим крајевима, што нам нарочито неће бити жао. “

Van mreže valjevac

• **
« Odgovor #4578 poslato: 04. Mart 2018. u 22:52 »
Samo da dođe leto i grmljavinske oluje,baš sam ih poželeo..ja iskreno ne znam ni za šta sam opredeljen što se tiče godišnjeg doba..zimoljubac sam generalno,volim sneg ali ne neke preterane minuse,ali sam isto tako i letoljubac,volim električna pražnjenja leti baš,pogotovo uveče,(ne znam iz kog razloga,ali gotovo možda i više od snega),isto kao i zimi previše niske,tako i leti ne volim previše visoke temperature.. Za mene bi idealan dan bio nekih 25-26C sa potpunom oblačnošću ceo dan,bez sunca uopšte i uveče još da bude el. pražnjenja.. uh,živim za taj dan..  :laugh:   
Inače,skoro sam video ovaj meteo chat,pa rek'o malo da me bolje "upoznate" ako tako može da se kaže..  :)
I da,vidim da pišete o ovoj zimi svi,nadam se da ovaj moj text ne predstavlja nekakav problem  :D
Edit: ili je ova poruka trebala u običan chat..  :facepalm: ,neka prebace admini ako smeta  :)
« Poslednja izmena: 04. Mart 2018. u 23:10 valjevac »

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #4579 poslato: 05. Mart 2018. u 13:25 »
E sad.. šta reći za ovo.. novinar ima potpuno pravo na ovakav tekst jer je jednostavno samo pročitao "meteogram" koji je toliko debilan da ja ne mogu da verujem da postoji...

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=03&dd=05&nav_category=15&nav_id=1365604
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina