Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1515004 puta)

Van mreže Sapcanin123

• **
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4800 poslato: 18. Mart 2018. u 10:59 »
To cu navijacki da ispratim ne bih smeo na njih mislim da zvezda ljuta  :)
Barte, sve pare danas na moje Šapčane.
Samo da nas posluzi vreme danas,ali stadion ce svejedno biti pun.Odavno u gradu nije bilo ovolike euforije.
Danas samo da povedemo 1:0 da jos jednom stadion eksplodira i ja sam presrecan.
EDIT: Karte su spremne. :comeon:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4801 poslato: 18. Mart 2018. u 11:58 »
Savetujem svima da nabavite i pročitate knjigu Istorija meteorologije od prof. Mlađena Ćurića. U knjizi je jako lepo hronološki opisano kako se meteorologija razvijala i prožimala sa drugim naukama još od stare Grčke i starog Rima do danas.
Iako je meteorologija počela ozbiljnije da se razvija početkom 20. veka, a prognoza vremena onakva kakvu znamo tek od druge polovine 20. veka, još od davnina su postojali ljudi koji su se bavili prognozom vremena na nenaučnim osnovama. Takvi ljudi su se zvali proroci vremena. Očigledno da još uvek nisu izumrli. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #4802 poslato: 18. Mart 2018. u 12:42 »
Ja tek sada ovo vidim, ali vidim i da BKR  ima zutu boju za padavine, Nije mi jasno ovo mesecni apsolutni maksimum 263mm 1963. godine za Nis
Edit: Shvatio mislili na zimu 35/36 tad je bilo 263mm i to je zima sa najvecom kolicinom padavina...
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteorologija/ciril/z2017.pdf
« Poslednja izmena: 18. Mart 2018. u 12:52 Bart »
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #4803 poslato: 18. Mart 2018. u 13:48 »
Savetujem svima da nabavite i pročitate knjigu Istorija meteorologije od prof. Mlađena Ćurića. U knjizi je jako lepo hronološki opisano kako se meteorologija razvijala i prožimala sa drugim naukama još od stare Grčke i starog Rima do danas.
Iako je meteorologija počela ozbiljnije da se razvija početkom 20. veka, a prognoza vremena onakva kakvu znamo tek od druge polovine 20. veka, još od davnina su postojali ljudi koji su se bavili prognozom vremena na nenaučnim osnovama. Takvi ljudi su se zvali proroci vremena. Očigledno da još uvek nisu izumrli. :)

Zanimljiva knjiga, hvala za info Miloshe. Već je čekirana za listanje ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4804 poslato: 18. Mart 2018. u 14:41 »
Ja tek sada ovo vidim, ali vidim i da BKR  ima zutu boju za padavine

To je samo na onoj karti gde je procentualno odstupanje od prosečnh padavina. Beograd je jedina stanica koja je imala manje padavina od proseka 1981-2010. i to za svega 2mm. Palo je ukupno 144mm, prosek je 142mm. Kada je ukupna količina padavina u pitanju, manje je palo u Banatskom Karlovcu, 124mm.
Beograd i južni Banat po svemu sudeći polako postaju najsušnija oblast u Srbiji. U poslednjim godinama je to previše često da bi bila slučajnost. To se u klimatološkim srednjacima iz prošlosti ne može videti. Meni je prosto nezamislivo da je višegodišnji padavinski srednjak za celih 100mm manji za Palić ili Niš u poređenju sa Beogradom. Nešto tu ne štima.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #4805 poslato: 18. Mart 2018. u 16:53 »
 ^^ Uvek sam se pitao sto vi imate prilicno vise padavina od nas i od gradova u blizini, mislim na godisnji prosek...
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #4806 poslato: 19. Mart 2018. u 14:31 »
Beograd i južni Banat po svemu sudeći polako postaju najsušnija oblast u Srbiji. U poslednjim godinama je to previše često da bi bila slučajnost. To se u klimatološkim srednjacima iz prošlosti ne može videti. Meni je prosto nezamislivo da je višegodišnji padavinski srednjak za celih 100mm manji za Palić ili Niš u poređenju sa Beogradom. Nešto tu ne štima.

U vezi sa tim sto si pomenuo, nesto razmisljam o zimskim ciklonima. Uzmimo, poredjenja radi, Beograd i Kragujevac. Ako se posmatra klimatoloski period od 1981-2010. godine, Beograd ima vise padavina u toku zime od Kragujevca. BG oko 150 mm u proseku, KG oko 120 mm. Kada je u pitanju broj sneznih dana, tu su izjednaceni, a maksimalni izmereni pokrivac je cak veci u BG-u (80cm) nego u KG-u (69cm). Dakle, u sustini, Beograd je prolazio makar jednako dobro (ako ne i bolje, sudeci po kolicini padavina) sa snegom u poredjenju sa Kragujevcom (broj dana sa sneznim pokrivacem, maksimalni sneg i sl.) Poslednjih 5-10 godina neka druga prica. Setite se samo koliko je puta KG imao obilnije snegove od 2013. na ovamo (20,30, nekad cak 40 i vise cm), dok je za BG visina snega od 20 cm bila misaona imenica (setimo se i ovog poslednjeg zimskog prodora krajem februara i pocetkom marta). Posmatrao sam period od 2010-2016. godine i dosao do rezultata da Kragujevac prednjaci u odnosu na BG po pitanju kolicine padavina u toku zime (dec,jan,feb), a tu razliku pravi februar (decembar i januar su slicni). Dakle, definitivno je drugacije poslednju deceniju nego sto je ranije bilo. E sad, ako malo uopstimo pricu, ne cudi sto pod takvim okolnostima Vojvodina cesto prolazi sa jos manje snega nego BG, dok centralni i juzni krajevi i u toplijim zimama dobiju bar po jedan obilan sneg. Dakle, sve je manje zimskih ciklona koji pogoduju BG-u i Vojvodini, a vise onih koji 'zatrpavaju' centralne i juzne predele nase zemlje. Ocigledno da je u pitanju neka juznija trajektorija ciklona u proseku, te Beograd i Vojvodina cesto ostaju bez obilnijih sneznih padavina. Da li je to trend koji ce se nastaviti, ili ce doci do izvesne nivelacije u godinama koje slede, videcemo. Ako pretpostavimo da se nista bitno ne menja sa aspekta klime, onda bi trebalo da ocekujemo pre ili kasnije da dodju zime koje ce biti bogatije snegom za BG i Vojvodinu nego za centralne i juzne krajeve Srbije, ili makar jednako snezne.

U ovoj prici sam zanemario aspekat blizine mora te vodnosti oblaka (tu je juzna polovina nase zemlje svakako u prednosti), jer sam hteo da skrenem paznju pre svega na verovatno "pojuznjavanje" trajektorije ciklona poslednjih 5-10 godina u odnosu na raniji period.

A mozda sve ovo pisem u iscekivanju jos jednog 3x veceg snega u Kragujevcu u odnosu na Beograd, a rastojanje izmedju ta dva grada svega 95-100 km vazdusnom linijom.  :D
« Poslednja izmena: 19. Mart 2018. u 14:53 Srks »

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #4807 poslato: 19. Mart 2018. u 14:41 »
Da srks od decembra 2012 ni jedan ciklon(zimski)nije lepo usao u srednji Jadran i napravio polukrug oko Srbije,ili je u Severnom Jadranu pa smo mi u toplom sektroru ili u Juznom pa smo mi gore suvi,sto se mene tice nek ovaj ciklon pogodi juznjake,pa nrk sl3dece godine kad bude vreme u januaru dodje u Srednji Jadran,zakon verovatnoce je takav vec
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #4808 poslato: 19. Mart 2018. u 14:49 »
Lepa analiza Srks.  :tu: Meni recimo nikada ne bi ni palo na pamet da poredim Beograd i Kragujevac, pomislio bih da bi to bilo kao da poredim Zlatibor i Kopaonik po pitanju snega. :) I eto, došao si do interesantnog zaključka.
Da li klimatske promene zaista šalju trajektorije zimskih ciklona južnije nego što je to bilo npr. u periodu od 1981. do 2012. ili je sve to samo obična statistika? A ovako subjektivno mi deluje da su proleća u poslednje vreme bogatija padavinama nego što je to očekivano prema proseku. Da li je to uzročno-posledično sa zimskim ciklonima? Ovako možemo samo da nagađamo, a o tome se može napisati i naučni rad ozbiljno potkrepljen podacima.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže nele-niš

« Odgovor #4809 poslato: 19. Mart 2018. u 15:25 »
Dali su klimacke promene ili ne ovde nema prevelike razlike u prosečnoj količini padavina po mesecima ali se poslednjih godina uočava smanjenje količine padavina u toku letnjih meseci dok sa druge strane imamo znatno više padavina u hladnijem delu godine oktobar/mart, inače kakva god da je zima uspemo da dođemo ili prebacimo famoznih 20+cm snega, inače od 2001 god. samo je 2011god. imala ekstremno malu količinu padavina dok su sve ostale bile u granicama proseka ili iznad prosečno kišne.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #4810 poslato: 19. Mart 2018. u 15:39 »
Lepa analiza Srks.  :tu: Meni recimo nikada ne bi ni palo na pamet da poredim Beograd i Kragujevac, pomislio bih da bi to bilo kao da poredim Zlatibor i Kopaonik po pitanju snega. :) I eto, došao si do interesantnog zaključka.
Da li klimatske promene zaista šalju trajektorije zimskih ciklona južnije nego što je to bilo npr. u periodu od 1981. do 2012. ili je sve to samo obična statistika? A ovako subjektivno mi deluje da su proleća u poslednje vreme bogatija padavinama nego što je to očekivano prema proseku. Da li je to uzročno-posledično sa zimskim ciklonima? Ovako možemo samo da nagađamo, a o tome se može napisati i naučni rad ozbiljno potkrepljen podacima.

Tačno, bilo bi lepo da se sve to ozbiljnije proanalizira i potkrepi podacima. :)  I što kažeš, bilo bi intresantno uspostaviti i korelaciju (ukoliko postoji) sa obilnijim padavinama u prolećnom peirodu.

Možda je ovo samo niz takvih specifičnih godina/zima, i možda u narednih 10 godina sve opet bude ličilo na pomenuti klimatološki period (od 1981-2010. godine). A možda se neke stvari postepeno i menjaju...  :)

Van mreže Bart

« Odgovor #4811 poslato: 19. Mart 2018. u 15:44 »
Ja cu da vam kazem sta je u pitanju, strucno receno vi ste rupa  ;)  :grin:
Hehe salim se bas sam i ja gledao Kragujevac, S. Palanku i Sremsku Mitrovicu kad sam pre neki dan napisao post da ima Bg dosta vise padavina od gradova u okolini....
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #4812 poslato: 19. Mart 2018. u 17:24 »
Još jedan naklon za Srksa  :worthy:

Nego, privukla mi pažnju jedna Miloševa poruka

Šalu na stranu, jedini razlog što bih voleo da padne sneg na kraju je što sam svima živima što su me pitali rekao da će da padne i to uz pristojan snežni pokrivač (pritom svakako ne mislim na 1-2cm, već minimum 5cm). A većina ljudi su mi na to rekli - šta lupaš, kakav sneg krajem marta. I plašim se da na kraju ne bude ono - haha, đe ti je taj sneg? :)

Kontam da smo se svi našli mali milion puta u ovakvoj situaciji  :rofl: :laught:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže sale1997

• *
  • Starost: 27
  • Volim zimu sa snegom i polarnim hladnocama
« Odgovor #4813 poslato: 19. Mart 2018. u 18:13 »
jer se seca neko koje godine padao sneg za uskrs?

Van mreže D.i M.e

• *
    • Време у Србији
« Odgovor #4814 poslato: 19. Mart 2018. u 19:08 »
Код мене, 15. априла 2001. Те године се остварило оно народно „Зелен Божић, бео Ускрс.“

Van mreže sale1997

• *
  • Starost: 27
  • Volim zimu sa snegom i polarnim hladnocama
« Odgovor #4815 poslato: 19. Mart 2018. u 19:33 »
kako krenulo moze i sada

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #4816 poslato: 19. Mart 2018. u 20:36 »
Šta se čudite prošle godine je kod mene padao 19. aprila, a sećam se i tog 15. aprila 2001. cvetale višnje u najveće, a ono sneg. Apropo Miloševog posta. Ja kažem stiže zima i sneg, a oni na to ma kakav sneg rekoše na tv-u nema više :) . Početkom meseca kada sam davao intervju za jednu tv stanicu novinarka je isto rekla nema više zime, našta sam ja rekao čekajte tamo između 17-20. marta.

Van mreže dejca

« Odgovor #4817 poslato: 19. Mart 2018. u 20:53 »
Po redosledu vožnje taman će se novi upad leda desiti oko uskrsa, aprilski mrazevi moraju biti i to po pravilu 10-15 april.

Poslato sa jugoistoka.

:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Bart

« Odgovor #4818 poslato: 19. Mart 2018. u 20:54 »
Najgori je bio april 2003.godine tamo 8.,9. taj sneg i minus su bili traumaticni ubilo sve zivo...

Ja se secam Nedeljko tamo oko 12. februara ili 15. rekao neko malo zahladjenje oko 20. feb i to je to stize prolece, evo jos nije stiglo a izgleda nece do kraja marta...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #4819 poslato: 19. Mart 2018. u 22:54 »
Ja cu da vam kazem sta je u pitanju, strucno receno vi ste rupa  ;)  :grin:

Doći će i naših 5 minuta, samo čekaj!  8)

Još jedan naklon za Srksa  :worthy:

Ne preteruj Žiko! :D  Morao sam malo da stanem u odbranu nas severnjaka, ovi južnije pomislili da su uvek imali više snega, mnogo se bahate. :grin:  Evo vidiš Barta, svaki dan nas provocira, reči ne bira!  ;)