Ja sam bio u prilici ovih dana da branim kolege iz RHMZ-a po gljivarskim forumima i grupama (to mi je veliki hobi). Najviše kukaju članovi iz Beograda i okoline kako RHMZ svakoga dana najavljuje pljuskove, a kiša u Beogradu nije pala već mesec dana i u okolnim šumama se pre mogu sresti vanzemaljci nego gljive. Teško mi je da objasnim ljudima da je kiše i pljuskova bilo svuda okolo i da za to što kiša maši Beograd i šumovite južne obode Beograda nije kriv RHMZ. Ne pratim toliko pomno njihove prognoze, ali iako su prognozirali pljuskove, to su bile korektne prognoze jasno utemeljene na prognostičkom materijalu i to je posao meteorologa. Ovo što ja kukam po forumu da u Beogradu nikad neće pasti kiša šta god modeli davali, to je više neki moj način da se izjadam zbog vremenskih prilika koje mi ne odgovaraju, a ne što zaista mislim da će biti tako.
Inače, kad je Beograd u pitanju, problem je što nema neke zlatne sredine. Vežu 3-4 godine da bukvalno sve što može i ne može da promaši, jednostavno nađe način promaši, zaobiđe, raspadne se pred gradom... A onda naleti godina da ništa ne promaši i svaka oluja se kao magnet zakuca za Beograd (primer 2014). I niko sad ne može reći hoće li ova sezona nastaviti svojim dosadašnjim tokom, ili će možda ova sreda biti neka prekretnica. Videćemo kad krenu razvoji, modeli su manje-više rekli svoje.