Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1502160 puta)

Van mreže D.i M.e

• *
    • Време у Србији
Odg: Meteo chat
« Odgovor #5160 poslato: 26. Maj 2018. u 23:24 »
Када је то било?

Van mreže SlobaB.

• *
« Odgovor #5161 poslato: 27. Maj 2018. u 18:41 »
Ima li neke šanse za kišu od petka?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #5162 poslato: 27. Maj 2018. u 22:48 »
^^ Ima, vraća se nestabilna vazdušna masa od četvrtka, ali za neke ozbiljnije padavine na širem području su slabi izgledi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #5163 poslato: 28. Maj 2018. u 10:14 »
Nekome zafalilo klikova pred kraj meseca  ::)

:facepalm: KAKO ĆEMO PREŽIVETI SLEDEĆU NEDELJU: Ovakva vremenska prognoza meteorologa SE NE PAMTI!  :facepalm:

A tek: "Da odmah rešimo sve dileme: biće i kiše, i grmljavine, i oblaka, i ogromnih vrućina, i jezivog sunca koje prži, i sparine... Drugim rečima, biće svega i bolje bi nam bilo da se na vreme pripemimo."  :facepalm:

Men' se sve nesto cini da je i Kilaua pocela da preti nama svojom lavom, izgleda da ce nebo biti plavo a sunce ce izlaziti svakog bogovetnog jutra i zalaziti svake veceri ali je stvarno mnogo lepse i kad se sve to upakuje u jednu onako DIVNU katastrofu u nedostatku drugih katastrofa, tj bilo kakvih katastrofa i ostalih cuda. Mora se drzati tenzija !  :pleasantry:  :worthy:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=RkZmobrDG2I" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RkZmobrDG2I</a>

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #5164 poslato: 28. Maj 2018. u 11:00 »
 ^^
Hvala ti što si ovo podelio sa nama.
Ne pratim novine/sajt gde je ovo objavljeno ali sam nakon tvog posta potražio i pronašao tekst na očekivanom mestu.
Dodaću još jednu rečenicu iz istog teksta:

"Ne pamti se da je najava vremena u novijoj istoriji Srbije bila konfuznija i čudnija od ove za narednu nedelju."

Ja ne pamtim da je "u novijoj istoriji Srbije" bilo lošijih novinara i urednika od ovih -povraća mi se od nekih tekstova a naročito onih u kojima se spominje fraza "u novijoj istoriji Srbije"  :facepalm: ... Na debilne tekstove koji se tiču prognoze vremena "u medijima" sam se navikao (u 95% situacija su neškolovani novinari i urednici krivi za takav način predstavljanja prognoze vremena) ali ne shvatam zašto i u ovoj temi mora da se spominje izraz "u novijoj istoriji Srbije".
Sada nisu u pitanju "hiljadugodišnje kiše" (termin iz zaista ekstremnog maja 2014.) nego nedelja sa sasvim normalnim vremenom za kraj maja i početak juna ali neki maloumnici koji sebe smatraju novinarima i time blate celokupnu profesiju u kojoj, srećom, još uvek ima "pravih", kvalitetnih novinara/urednika, "obožavaju" da pišu (ili prepisuju) budalaštine a urednici sa istim/sličnim mentalnim sklopom to odobravaju. Ne znam da li postoji neki "nepisani dekret" koji "propisuje" upotrebu fraze "u novijoj istoriji Srbije" u svim temama...

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #5165 poslato: 28. Maj 2018. u 11:35 »
 ^^   

https://pcpress.rs/evo-naslovi/

Citat
...Čitate li vesti? „Evo kako izgleda kada vatreni navijači prave svadbu“, „Osudili nevinog čoveka, evo i zašto“, „Evo zbog čega je Radonjić odabrao baš Voltersa“, „Silvestera Stalonea ste nekad obožavali, a evo kako danas izgleda“ i tako dalje. Takvih naslova na portalima domaće štampe ima nepregledno mnogo, a ovo što sam navela su samo neki od pristojnijih primera. Nema ih još samo na sajtu listova „Politika“ i „Danas“, kao i nedeljnika koji možda nemaju mnogo poseta, ali su zadržali novinarski integritet.

Nije teško zaključiti otkud tolika ekspanzija „evo naslova“, kada današnji portali žive od poseta i kada će sto ljudi kliknuti na takav naslov, a možda jedan čovek kliknuti na „normalan“. Tabloidnost se širi brzinom Interneta i, nažalost, ubira sve klikove. Tužno je kad gledate kako se novinarstvo pretvara u neku izobličenu smesu koju ne prepoznajete, a još tužnije je kada se setim kako su nas na fakultetu učili da naslov mora da privuče osobu da pročita vest, ali da se neke stvari jednostavno u naslovu ne mogu naći...

Da nije publike koja cita, besomucno klikce, trazi sto bizarnije i katastroficnije da nadje i procita ne bi bilo ni ovakvih naslova.

Mediji oblikuju javno mnjenje ali to je zapravo medjusobni odnos gde postoji interakcija. Mi smo gospodari sve dok imamo IZBOR. Da gledamo odredjeni kanal, da kupimo/ne kupimo odredjene novine, da kliknemo ili ne...

Dobio sam u inbox od prijatelja kao zavitlanciju jer zna da dobijem napad instant ludila kad vidim tako nesto kao i da bojkotujem sve, ali sve medije kod nas sem Danasa, par naloga na Twitteru i ovog foruma.

edit: da ne shvati urednistvo kao reklamu, ali:

https://www.facebook.com/klikbejt/

https://www.vice.com/rs/article/3dxwby/oni-klikcu-na-glupe-naslove-u-srpskim-medijima-za-vas-klikbejt-basters

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #5166 poslato: 28. Maj 2018. u 14:12 »
Nisu to nikakvi novinari, to veze sa novinarstvom nema. Znam dobro šta pričam jer mi je stric novinar, zna se šta je posao novinara, pre svega da objektivno i realno informiše javnost.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže sale pn

« Odgovor #5167 poslato: 28. Maj 2018. u 19:14 »
Ubi ovaj poslednji GFS svaku nadu da moze biti nekih nestabilnosti pocetkom juna, sve je zivo izbrisao. Kosava i samo kosava, greben anticiklona iz Skandinavije bezi istocno od nas u Ukrajnu i eto ti jedno veliko nista narocito za kosavsko podrucje. Pa ovo je stvarno da covek poludi, nema sta da se prati evo vec drugu sezonu za redom, nevidjena monotonija i susa. :cry:

A tek da ne govorim da mi vec dva meseca nismo imali nikakv front-prodor sa severozapada koji bi oborio temperaturu kako treba, a niti se ista naslucuje i za takvu mogucnost u narednom periodu. :(

Teska bolestina!!! :oboze: :ranting:

Van mreže nele-niš

« Odgovor #5168 poslato: 28. Maj 2018. u 20:36 »
Izgleda da je i večerašnji EC pošao GFS-ovim stopama, sve manja šansa da nam početak juna donese nestabilnosti i svežije vreme, daj bože da su ovo samo 2 lošija izlaza, ovde nema nekog izraženog deficita padavina ali ove visoke temperature koje traju dosta dug period jenostavno ubijaju.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #5169 poslato: 28. Maj 2018. u 21:15 »
 ^^ Niti smo imali prolećni/ majski ciklon koji daje 3 dana kišu,obori T, niti sistem koji daje vecini predela padavine.. Ovo lokalno vezano za usko  podrucje je čista lutrija *_* Uzgred i slaba strujanja( pritom dominantna Si i istočna  :/ )
Evo jednog clanka za strelce
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:729824-Strelci-sacuvali-voce-u-Grockoj

Van mreže sale pn

« Odgovor #5170 poslato: 28. Maj 2018. u 21:42 »
Risbo sve sto si napisao slazem se sa tobom. Ja to upravo cekam neki ciklon koji bi kruzio nad nam nekoliko dana i doneo kisu i one prave nestabilnosti u svim krajevima, a ne ovi isprdci ovog maja, sve nesto previse lokalno vezano za orografiju tj. brdsko-plnainske krajeve uz naravno nikakva uglavnom kosavska strujanja. Samo onaj ciklon 14 i 15 maja moze da prodje koji je doneo obilne padavine Banatu, Beogradu, i istoku zemlje, ali i on je bio brzopotezan, nije doneo pravo osvezenje, nekako  se odmah nastavilo suncano i toplo vreme nakon njegovog delovanja i nije doneo ozbiljniju kisu svim krajevima, tu pre svega mislim na moj kraj. Evo vec dva meseca nema one prave kise 20-30mm u mom mestu, a prolece je, sta ce onda biti na leto koje tek sledi? To je stvarno katastrofa nad katastrofama.

Sve dok se sinopticka situacija ne promeni i ne zavrti neki ciklon kako treba nemamo cemu da se nadamo da ce se nesto bitnije promeniti. A to sto ja cekam izgleda da necu ni docekati ove sezone kako stoje stvari.

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #5171 poslato: 28. Maj 2018. u 21:49 »
Ovde je april susan sa svega 5 dana sa padavinama,ovaj mesec je nadoknadio sve izgubljeno u aprilu do sada je bilo 15 dana sa padavinama i uspelo se sakupiti 73mm do sada,bilo je i vise dana sa olujama samo u jednom danu sakupilo se preko 20mm,ovaj brojka od 73mm nece izgleda biti konacna neke padavine se ocekuju sad u cetvrtak

Послато са K3 уз помоћ Тапатока

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #5172 poslato: 28. Maj 2018. u 22:42 »
Možda nakon rekordno toplog aprila nismo imali utisak da je maj bio ekstremno topao. Međutim, kada je u pitanju Beograd - po svemu sudeći biće izjednačna rekordna Tsr za mesec maj iz 2003. godine - koja je iznosila 21.5°C. Ako ukalkulišemo temperature u naredna 3 dana, ovaj maj će završiti na 2. mestu/podeli 1. mesta sa onim pre 15 godina (uz Tsr 21.4 ili 21.5°C).  :ufff:  Period april-maj je odstupio za čak 4°C od prosečnih vrednosti.

Saglasan sam sa onim što su pričale kolege Sale i Risbo - niti jednog ozbiljnijeg i iole trajnijeg zahlađenja u aprilu i maju, uz ciklon i obilnije padavine na širem području u nizijama. Pa barem jedan ozbiljniji sneg je bio redovna pojava u aprilu na planinama oko i preko 700-800m, a na planinama preko 1300-1500 m i u maju - kada dođe do intenzivnijih prolećnih zahlađenja. Ove godine je i Kop završio sa bilo kakvim snegom još početkom aprila.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #5173 poslato: 28. Maj 2018. u 23:28 »
 ^^ Slazem se i ja sa vama na iznetim misljenjima.. Jednostavno nismo imali prolećnu kišu i ciklon a Jun se bliži. Jedino sto nisam pesimista i uvek mislim da ce doći do nekog zaokreta  :) Srks je izneo brojke koje govore sve. Prividno nas zavarava to sto T nisu prelazile preko 30 ali niti jedno konkretnije zahladjenje nismo imali, i slazem se sa Saletom da ima dosta mesta pored njegovog koja kubure sa padavinama.. Niti imamo clanove iz svih delova zemlje pa da upotpunimo sliku. Juce sam bio u Bg-skoj Ralji kod rodbine.. To je svega 20ak km Jz od mene .. Zali se rodbina da kise bas dugo nema, a videh i da je zemlja vec ispucala, trava pozutela. Ja ne pamtim i kada smo ovoliko dugo imali atipična Istocna i Si strujanja u kontinuitetu u ovom periodu, mozda gresim pa nek me neki od iskusnijih clanova isprave :)
Mozda sve priroda nadoknadi u Junu, Julu, Avgustu, ali bojim se da ako potraje susno vreme da ce biti stete na usevima, pogotovo tamo gde su mm u deficitu
Edit: Vidim da Ec idalje drzi padavinski dobro pocetak Juna ali- Dokle god Ec ne uvede sneg zimi i Gfs ne uvede nestabilnosti leti, sve je to na klimavim nogama.. To je neko moje misljenje za ta dva globalna modela, a mnogo argumenata ima da je Ec tata za zimu a Gfs za leto :grin:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #5174 poslato: 28. Maj 2018. u 23:47 »
Možda nakon rekordno toplog aprila nismo imali utisak da je maj bio ekstremno topao. Međutim, kada je u pitanju Beograd - po svemu sudeći biće izjednačna rekordna Tsr za mesec maj iz 2003. godine - koja je iznosila 21.5°C. Ako ukalkulišemo temperature u naredna 3 dana, ovaj maj će završiti na 2. mestu/podeli 1. mesta sa onim pre 15 godina (uz Tsr 21.4 ili 21.5°C).  :ufff:  Period april-maj je odstupio za čak 4°C od prosečnih vrednosti.

Moraćemo da uvodimo nove termine u klimatologiju, pored "ekstremno toplo", da bude i "veoma ekstremno toplo" i "ekstremno ekstremno toplo". Nakon aprila koji je bio "ekstremno ekstremno topao", ovaj maj koji je "ekstremno topao" će biti još i ok. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #5175 poslato: 29. Maj 2018. u 01:39 »
Ocekujem kompenzaciju na ekstremno tople april i maj,leto bi po svoj logici moralo biti makar prosecno toplo ako ne hladnije,no logika ovde vise ne vazi izgleda

Ovde nisu problem susa i deficit padavina maj je zavrsio na 64mm(u gradu je i vise sigurno) sto je iznad proseka,cak i april je bio oko proseka

Treba slaviti prosecno tople mesece,posebno u toplijoj polovini godine su retkost postali,a oni ispod proseka su vec misaona imenica,ajde zimi jos i uhvatimo koji takav...
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #5176 poslato: 29. Maj 2018. u 19:07 »
Odlučih da skoknem do Kolašina, neki dan kad nema šansi za pljuskove.  :rofl: :grin:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #5177 poslato: 29. Maj 2018. u 23:51 »
Šta reći o maju, a ne pogrešiti. CONSTANTA

Temperature u Paraćinu izmerene u maju 2018.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #5178 poslato: 30. Maj 2018. u 10:28 »
Geuda Springs - Arkansas City (May 14, 2018)

https://www.youtube.com/watch?v=RRKjlyvnaWw

Hendrik,
thanks for sharing this!  :tu:

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #5179 poslato: 31. Maj 2018. u 00:14 »
Sto kolega Kimi vise puta rece, nema kraja crvenilu na kartama Evrope:

Anomalija temperature april:

Prethodna nedelja (20. - 26. maj):

Izvor: NOAA

Prognoza GFS-a, anomalija T2M za narednih 7 dana:

Izvor: Karstenhaustein

Dijagrami T2M i T850mb zakucani kao u tropima...