Aha Miki je taj student
Ako Waves napadaju PV sada plitke dubine, topliji su, prema zakonu termodinamike toplota prelazi sa tijelo većeg toplote na tijelo manje toplote.
Da li je nužno, da pri tim procesima se Waves smanje po jačini, tako da se smanji i njihovo prostorno djelovanje na PV. Moj fax nije imao veze sa termodinamikom i termodinamičkim procesima, pa mi neke stvari nisu baš najjasnije...
Znaš kako Pulsar, ovo nije toliko pitanje iz termodinamike koliko je pitanje iz meteorologije, i to ozbiljne meteorologije. Ja se na fakultetu sa stratosferskim zagrevanjem nisam susreo do sad uopšte, nisam siguran da li se o tome uči na bilo kom kursu u toku osnovnih studija. Uglavnom sam o SSWu čitao malo po netu kao i postove koje vi ovde pišete, prvenstveno mislim na Mileta i tebe.
Ako sam te dobro razumeo i preveo "waves", pitaš da li će jačina talasa koji se vertikalno prostire u atmosferi oslabiti usled slabije izraženog polarnog vrtloga na nivou stratosfere? Energija koju talas (Rozbijev talas) nosi ponajviše zavisi od njegove amplitude i talasnog broja. Velika amplituda se javlja pri rezonanci slobodnih i forsiranih Rozbijevih talasa a posledica rezonance jeste bloking situacija tj. kvazistacioniranje cirkulacije. Kakav će uticaj potom imati vertikalna komponenta visoko amplitudnog Rozbijevog talasa kad se "razbije" od stratosferu i preda energiju zavisi od smera cirkulacije u stratosferi. S obzirom da ide proleće i da će slabiti vrtlog (istočna strujanja) zbog dijabatskog zagrevanja, to nikako ne pogoduje formiranju SSW-u. Valjda je upravo najveća interakcija troposfera-stratosfera pri jakim zapadnim strujanjem i izraženim vrtlogom, otuda i najveća čestina SSWa sredinom zime. Tada se polarni vrtlog oporavi jer postoji i dalje izvor hladnoće, a sa dolaskom proleća i sve većim hemisferskim zagrevanjem taj izvor se uništava sve do sledeće zime.
Možda bolje grafički da prikažem:
1. slučaj je napad na PV kombinovan sa Wave3 koji utiče na podjelu, nakon čega mene zanimaju dva slučaja:
2. uticaj polja prostranog visokog pritiska bi gurao vrtložnost prema Evropi
3. ili ipak bi se to polje visokog pritiska "manje" prostiralo nakon razmjene toplote, tako da bi vrtložnost ostala u kruženju oko geografskog Sjevernog pola, dok ne iščezne u toj "borbi".
Samo da dodam, a nevezano je za moje pitanje. Danas ECMWF daje drugačiju sliku nego ovu koju sam postavljao juče, pa skupa to sve gura istočno, uz smanjenu amplitudu Wave 3, tako da je upitna i ova podjela, ali to je za moje pitanje nebitno, jer stvar ide u drugu krajnost.
Naravno ako imaš bilo kakve elektronske literure a vezano ono što nas ovdje okuplja, sa faxa bilo bi mi drago da dobijem.
Drugo pitanje je isto kao da si me pitao gde bi otišle tačno kugle za bilijar nakon razbijanja sa belom.
Šalu na stranu, nisam siguran kakav će uticaj imati to polje visokog pritiska, najbolje je da pratiš modele i da vidiš koju će situaciju oni da forsiraju u narednim danima. Previše su to komplikovani procesi zbog haotičnosti da bismo mi znali gde će se kretati, eto primera koliko oćeš i u nama bližoj troposferi počev od oblaka pa sve do ciklona.
Što se literature tiče nemam baš ništa, jedino najosnovnije stvari o SSWu koje kontam ti već znaš, ako oćeš mogu ti poslati linkove.