Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1502176 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Meteo chat
« Odgovor #5020 poslato: 26. Mart 2018. u 17:58 »
Sve je to subjektivno. Znam da se većina ljudi neće složiti sa mnom, ali meni je ova zima bila jaka 4/5, za razliku od prethodne kojoj bi dao slabu trojku. Zašto?
Volim dinamično vreme, volim kad ima šta da se prati. Volim kad se često smenjuju periodi toplijeg i hladnijeg vremena, volim kad se ređaju cikloni, ne volim kad zalegne anticiklon i ne mrda, ne volim magluštinu i kada je vazduh danima kao u gasnoj komori. Volim kad košava povremeno dune, a da pritom ne pretera. Volim i prolećno vreme u sred zime, ali kad ne pretera. Volim kad povremeno bude i snega, a da ni on ne pretera. Kad padne sneg, volim da padne veliki sneg, a to je ono što je izostajalo ove zime, osim na samom kraju. Da je ovaj martovski ciklon došao u januaru uz identičnu sinoptičku situaciju (uključujući i visinske temperature i količinu padavina) imali bismo 30+ cm snega i onda bi ova zima bila možda i za 5-icu.

I kad već ocenjujemo, ajde da ocenjujemo i ostala godišnja doba, a ne samo zimu. Pravda za proleće! :D

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže valjevac

• **
« Odgovor #5021 poslato: 26. Mart 2018. u 18:24 »
Ja bih po meni dao 4+(možda čak i 5-),jer aki se ne varam 3 vikebnda zaredom u decembru je padao sneg uz snežni pokrivač,17.januara(taj dan ce mi zauvek ostati u secanju)su padale grudve u Valjevu nakon jake kiše,i uspeo da se formira pokrivač(oko 3cm) na 1c ili više(nisam siguran)..takođe,volim i ja kada se vreme smenjuje,prija nekad i januarsko sunce,kao i sneg u martu..  :D onda je došao krajem februara sneg(20+ cm) i krajem marta opet(isto oko 20cm)..od koga je,dosta je..pre par godina,u Va se desavalo da se pahulje vide samo u januaru i to na 1-2 dana,a sada ga je u svakom(zimskom) mesecu bilo,i to lepe količine. Ja zadovoljan.  :)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #5022 poslato: 26. Mart 2018. u 18:53 »
Opa, prilično su me iznenadile vaše ocene.

Glavna barijera većoj oceni kod mene je što zimi ne mogu da oprostim  što je do foto finiša bila zaista blaga- jeste tu bilo povremenih snegova kao što sam rekao, ali sve je to bilo mučenje kao što znamo (izuzev onog jednog u januaru) i nikako ne može da popravi opšti utisak topline u tih 2/3 zime.

Anticiklon jeste ovako dosadan, ali je sastavni deo zime. Celodnevnih (ili bar izraženih jutarnjih) inverzija i "umetnute" zime je ova sezona imala čisto za statistiku bukvalno, pa je i to u manjoj meri razlog što je ocena takva kakva je.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #5023 poslato: 26. Mart 2018. u 20:04 »
Iskreno kod mene je ova zima cista trojka.Da nije bilo ovog snega od pre nekoliko dana to bi bila cista dvojka.
Februarski sneg je kod mene bio jako los zbog pojacanog vetra.Ovaj martovski sneg je cista petica.Ujedno to je i najveci sneg kod mene posle 2012.godine.
Sve u svemu 3+! :morning:

Van mreže Bart

« Odgovor #5024 poslato: 26. Mart 2018. u 20:16 »
Samo da znate da mi bio onemogucen pristup forumu ne znam sta je ali mislim da je admir Novosadjanin umesao prste  :grin: Hehehe salim se... ;)

Za zimu ocena 3+ ili 4- ipak imali smo veoma zanimljivo vreme i dobar sneg u januaru... Nestabilnosti u januaru i martu... Nije bilo monotono vreme u nekom periodu...
Max sneg
Dec 12cm
Jan 17cm
Feb 20cm
Mart 15cm

A vi Novosadjani? Hehe ???
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Niksic 3

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #5025 poslato: 26. Mart 2018. u 20:25 »
1+

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #5026 poslato: 26. Mart 2018. u 20:58 »
Ova zima moze da dobije samo 3-.A zasto?Zato sto smo imali dva prava zimska prodora tokom cele zime od po nedelju dana i oba su bila na kraju zime.Prva polovina zime osim onog snegica  4.decembra,nula,tj nista.Debakl od zime je bio maltene 2 i po meseca.Zime nije ni bilo do kraja februara.Nijedan dan nismo imali onako sa injem i jakim jutarnjim mrazom,sa onom pravom zimskom belinom do kraja februara.Zima treba da bude zima,a ne neko sarenilo jeseni i proleca.Kakva cetvorka,ni govora o tome.Slaba,bas slaba trojka!!!
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #5027 poslato: 26. Mart 2018. u 21:19 »
2+ i to zbog marta, da nije marta to bi bila kecina kao kuca!

Zanimljive ocene, kratko pamcenje imamo definitivno.
Jer decembar i januar ne mogu imati prelaznu ocenu sto znaci 1, februar moze da dobije izmedju 2/3 i mart koji nije zimski mesec 4/5.
Da dodam i novembru kecinu!

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #5028 poslato: 26. Mart 2018. u 21:32 »
I ja sam iznenadjen sa nekoliko visokih ocena za ovu zimu :)
Svako gleda iz svog ugla ali da zima zasluzi 4 ili 5 treba niz ledenih dana ili da u svakom mesecu bude  sneg od po 7 dana zadrzavanja  :tu: Decembar 1+ ili 2- i Januar 1 ne mogu zimi da na kraju donesu 4/5 ..
Jos jednom se uspostavila tvrdnja da mi tesko na ovim prostorima mozemo da spojimo i padavinski i temperaturno zimske uslove. Prosle zime falilo jedno a ovaj put drugo.. Od mene ocena  Tri  :grin:

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #5029 poslato: 26. Mart 2018. u 21:48 »
Meni su mnogo nizi kriterijumi za 3 nego za 4 a posebno za 5,bukvalno zima za 5 kod mene ima sva 3 meseca oko ili ispod proseka(ne sme iznad),2,3 snega 20+cm koji se zadrze bar 2 nedelje i minimum 25 ledenih dana,to ni jedna u 21 veku nije imala,zime od 2009 do 2012 su bile 4 i to slabe,2005 i 2003 isto,ostalo sve je ispod 4,prosla je lagano mogla imati 4 da je pao veliki sneg u prvoj polovini januara,ali nije

Ali ovaj mart je najsnezniji mart u 21 veku i zato je podigao na trojku ocenu,sto je cak i malo iznad prosecna ocena za ovaj vek

Sa meteo strane sto Milos kaze moze i sa 4 da se provuce,ali nikako 5 ni sa te strane,5 sa meteo strane je 2010 zima,kad smo imali mnogo obilnih snegova pa i one juzine i pljuskove za Ng,to je visa ocena od ove zime sigurno
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #5030 poslato: 26. Mart 2018. u 21:53 »
Meni je 2012. recimo zima za 4 jer smo imali zimu samo nekih 20ak dana i bez obzira na visinu snega i rekordno niske teperature ne zasluzuje 5.
Tako da mojih 2+ dodje mozda i malo vise nego sto realno zasluzuje.
Da je decembar bio kao mart do sada bi to zaboravili i svi bi zimu ocenili ocenom nize nego sto je to sada slucaj.
Zima je bila katastrofa i ne ponovila se nikada vise.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #5031 poslato: 26. Mart 2018. u 21:57 »
Slažem se , 2012 zbog brutalnosti tog prodora zaslužuje 4-ku, ali van tog perioda apsolutno ništa posebno nije donela.

Zima za pet, jedino možda 2004/5 ?

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #5032 poslato: 26. Mart 2018. u 22:05 »
Koliko vidim Kimi slab decembar malo snega i iznad proseka kao i prva polovina januara, tipican primer za zimu za 4,kao i 2012,po mojim kriterijumima,sad cu da kopam po  dalekoj istoriji i nadjem za 5 neku :D

Inace ovih 20 cm krajem marta ko zna kad ce se desiti ovde,pre ce se ponoviti februar 2012,zato 1 ocena vise od realne
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #5033 poslato: 26. Mart 2018. u 22:06 »
Slazem se da sam zbog zavrsnice dao 3 inace bih verovatno dao jaku dvojku. Ja cenim ledene dane sa sneznim pokrivacem. Inje nisam ni jednom video maltene. Inverzije gotovo da nije ni bilo, a sneg koji je padao je uglavnom slab vodenast i nikakav i sluzi samo za hvalisanje o cm, sto je totalno nebitno za uzitak. Da ne spominjem da se Dunav nije ni pomislio lediti. Zato je lapavice bilo za medalju. A praznici?? Svi praznici su prosli bez zimskog ugođaja. Zima je totalni promasaj ako mene pitate i mogla je dobiti cistu jedinicu da nije bilo ovog foto finiša. Jedino sneg oko 1. marta je zasluzio najvise ocene.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Van mreže valjevac

• **
« Odgovor #5034 poslato: 26. Mart 2018. u 22:07 »
Svako ocenjuje za sebe. Zar ne? Ja imam pravo na to,ova zima mi se svidja(doduše u Valjevu to nije najveci od 2012  :) ) ... prošli januar je bilo 25cm,2016 je bilo 30(čisto da iznesem) Da razjasnim,ne volim velike hladnoce(max "izdržim" do -10ak,a recimo ove zime je to slučaj bio 2 dana čini mi se preko toga,što mi se svidja) ,najvise zimu volim zbog snega,ne volim tipove zima kada u januaru na -10 padne 10cm snega i drzi se 10 dana na istoj temperaturi..
Ova zima se poklopila(barem u Va) da je u svakom zimskom mesecu padao sneg i bilo sneznog pokrivača,što kod mene povećava ocenu.. ne razumem zašto se buniti za nečiju ocenu,svako ima svoje mišljenje?

Van mreže sale1997

• *
  • Starost: 27
  • Volim zimu sa snegom i polarnim hladnocama
« Odgovor #5035 poslato: 26. Mart 2018. u 22:13 »
jer zna neko kako bi otprilike trebalo da bude leto koje dolazi?

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #5036 poslato: 26. Mart 2018. u 22:23 »
Edukuj se malo Sale, ako si pratio ovde forum ove sezone mogao si da vidiš da pouzdana prognoza nije mogla da se sastavi ni za 2,3 dana unapred u nekim prelomnim situacijama, a kamoli za duže.

Neki razumni okvir prognoze "generalno" je 5-7 dana, kada ona ima nekog generalnog smisla i dobru verovatnoću da se ostvari. U prostorno velikom i slabo pokretnom sinoptičkom sistemu (npr. anticiklon iznad kopna Evrope kao protivteza jakoj zonalnoj situaciji na krajnjem severu) to može i dan-dva više eventualno.

Što dalje ideš, eksponencijalno opada tačnost i to je nešto što je najvažnije da znaš. Šta tu može sve da se desi iza 10-15 dana to niko sa pouzdanošću ne zna, jer da zna, namlatio bi se para kao niko. :)

Nadam se da si razumeo na ovom primeru koliko tvoje pitanje nema smisla, niti bilo ko na njega može da odgovori.

Jedino što će uvek biti tačno je famozna rečenica "leto će biti nešto toplije od proseka" koju RHMZ ponavlja kao papagaji. Još kad se tu udruži i "padavine u granicama normale" onda je priča kompletna.  :rofl:

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #5037 poslato: 26. Mart 2018. u 22:25 »
Svako ima ono sto voli i sto ga ispunjava. Normalno je i da svako ima svoje ocene.
Ja se nekako najvise slazem sa Kimijem i Ciklonom po pitanju zime, ovako kada citam sve komentare.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Van mreže Niksic 3

• **
« Odgovor #5038 poslato: 26. Mart 2018. u 22:39 »
Meni ne bi odgovaralo kisno ljeto,a pogotovo ne Crnogorskom primorju.

Van mreže dejca

« Odgovor #5039 poslato: 26. Mart 2018. u 22:45 »
Po meni za zimu jedva dvojka, imali smo nekoliko blato sneg vikenda, kišurčine koliko hoćeš, za zimu vreo januar i sve se svelo na zimski period onih nekoliko dana na kraju februara. A i to je ovde kod mene bilo labavo, izem ti sneg i zimu kad ja lopatom pomerim sneg ono dole beton mokar i on se topio non stop, nema nista dok ne zaskripi.
A ovo pa bacanje para na kraju marta je produženi blato sneg vikend, bilo je snega 19.5 cm. ali gde, na idealnom mesu, sto za cveće, odozdo stiropor i topljenja nema, na betonu ga je bilo samo dok pada.
I tako bila ne ponovila se.
A leto bi bilo idealno sa temperaturom 22 do 27 i sa sto vise kiše, ali naravno sve će biti kontra, UHH.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu