Beograd i južni Banat po svemu sudeći polako postaju najsušnija oblast u Srbiji. U poslednjim godinama je to previše često da bi bila slučajnost. To se u klimatološkim srednjacima iz prošlosti ne može videti. Meni je prosto nezamislivo da je višegodišnji padavinski srednjak za celih 100mm manji za Palić ili Niš u poređenju sa Beogradom. Nešto tu ne štima.
U vezi sa tim sto si pomenuo, nesto razmisljam o zimskim ciklonima. Uzmimo, poredjenja radi, Beograd i Kragujevac. Ako se posmatra klimatoloski period od 1981-2010. godine, Beograd ima vise padavina u toku zime od Kragujevca. BG oko 150 mm u proseku, KG oko 120 mm. Kada je u pitanju broj sneznih dana, tu su izjednaceni, a maksimalni izmereni pokrivac je cak veci u BG-u (80cm) nego u KG-u (69cm). Dakle, u sustini, Beograd je prolazio makar jednako dobro (ako ne i bolje, sudeci po kolicini padavina) sa snegom u poredjenju sa Kragujevcom (broj dana sa sneznim pokrivacem, maksimalni sneg i sl.) Poslednjih 5-10 godina neka druga prica. Setite se samo koliko je puta KG imao obilnije snegove od 2013. na ovamo (20,30, nekad cak 40 i vise cm), dok je za BG visina snega od 20 cm bila misaona imenica (setimo se i ovog poslednjeg zimskog prodora krajem februara i pocetkom marta). Posmatrao sam period od 2010-2016. godine i dosao do rezultata da Kragujevac prednjaci u odnosu na BG po pitanju kolicine padavina u toku zime (dec,jan,feb), a tu razliku pravi februar (decembar i januar su slicni). Dakle, definitivno je drugacije poslednju deceniju nego sto je ranije bilo. E sad, ako malo uopstimo pricu, ne cudi sto pod takvim okolnostima Vojvodina cesto prolazi sa jos manje snega nego BG, dok centralni i juzni krajevi i u toplijim zimama dobiju bar po jedan obilan sneg. Dakle, sve je manje zimskih ciklona koji pogoduju BG-u i Vojvodini, a vise onih koji 'zatrpavaju' centralne i juzne predele nase zemlje. Ocigledno da je u pitanju neka juznija trajektorija ciklona u proseku, te Beograd i Vojvodina cesto ostaju bez obilnijih sneznih padavina. Da li je to trend koji ce se nastaviti, ili ce doci do izvesne nivelacije u godinama koje slede, videcemo. Ako pretpostavimo da se nista bitno ne menja sa aspekta klime, onda bi trebalo da ocekujemo pre ili kasnije da dodju zime koje ce biti bogatije snegom za BG i Vojvodinu nego za centralne i juzne krajeve Srbije, ili makar jednako snezne.
U ovoj prici sam zanemario aspekat blizine mora te vodnosti oblaka (tu je juzna polovina nase zemlje svakako u prednosti), jer sam hteo da skrenem paznju pre svega na verovatno "pojuznjavanje" trajektorije ciklona poslednjih 5-10 godina u odnosu na raniji period.
A mozda sve ovo pisem u iscekivanju jos jednog 3x veceg snega u Kragujevcu u odnosu na Beograd, a rastojanje izmedju ta dva grada svega 95-100 km vazdusnom linijom.