Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1515350 puta)

Van mreže Bart

Odg: Meteo chat
« Odgovor #5240 poslato: 09. Jun 2018. u 21:37 »
 ^^  Bogami ovih dana doziveo dvostruki poraz od mojih arhineprijatelja Zike iz Melenaca i crpckogceljaka iz sela, e kod njih kisa a kod mene nista  :) Ja danas slusam onu arapsku pesmu sto sam ubacio i eto pao je prvi litar...  ::) Sad sam shvatio da kisu treba prizivati prizivanjem suse  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Bart

« Odgovor #5241 poslato: 09. Jun 2018. u 21:55 »
Mislim da Sting bio u Beogradu kada pisao ovu pesmu(ili ko god pisao tekst)...  :blush:
Tekst:
Сањам кишу
Сањам вртове у пустињском песку
Будим се у болу

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=3gzqsmx1KGU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=3gzqsmx1KGU</a>
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #5242 poslato: 09. Jun 2018. u 22:01 »
Modeli nikad slozniji  :D Nagradno pitanje je dal ce se ostvariti polovina, cetvrtina,osmina ili nece biti nista  :rofl:

Izvor: Noaa

Yr.No

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #5243 poslato: 09. Jun 2018. u 22:10 »
Ko još gleda modele. :) Pratim neke klimatološke srednjake na vikipediji i slučajno naiđoh na ovo, zanimljivo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #5244 poslato: 09. Jun 2018. u 22:29 »
 ^^ Uf, biće veselo ako bude tako. Sva sreća pa Borča ima drugu klimu  :rofl:

Van mreže Gagi_Bg

• *
« Odgovor #5245 poslato: 09. Jun 2018. u 22:49 »
Ono kad se južnjaci iskukaju na nedostatak kiše...  :grin:

Prema ovome što je izbacio RHMZ za proleće 2018. i Niš i Leskovac u kategoriji "ekstremno kišnih". Kako stoji u biltenu, ovo je drugo najkišnije proleće u Leskovcu od kad se vrše merenja (najkišnije je bilo 2014.)

http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteorologija/ciril/p2018.pdf

Van mreže Darko_9

« Odgovor #5246 poslato: 09. Jun 2018. u 22:50 »
Mogu da se kladim da ce do srede ukinuti ovo EC:

Van mreže Bart

« Odgovor #5247 poslato: 09. Jun 2018. u 22:55 »
Ekstremno kisni zahvaljujuci martu kad je bilo vise od 3 puta vise padavina od prosecne kolicine i skoro 50mm vise od prethodnog rekorda a onda su usledili rekordni april i skoro rekordni maj, povrsinski mart vise ne pomaze...

Inace Milose ocigledno da ova slika je potpuno realna i podaci na njoj i verovatno je sastavio neko od eminentnih proroka sa ovog foruma :) Lepo sto si azurirao svoj profil  :D
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #5248 poslato: 10. Jun 2018. u 11:56 »
Par reci na predhodne dane.Kritikovao sam rhmz sto nije bilo hitnih upozorenja u petak i noc petak na subotu.Juce su samo izbacivali hitna obavestenja a oblaci nisu bili ni nalik onima iz petka.Drugo juce su izdali crveni meteolarm a dan je prosao za zuti alarm po meni.Petak je bio za crveni a tada su dali zuti.Trece videli smo po komsiluku koje su stete bile a recimo oni nisu izdali crveni alarm.Ne zelim da budem general posle bitke ali mislim da se rhmz opasno poigrava sa alarmima i jos opasnije poigrava sa losim prognozama.Za moj kraj ( kao i za Bg koji je blizu mene ) cele nedelju su davali pljuskove a samo je juce pala kisa kod mene i u severnim delovima Bg.Cetvrto moram da pohvalim weather2umbrella prognozu.Oni su davali kisu samo za juce od cele nedelje i to su skinuli.Koriste gfs modele uz korekciju njihovih meterologa.Naravno da i oni grese ( davali su kisu za noc subota na nedelju ) ali mnogo manje nego ostale prognoze.To vazi bar za moj kraj.Peto meteorologija mi je "hobi" . Ne umem da citam modele i sve ostale stvari.Misljenje zasnivam na uporedjivanju vise prognoza i prognoza clanova na forumu pa obavestavam ovde komsiluk sta ce i kada biti.Vec sada pokuvam da vise saznam za sredu i neke ozbiljnije najave  :hm: . Ima li ko da mi da neki dobar savet.Neki sajt ili tako nesto za amatere sto bi upotpunilo "moju" prognozu.
dodatak: Da dodam da ne bude da sam samo kritican prema rhmz.Za vreme uzivo su dosta dobri za pracenje.Samo bi bilo lepo da im radari vise nebaguju!
« Poslednja izmena: 10. Jun 2018. u 12:09 BataSteva »
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #5249 poslato: 10. Jun 2018. u 12:18 »
Nema pouzdane prognoze padavina u ovo doba godine. Modeli su ok za generalnu sinoptičku situaciju, vetar i temperature. To su stvari koje modeli lepo hvataju.
A što se tiče nestabilnosti, samim tim i padavina konvektivnog porekla, tu su modeli i dalje prilično nemoćni. Možemo samo govoriti o verovatnoćama i o intenzitetu ukoliko se već formira. A kuda će tačno proći i koliko padavina će doneti, to zavisi od hiljadu stvari i možemo znati tek kad počnemo da pratimo oblačnost uživo.

Nemam živaca da gledam modele za naredne dane, tako da za sredu i nadalje mogu samo reći:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xmHDo_9PSho" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xmHDo_9PSho</a>

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #5250 poslato: 10. Jun 2018. u 19:50 »
@BataSteva
Imas super najave ovdje, od kolega koji detaljno i jako strucno analiziraju promjene/padavine, tu je i komsijski forum ;). U njihovim arhivama mozes naci pravi riznicu  znanja koje bi izuskivale dosta pretrazivanja negdje drugdje.
Strani forumi/portali su dobri za učenje, a ima eto i na fb vremenske prognoze by xy... , ima onih koji i tamo prate vrijeme.

Uvijek treba gledati iz vise modela prognozu, ali im je tesko loviti ove lokalne pljuskove.
Treba dosta izdvojenog vremena da bi nesto naucio pa tako je i sa ovim hobijem.
Kolege daju linkove  ispod slika tako da mozes i sam "skinuti" sebi prognozu uz malo znanja i analize.

Van mreže BataSteva

• **
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #5251 poslato: 10. Jun 2018. u 23:54 »
@Pulsar
Naostricu se na zimu da malo procesljam ovu nauku.Bar osnovne stvari.Vec desetak godina me fasciniraju vremenske prilike i ne prodje dan da ne pogledam prognoze i aktuelno vreme.Zao mi je sto ne postoji neki nas kanal za vreme.Gde bi se blagovremeno narod obavestavao o vremenu ( gde bi se ljudi ukljucivali uzivo u program i pricali kakvo je stanje ) , gde bi strucnjaci dolazili da objasnjavaju meteo pojmove,fenomene i sve sto je vezano za vreme.Pa emisije o vremenu u svetu.Internet je danas cudo tako da bi ovu pricu moglo da uradi i par ljudi.Bar kanal preko interneta ako nista drugo  :)
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže mareeram

« Odgovor #5252 poslato: 11. Jun 2018. u 00:38 »
@Pulsar
Naostricu se na zimu da malo procesljam ovu nauku.Bar osnovne stvari.Vec desetak godina me fasciniraju vremenske prilike i ne prodje dan da ne pogledam prognoze i aktuelno vreme.Zao mi je sto ne postoji neki nas kanal za vreme.Gde bi se blagovremeno narod obavestavao o vremenu ( gde bi se ljudi ukljucivali uzivo u program i pricali kakvo je stanje ) , gde bi strucnjaci dolazili da objasnjavaju meteo pojmove,fenomene i sve sto je vezano za vreme.Pa emisije o vremenu u svetu.Internet je danas cudo tako da bi ovu pricu moglo da uradi i par ljudi.Bar kanal preko interneta ako nista drugo  :)

hahahahha, pa ovo neki Reality  za meteorologiju..  :rotf: :laught: :rofl:

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #5253 poslato: 11. Jun 2018. u 12:41 »

Jeste ovo već bajat izlaz( mada i novi je sličan), ali je realan, skoro i da se lepo vidi gde je BKR( već u narednim izlazima će se padavinska rupa smestiti gde joj je mesto) :D samo još da nisam tako blizu, i da ovi oblaci dolaze iz drugog smera, ovako Borča i mi severinije se patimo zbog BKR, jedva skupimo nešto padavina iz privatnih razvoja  :D

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #5254 poslato: 11. Jun 2018. u 12:54 »
 ^^ Liki, i GEM 00z je naseo, zaboravio na BKR  :grin:

Izvor: Kachelmannwetter

Van mreže Liki

« Odgovor #5255 poslato: 11. Jun 2018. u 13:05 »
Auuuuuuuuuuuuuu GEM kakav danak neiskustvu  :facepalm: :laught:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #5256 poslato: 11. Jun 2018. u 13:10 »
BKR je večita nepoznanica za modele, mogu samo slučajno da je uhvate, ali nema toga parametra koji će je pročitati. :)
Dok NKR GFS redovno ulovi, valjda zbog orografije.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dakula25

• **
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd - Beogradska 56, preko puta Pravnog Fakulteta(za vreme studiranja)/Kraljevo
« Odgovor #5257 poslato: 11. Jun 2018. u 13:17 »
Možda je glupo pitanje, ali BKR od čega je skraćenica ( koliko sam ukapirao odnosi se na Beograd) :D

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk

Van mreže skomimaster

• AMS Beograd - Borča
« Odgovor #5258 poslato: 11. Jun 2018. u 13:20 »
 ^^ Konvektivna Rupa, a prvo slovo se odnosi na grad.  :D

Van mreže BataSteva

• **
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #5259 poslato: 11. Jun 2018. u 13:22 »
@Milosh Upravo sam odgledao gostovanje Nedeljka Todorovica ( po meni najveci car iz rhmz ) i ponovio je tvoje reci za predvidjanje.Kaze da tek kada se formira oblak moze se znati sat do dva gde ce ici.Tako da sam resio da vise ne zameravam prognozerima na greskama za duzu prognozu  :)