Mi govorimo o haotičnom sistemu, gdje mala promjena može praviti velike posljedice. Ovdje, imamo nekoliko "intervencija", na prognoze modela koja se nama poznate, neke možda nisu. Često spominjem globalne cirkulacije vjetrova, modeli ih ne uračunaviju ili ne koliko ja znam, tu je onda uticaj MJO faza i još puno pozadinskih stvari.
Ako pogledate gore sva tri izlaza i obratite pažnju na Wave 1 (Pacifički talas), objašnjavan u temi PV, prikazani su ensi i glavni izlaz GFS-a, vidmo koliko je amplituda Wave1 pala u zadnja dva izlaza pala u odnosu na izlaz 15.11, na prelazu iz 2. u 3. dekadu, a onda se nastavilo smanjenje amplitude za 25.11, najmanji u zadnjem izlazu.
To je izazvalo zadržavanje pozicije PV nad Kanadom i raširenim PVT sa pacifičke strane, jer nema "pritiska" na PV da se izduži i više dislocira iznad Sibira. Zadržavanjem PVT iznad Kanade, pravi problem jakom Grenladnskom bloku, nema više održivog grebena preko Atlantika, razbija se AC preko VB, nema dotoka hladnoće iz sibira, sve ono što smo imali u prikazanim terminima 15. i 16.11 koji su prognozirali pojačani Wave 1 i dugoživući Wave 2.
Wave 2 brže slabi po zadnje izlazu što sma već i napisao.
Evo sada kako mala promjena, pojačana negativna anomalija iznad Kanade mijenja dosta za dalje. Istovremeno kao po zakonu spojenih posuda, manja je dislokaciija PV ka Sibiru, pa je i manja negativna anomalija u tom dijelu sjeverne hemisfere.Na sljedećim slikama su prikazani ti izlazi koji su nama davali jako hladnoću (16.11) i manje hladnoće (17.11) za treću dekadu. Grenladski blok slabi, Aleutian low se pojačava (logično je i Wave 1 slabiiji), Sibir sa manjom negativnom anomalijom, AC iznad Evrope itd.:
Šta dobijemo? AC se prostire preko našeg kontinenta, jer sa sibirske strane su manji napadi, pa nemamo više istočno strujanje i tako blizu sibirsku ledaru.
Da se vratim preko bare. Kanadski negativna anomalija će ostaviti pečat sa prijelaza dekade, na ostatak dekade u obliku davanja goriva Atlatniku, jača se ciklogeneza, što smanjuje energiju Grenaldskom bloku, a narušava se Altantski greben do sredine dekade.
A mi dobijemo dizanje temperature, jer se ojačava Biskajka, a sibirska zračna masa se povlači istočnije.
To je ono što smo danas imali na kartama. Ovo je samo jedan apsekt svega navedenog, da ne komplikujem još sa mlaznim strujama i ostalim, tropskim aktivnostima... Naravno stvari se mogu promjeniti, govorim samo o onom što vidim po GFS-u jer za njega imam podatke stratosferi, što ne znači da će sve tako i biti u trećoj dekadi. Za sada loš trend po ovom modelu.
Nadam se da sam jasniji, bar onoliko koliko ja do sada poznajem stvari, a to je zaista vrlo malo, ovo je velika nauka!
@ Pulsar_
Da li si ti meteorolog?
Neostvarena želja!