Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1502265 puta)

Van mreže Gagi_Bg

• *
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4620 poslato: 12. Mart 2018. u 00:41 »
S obzirom da se najveći "pritisak" Save i Dunava očekuje u poslednjoj dekadi marta, a ovih dana će takođe biti poprilično padavina, nema sumnje da bi takvo zatrpavanje snegom bilo kap koja preliva čašu. Za pretpostaviti je da će odmah nakon tog eventualnog prodora jednako brzo doći do značajnijeg otopljenja, a samim tim i naglog topljenja snega.
Zato  :oboze:
Nadam se da će ipak ispariti, ako ne sve, onda bar većina onog što se trenutno vidi na kartama.

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4621 poslato: 12. Mart 2018. u 00:44 »
Gagi najgore sto je sinopticka situacija takva da se nece tako lako oduvati hladnoca kao prosli put :grin:,uz konstantne upade u Sredozemlje,ee gde je ovo bilo u srcu zime :facepalm:
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #4622 poslato: 12. Mart 2018. u 00:49 »
 ^^ Ne smeju " te žene" nedelju dana unapred da komentarisu izlaze, ipak oni idu na sigurniju varijantu- to se standardno radi.. Ako sutra opstanu ovi brutalni(s obzirom na datum) izlazi vec ce poceti da pricaju o zahladjenju, ako ne sutra onda prekosutra sigurno :)
Bolje sad da bude taj trzaj zime nego jos kasnije ali bojim se da je priroda vec pocela da se budi -_- A padavina koliko hoćeš, stabilizacije nema na vidiku, kada se uporedi samo sa prethodnom godinom( deficitiom mm) ova vec itekako krenula sa suficitom*_*  Sredine bez  :angry:

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #4623 poslato: 12. Mart 2018. u 02:33 »

Aha Miki je taj student :)
Ako Waves napadaju PV sada plitke dubine, topliji su, prema zakonu termodinamike toplota prelazi sa tijelo većeg toplote na tijelo manje toplote.
Da li je nužno, da pri tim procesima se Waves smanje po jačini, tako da se smanji i njihovo prostorno djelovanje na PV. Moj fax nije imao veze sa termodinamikom i termodinamičkim procesima, pa mi neke stvari nisu baš najjasnije... :(

Znaš kako Pulsar, ovo nije toliko pitanje iz termodinamike koliko je pitanje iz meteorologije, i to ozbiljne meteorologije. Ja se na fakultetu sa stratosferskim zagrevanjem nisam susreo do sad uopšte, nisam siguran da li se o tome uči na bilo kom kursu u toku osnovnih studija. Uglavnom sam o SSWu čitao malo po netu kao i postove koje vi ovde pišete, prvenstveno mislim na Mileta i tebe.  :)

Ako sam te dobro razumeo i preveo "waves", pitaš da li će jačina talasa koji se vertikalno prostire u atmosferi oslabiti usled slabije izraženog polarnog vrtloga na nivou stratosfere? Energija koju talas (Rozbijev talas) nosi ponajviše zavisi  od njegove amplitude i talasnog broja. Velika amplituda se javlja pri rezonanci slobodnih i forsiranih Rozbijevih talasa a posledica rezonance jeste bloking situacija tj. kvazistacioniranje cirkulacije. Kakav će uticaj potom imati vertikalna komponenta visoko amplitudnog Rozbijevog talasa kad se "razbije" od stratosferu i preda energiju zavisi od smera cirkulacije u stratosferi. S obzirom da ide proleće i da će slabiti vrtlog (istočna strujanja) zbog dijabatskog zagrevanja,  to nikako ne pogoduje formiranju SSW-u. Valjda je upravo najveća interakcija troposfera-stratosfera pri jakim zapadnim strujanjem i izraženim vrtlogom, otuda i najveća čestina SSWa sredinom zime. Tada se polarni vrtlog oporavi jer postoji i dalje izvor hladnoće, a sa dolaskom proleća i sve većim hemisferskim zagrevanjem taj izvor se uništava sve do sledeće zime.

Možda bolje grafički da prikažem:

1. slučaj je napad na PV kombinovan sa Wave3 koji utiče na podjelu, nakon čega mene zanimaju dva slučaja:
2. uticaj polja prostranog visokog pritiska bi gurao vrtložnost prema Evropi
3. ili ipak bi se to polje visokog pritiska "manje" prostiralo nakon razmjene toplote, tako da bi vrtložnost ostala u kruženju oko geografskog Sjevernog pola, dok ne iščezne u toj "borbi".

Samo da dodam, a nevezano je za moje pitanje. Danas ECMWF daje drugačiju sliku nego ovu koju sam postavljao juče, pa skupa to sve gura istočno, uz smanjenu amplitudu Wave 3, tako da je upitna i ova podjela, ali to je za moje pitanje nebitno, jer stvar ide u drugu krajnost.

Naravno ako imaš bilo kakve elektronske literure a vezano ono što nas ovdje okuplja, sa faxa  bilo bi mi drago da dobijem. ;)
Drugo pitanje je isto kao da si me pitao gde bi otišle tačno kugle za bilijar nakon razbijanja sa belom.  :grin:
Šalu na stranu, nisam siguran kakav će uticaj imati to polje visokog pritiska, najbolje je da pratiš modele i da vidiš koju će situaciju oni da forsiraju u narednim danima. Previše su to komplikovani procesi zbog haotičnosti da bismo mi znali gde će se kretati, eto primera koliko oćeš i u nama bližoj troposferi počev od oblaka pa sve do ciklona.
Što se literature tiče nemam baš ništa, jedino najosnovnije stvari o SSWu koje kontam ti već znaš, ako oćeš mogu ti poslati linkove.
« Poslednja izmena: 12. Mart 2018. u 03:11 Miki »

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4624 poslato: 12. Mart 2018. u 10:08 »
Posle jutrosnjih modela znamo da nista ne znamo :morning:,znamo da bice zahladjenja,znamo da bice ciklona e sad za vrstu i tajming padavina nemamo blage veze jos uvek

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4625 poslato: 12. Mart 2018. u 11:58 »
Rekoh ti ja, diktatore, da ne dam proleće tek tako. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4626 poslato: 12. Mart 2018. u 12:21 »
Jak si Milose,ali ne dam  ni ja zimu  jos,ne verujem da Ec toliki niz izlaza crtao ledaru od nedelje,i sad odjednom je nema,cekam vecerasnji  Ec zna Ec da izleti 1 izlaz u krajnost,a svakako ne ocekujem ni jucerasnji ni jutrosnji scenario vec neku sredinu,90% sam siguran da poslednje pahulje nismo videli,a 60% poslednji pokrivac

Ako bude hladno(kad vec nece biti proleca) nek bude sneg,samo ne ova bljutava hladna kisa,cele zime sam je se nasitio posteno

Ako ne bude snega onda je Ec totalno porazen od Gfsa po prvi put posle dugo vremena(bar dugorocne prognoze)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4627 poslato: 12. Mart 2018. u 12:25 »
Pa ensi EC-a su jako slični u jučerašnjem 12Z i jutrošnjem 00Z. Samo što je sinoć glavni odudarao kao najhladniji i najsnežniji, a danas glavni odudara kao najtoplija varijanta. Istina je negde na sredini. Zahlađenja će biti, vrlo moguće i snega na kratko, ali ništa toliko ekstremno kao što je davao juče 00Z ili 12Z u glavnom runu-u.

Priroda je krenula da se budi uveliko, bilo kakvo jače zahlađenje bi izazvalo mnogo problema. U toj varijanti, mnogo bolje da pada hladna kiša na 3-4°C, nego da odemo u duboki minus.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #4628 poslato: 12. Mart 2018. u 12:31 »
Atmosfera jeste pravi deterministički haos, što moj dragi profesor Lazić voli da kaže...

.. ali je neverovatno i to koliko atmosfera može da igra po šablonu što se sinoptike tiče.

Do pre dva dana delovalo je da će sva hladnoća u Aziju, a evo gde smo jutros. Hladno visinsko jezgro beži preseverno/prezapadno od Balkana.
Ko bi reko, jel da ? Pa  nije li to situacija koja se za hladnih prodora ove sezone uvek desila, uvek je postojalo neko hladno jezgro na visini koje se motalo tu po centralnoj Evropi.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #4629 poslato: 12. Mart 2018. u 12:39 »
I EC I GFS trenutno vide varijantu gde se hladnoća zaustavlja negde iznad Alpa i Slovačke ciklonom koji bi s formirao u severnom Jadranu.
Naravno nije ovo definitivno, ima dobar deo izlaza koji hladnoću guraju dosta južnije.
Ima još puno vremena do konačnog rešenja nove glamolovke.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4630 poslato: 12. Mart 2018. u 12:43 »
Sad ide klasicno poistocnjavanje :D taman da bude kao jucerasnji izlaz Eca  8)

Van mreže sale pn

« Odgovor #4631 poslato: 12. Mart 2018. u 12:48 »
Jutros je nepovoljan polozaj ciklona i taj ciklon je dosta dubok po EC-u tako da se samo tako povuce klin toplog vazduha na nas. Juce su izlazi davali juzniju putanju ciklona i sva hladnoca se obrusavala skroz do Grcke. Najbolja bi bila neka zlatna sredina kao sto to trenutno vidi GFS. Zahladjenje da, ali u nekoj normalnoj varijanti.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #4632 poslato: 12. Mart 2018. u 13:13 »
Što rekoše kolega Miloš i Boce, jutros je samo glavni EC zamenio mesta sa ensima, pa je sada  najtopliji.

Prosek je čak i hladniji malo.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4633 poslato: 12. Mart 2018. u 18:27 »
Icon crta prolece naredni vikend,Gfs jesen,Ukmo zimu...jos samo Ec leto da nacrta...koliko su svi modeli sada zbunjeni a juce bili usaglaseni

Van mreže Bart

« Odgovor #4634 poslato: 12. Mart 2018. u 19:22 »
 ;) :P

P.S. I da dodje zima, svrha ovog posta je samo sala  :D
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #4635 poslato: 12. Mart 2018. u 20:29 »
Pa da EC, kad brod tone nek tone sve dublje i dublje. Naravno da neces da budes bolji, nego ces i svoje ense za sobom sada da povuces.

Pa ovo je da covek poludi i nista drugo.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4636 poslato: 12. Mart 2018. u 20:36 »
Ne dam ja Ec Bart ako nece ovaj neki od narednih ciklona sinopticka situacija je ko iz najboljih zima...krajem marta :facepalm:

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #4637 poslato: 12. Mart 2018. u 20:38 »
Ma najgore je to odlaganje ovde. Daleko od toga da su izlazi katastrofa u buvkalnom smislu , nego....

Edit: na kraju EC itekako hladan.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4638 poslato: 12. Mart 2018. u 20:44 »
Da Kimi ali ako ove zimetine sto Ec ponavlja iz izlaza u izlaz se ne ostvare onda stvarno treba odustati od ozbiljnog pracenja ovog modela..

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4639 poslato: 12. Mart 2018. u 20:50 »
Ec nije pri zdravoj pameti ovih dana :/ :O kao da ne vidi koji je datum