Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1511972 puta)

Van mreže sale pn

Odg: Meteo chat
« Odgovor #4640 poslato: 12. Mart 2018. u 20:57 »
Nema razloga za razocarenje, svakako da nam predstoji jedan vrlo dinamican period sto se tice vremenskih prilika. Ko voli da ih prati uzivace narednih dana, jer duze stabilizacije vremena nema na vidiku.

EC je zimski od nedelje, konkretnije, hladnoca kod nas stize izmedju nedelje i ponedeljka. Ciklon u subotu pouvece dosta toplote po visini kod nas, pa iz tog razloga i zahladjenje malo kasni.

Van mreže Bart

« Odgovor #4641 poslato: 12. Mart 2018. u 20:59 »
Lepota al 20. mart je aj bar da je u nekoj hladnijoj zimi ali dobro sta je tu je, ne mozemo mi nista da uticemo... Da se pitamo mi bi ovako nesto za Novu Godinu...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #4642 poslato: 12. Mart 2018. u 21:12 »
Kimi, imalo je velikih naznaka da će se proširiti hladnoća van Sibira, zbog same pozicije PV, obrtaja zonalnih vjetrova, termina novog reagovanja troposfere nakon SSW. Pisano je o tome na crometeo forumu ranije. Da je ipak to teže ostvarivo za datum koji je, jeste, ali mene bi sada iznenadilo da nas promaši ovaj prodor :P

Vidim da već Englezi spominju legendarnu 1997. i njeno proljeće, ali neka se prvo ovo ostvari. Malo mi je bezveze propagacija zonalnih vjetrova na troposferu, a i brzo se vraćaju u pozitivu. Više bih volio da su manje negativni nego ono u februaru, ali da traju malo duže.

Miki, hvala na odgovoru, ako stignem ovih dana malo podrobnije pojasniti stvari koje su mi neshvaltjive. Lijepo si ovo objasnio oko Rossby valolva. A kada sam smislio na literuru ma sve vezano za meteorologiju mi je dobrodošlo.

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4643 poslato: 12. Mart 2018. u 21:16 »
Citao sam neke istorijske spise o zimama i da su ljudi pricali o zimama koje su tople do sredine marta a onda do sredine maja snezne i hladne :D,gledajuci karte pre ce to biti nego preko 20 do kraja marta
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Bart

« Odgovor #4644 poslato: 12. Mart 2018. u 21:22 »
Vec su poceli da taj eventualni prodor zovu Beast from the east 2...
Inace braco skauti efekti SSW-a mogu potrajati i 2 meseca u umerenim sirinama...
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #4645 poslato: 12. Mart 2018. u 21:41 »
Ako je Bart upratio, već nekoliko puta, Cohen postaljva hladan april i maj. Ranije sam te karte ignorirao, ali one su sve hladnije i hladnije za Evropu.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #4646 poslato: 12. Mart 2018. u 21:44 »
@ 2 meseca Bart  :grin: Tresnje bi videli u avgustu a grozdje u Novembru  :D
Nego ova pomeranja su standardna u srcu zime, modelima nije bilo dosta pa nastavljaju da se igraju sa "tvrdokornim" zimoljubcima i u ovom periodu.. Ne svidaju mi se ova pomeranja nimalo, sa svakim sledecim danom pri ovim temperaturama  priroda se sve vise budi  :(

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #4647 poslato: 12. Mart 2018. u 21:45 »
Наслућивали су модели још један хладни продор још пре 4-5 дана, само је било прилично несигурно и шаролико.

По неком мом мишљењу, тешко да ће ово проћи без јачег захлађења, помераће се термини још, али би се требало десити.

Као и што сам рекао и код претходног продора крајем фебруара, предалеко је да би се прецизније говорило о формирањима циклона након продора хладне ваздушне масе. За овај први који ће се формирати нам за сад не иде у прилог по питању зиме, али након њега би се могле поклопити коцкице за још један циклон и снег, вероватно последњи. Надам се да то нећу рећи два пута. :grin:

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4648 poslato: 12. Mart 2018. u 21:53 »
Gde nam je Milos? :D valjda koristi maksimalno jos koji dan proleca dok ne dodje zima 3 put ove godine 8)

Ali koji ce sok biti ovo za narod :O,aa kako ce rhmz ovo da prokomentarise(bice "ovakvi prodori su normalni za trecu dekadu marta nista neobicno sve u okviru proseka" :D)naravno nista ozbiljno samo se salim malo,znaju oni svoj posao

Ljudi ne slute sta ih verovatno ceka sledece nedelje

Ec ensi prate glavni izlaz i podrzavaju pricu Sibirac part 2 na balkanu

Van mreže Bart

« Odgovor #4649 poslato: 12. Mart 2018. u 21:59 »
Pulsar poceo sam ponovo pomalo da pratim te pamtnjakovice  :smartass:  ;) I video sam da je to izbacio, ali neverovatno koliko nam je uslo pod kozu da nema sanse da bude hladnije...
Risbo ako udari neki mraz tresnje nema da vidimo uopste a pitanje i grozdje, kod mene u dvoriistu vec krenulo...  :)

diktatore a ti jos ne slutis da ovo jos nije sigurno  ;) ti vec brojis centimetre snega  :D

A koja bi juzina bila u subotu...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4650 poslato: 12. Mart 2018. u 22:07 »
Prosli put 20cm sad bi valjalo malo vise Bart :blush:,ovo sto crta Ec u ovom izlazu je najgora opcija za nas gore to je suvomrazica dani bi zbog sunca otisli mozda u blagi plusic,Ali noci bi unistile sve
No s obzirom na aktivno Sredozemlje to je najmanje moguca opcija

Van mreže Gagi_Bg

• *
« Odgovor #4651 poslato: 12. Mart 2018. u 22:11 »
Ostvari li se scenario sa hladnoćom i snegom nahebali smo od teoretičara zavere po portalima  :facepalm:
Biće koliko hoćeš svedoka koji su videli kemtrejlse ovih vedrih dana, globalno otopljavanje biće tema nedelje, a podrazumeva se i "pronalazak" neke slepe babe koja je sve to predvidela i najavila apokaliptičnu godinu što se vremena tiče... Uz obavezno "citiranje" Nostradamusa i Tarabića.

Opet nema čitanja novina bar 10 dana  :facepalm:

:bang:

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #4652 poslato: 13. Mart 2018. u 02:04 »
Iskreno veliki sam zimoljubac,ali ovo zahladjenje je skorz nepotrebno.Ja sam se vec prebacio u prolecni mod.
Kod mene modeli crtaju nekih 2mm snega i onda suvomrazicu. :facepalm:
Zna li neko do kada bi ovo eventualno zahladjenje trajalo??

Van mreže Јоца

« Odgovor #4653 poslato: 13. Mart 2018. u 12:06 »
И РХМЗ издао упозорење на јаче зхлађење и могућ снег у нижим пределима.

То мора онда да ће да буде нешто зајебано кад и они већ најављују. :grin:

Иначе ЕЦ и ГФС јутрос прави зимски, чак се захлађење постепено продужава.

Ево и ЕЦ-ових енсебла.

Главни по неком правилу најтоплији на почетку захлађења, касније се главни, контролни и просек поклапају. Занимљиво да јако пуно претурбација иде дубоко у минус већ од 18.

ЕЦ 168 сат.

Циклон на добром месту, блок такође одлично поставњен.
Пратимо даље, све мирише на још једну снежну епизоду.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #4654 poslato: 13. Mart 2018. u 13:00 »
Ee kad je Rhmz najavio zimu to znaci da sigurno dolazi...tu se mota i ciklon tako da ce snega sigurno biti,koliko kad  gde i koliko jos je rano govoriti

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #4655 poslato: 13. Mart 2018. u 13:36 »
 ^^ ^^ Joco, bajati ti ovi ensembli (druga slika), ne znam odakle si ih izvukao - kasniš 24h!  :grin:  Zapazih to jer je glavni izlaz (žuta linija) značajno topliji od jutrošnjeg.

Van mreže Јоца

« Odgovor #4656 poslato: 13. Mart 2018. u 13:49 »
 ^^ Сад видех, није ми се лепо рефрешовала страница.  :facepalm:
Нисам затворио ту картицу на мобилном од синоћ, од туда. :D

Ево исправке. Сад се уклапа у причу.
И било ми је чудно како тако споро опада Т главног излаза на тој сл, кад је на картама другачије, баш као сад са ове слике. Али опростићете ми надам се, кад се пробудим првих сат времена не знам ни како се зовем. :rofl:

Едит: Ево и новог ГФС-а за исти период кад и ЕЦ из горе поменутог поста.

Идентична ситуација.

Van mreže Bart

« Odgovor #4657 poslato: 13. Mart 2018. u 13:53 »
 ^^ Oprosticemo ti Joco ali nemoj vise da ti ponavlja  ;)  :grin:

E ako ovi iz rhmz-a sa ovom ranom najavom ne izbaksuziraju niko nece... U sustini sto se mene tice i moze jer od 15. marta ja sam u timu prolece...  :comeon:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #4658 poslato: 13. Mart 2018. u 13:59 »
 ^^ Dobrodosao Bart  :grin: hehehe
Da ne bude zabune, najvise volim zimu i proleće, ali nisam nikako za ove minuse koji se najavljuju.. Eventualno jedan dan pljuskovi snega, krpetine i dosta od nje  :) Ali jedno su zelje a drugo realnost..

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4659 poslato: 13. Mart 2018. u 14:02 »
Ma malo snega na plusu ne bi škodilo, bilo je prošle godine u aprilu čak bez većih posledica, ali ovi minusi što daje EC me baš plaše. Ne bi valjalo, baš ne bi. Valjda nađe priroda način da se izbori sa tim. Kod mene su sve voćke već procvetale uveliko.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm