@Pulsar_ @Miki
Hvala vam na detaljnoj analizi, od vas može svašta da se nauči. Sa velikom pažnjom čitam vaše poruke i, naprotiv, apsolutno ne dosađujete. Siguran sam da ima još dosta njih koji željno iščekuju vaše analize i velika je šteta što nema više takvih članova.
Evo još jedne objave sa FB stranice, sada se ja nadam da ne preterujem. Vodim se time da nemaju svi FB profil, a nekome možda bude zanimljivo:
::: Meteo učionica ::: #Tropska_noć #Fen #fenski_efekat
-->U Loznici je zabeležena tropska noć (Tmin≥20,0ºC), jer je najniža temperatura tokom prethodne noći iznosila 20,6ºC, što je vrlo verovatno najkasnija tropska noć na ovoj stanici od njenog osnivanja (nije proverena informacija, pa je treba uzeti sa rezervom*).
--> U Valjevu je za samo sat vremena (u periodu između 6 i 7h) temperatura porasla sa 12ºC na 21ºC. Pitate se kako je to moguće? Odgovor "leži" u vetru i orografiji. Naime, posle 6h "probio" je južni vetar brzine 3-8m/s koji ima karakteristike Fena, vetra koji duva npr. na Alpima, čije je bitno svojstvo da se na navetrenoj strani planine vazduh uzdigne i izgubi vlažnost, a kada je "prepreka" viša i kada se vazdušna masa dovoljno izdigne da se "zasiti" vlagom, onda dolazi do nastanka oblaka i padavina. Po prelasku planine, vetar se niz padine "spušta" kao suv i topao. Zato ga nazivaju i "snegožderom". Ovaj primer nam pokazuje da vetar ne mora da bude jak da bi imao izražen "fenski" efekat, a postoje i mnogo ekstremniji primeri porasta temperature za veoma kratko vreme. Još jedna karakteristika Fena je da duva na mahove (periodično), pa njega odlikuju i nagle oscilacije temperature zbog čega izaziva kod mnogih ljudi razdražljivost, glavobolju, pospanost...
* Ako neko ima tačan podatak ili zna nešto više zamolio bih ga da to podeli sa nama. Meni bi to mnogo značilo.