ECM je zaista hladan.
Međutim, GFS je jako uporan da nema podjele preostalog PV, uz njegovo guranje dalje na istok. Tako samo hladi Sibir. Rasip ensa oba modela je upravo najveći u tim kritičnim tačkama i na troposferskom nivou i još na jednom mjestu iznad aleutske strane ove naše hemisfere... ECM je pomalo krenuo stopama GFS-a, ali vidjet ćemo.
Aha Miki je taj student
Ako Waves napadaju PV sada plitke dubine, topliji su, prema zakonu termodinamike toplota prelazi sa tijelo većeg toplote na tijelo manje toplote.
Da li je nužno, da pri tim procesima se Waves smanje po jačini, tako da se smanji i njihovo prostorno djelovanje na PV. Moj fax nije imao veze sa termodinamikom i termodinamičkim procesima, pa mi neke stvari nisu baš najjasnije...
Možda bolje grafički da prikažem:
1. slučaj je napad na PV kombinovan sa Wave3 koji utiče na podjelu, nakon čega mene zanimaju dva slučaja:
2. uticaj polja prostranog visokog pritiska bi gurao vrtložnost prema Evropi
3. ili ipak bi se to polje visokog pritiska "manje" prostiralo nakon razmjene toplote, tako da bi vrtložnost ostala u kruženju oko geografskog Sjevernog pola, dok ne iščezne u toj "borbi".
Samo da dodam, a nevezano je za moje pitanje. Danas ECMWF daje drugačiju sliku nego ovu koju sam postavljao juče, pa skupa to sve gura istočno, uz smanjenu amplitudu Wave 3, tako da je upitna i ova podjela, ali to je za moje pitanje nebitno, jer stvar ide u drugu krajnost.
Naravno ako imaš bilo kakve elektronske literure a vezano ono što nas ovdje okuplja, sa faxa bilo bi mi drago da dobijem.