Mislim da su ovakve rasprave nepotrebne. Neko voli zimu, neko ljeto, neko ono dva između, a neko grmljavine.
Razumijem da neki predjeli slabo dobiju grmljavine zimi, ali te grmljavine su normalna pojava bar u pola Srbije zimi.
Pa ja sam se našluo evo ove godine gotovo svaki mjesec. Zadnji put je grmjelo kao da je ljeto, na kraju februara.
Ok, teško je da se zimi probije grmlavina sa mora, pa je to često lokalizovano, ali hoćete reći da je tako često da 3. dekadu zadesi T850hPa ispod 0 preko gotovo cijelog kontinenta, pa čak i sjeverni dio Afrike? Mislim da to baš nije tako često. Iako prihvatam da nemam pojma o podacima od prije 100 godina, pa čak ni od prije 10g.
Srks, naveo si podakte od 1899. godine, i samo toliko dana? Ja sam iznenađen, jer sam stvarno mislio da je više, pa ovo potencijalno višednevno zahlađenje dodatno dobija na težini. Zar ne?
Ispadaju onda malo čudne i te tolike hvale starih zima i hladnih proljeća i jeseni. Ipak je to ublaženo.
Mislim da nije isto danas imati ledeni dan u Beogradu i 1899. pa i daleko bliže, što zbog načina mjerenja, što zbog strukture grada, laički gledano.
Ipak, stvari se okreću malo na toplije dane, ali nemam vremena više pisati, a Srbija možda bude više toplija nego HR i ovaj dio BiH.
P.S:
Uživajte u onome što volite, razlike nas trebaju i spajati.