Načeli smo priču u aktuelnim, a i u reportažama oko ocenjivanja sezone. E, tu se postavlja pitanje da li ocenjujemo dosadašnji deo leta ili konvekivne sezone. Naravno, ocenjivanje je subjektivno i o ukusima se ne raspravlja, ali moram da kažem tu par reči.
Ovo leto je u Beogradu u temperaturnom i padavinskom smislu za mene 5/5. Veliki sam ljubitelj prirode, naročito gljiva. I padavinski i temperaturni uslovi koji su ovog leta vladali izuzetno su pogodovali prirodi i gljivama naročito. Još od 15. juna imamo česte padavine, povremeno obilne, ali u granicama proseka. Temperatura u okvirima proseka, bez većih oscilacija, bez ijednog vrelog talasa. Nijedan dan sa nekim toplim vetrom, fenskom košavom. Opet, bez ikakvih vremenskih nepogoda koje bi naškodile prirodi, tipa olujan vetar ili grad. Gledajući zelenilo na sve strane po mom kraju u najtoplijem delu godine, ne mogu a da ne budem zadovoljan. Gljiva u šumi već skoro dva meseca ima više nego ikad i mnogo sam novih vrsta upoznao ovog leta koje im je izuzetno pogodovalo.
Druga priča je kovektivna sezona. Kao velikog ljubitelja kovektivnih dešavanja (doduše, moram da priznam da me ta strast sa vremenom sve više popušta), ova sezona (proleće/leto) nije donela ama baš ništa atraktivno u Beogradu. Praktično nijedna situacija koja bi se mogla nazvati olujom, nijedna jedina atraktivna formacija uz nailazak oblačnosti, nijedna jedina situacija za munjolov. Sve u svemu, ništa vredno pomena. Pored kiše i pljuskova sa grmljavinom kojih je bilo bezbroj, treba istaći minimum 5-6 situacija sa potopima koji su u mom kraju donosili 30-50mm za kratko vreme. Ti potopi su možda i jedina kovektivna dešavanja ovog leta, koja bi ipak izvukla ocenu konvektivne sezone na podnošljivih 2/5.
Ako uporedimo sa prošlim letom, njega sam jedva "preživeo" i ne bih voleo da se ponovi (ocena 1/5), ali je sezona ipak ostavila jači utisak od ove. Ipak je bilo znatno više dinamike, znatno više potencijalnih situacija, i da nije bilo previše situacija u kojima su glavna dešavanja zamalo mimoišla Beograd, mogla je to biti sezona sa odličnom ocenom. Ovako bih je ocenio sa 4/10, a ovu aktuelnu sa 3/10. Ko zna, možda avgust i septembar nešto promene.