Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1501870 puta)

Van mreže beli

• **
  • Starost: 34
Odg: Meteo chat
« Odgovor #620 poslato: 01. Decembar 2013. u 22:10 »
Bravo Ciklon za ove padeze! Par clanova sa ovog foruma pise i na Crometeo forumu.Bas pratim da tamo pisu rijeci Ciklona,Fronta da bi najvjerovatnije bili zapazeni na tom forumu ili su mozda takvi uslovi,a onda na ovom forumu mjesaju te rijeci. Stvarno ne mogu da shvatim zasto to rade? Po njihovim lokacijama na forumu trebalo bi da uce ove gore navedene padeze.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #621 poslato: 03. Decembar 2013. u 10:06 »
Strasno sve se izjalovilo,nema ni snega na vidiku ni minusa sve neki sugavi plusevi i kise,sunce,bezveze....Da li je moguce,da nas nece  :bang: ???

A šta ja da ti kažem, ja sam u novembru video tek 1cm snega, dok je Novi Sad već imao 16cm ??? A i sad će Vojvodinu elegantno da prelete padavine...

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #622 poslato: 03. Decembar 2013. u 21:01 »
Koja katastrofa od vremena i od ove hladne suvomrazice od koje mi se iskreno povraća,ne znam ko može ovako suvo a hladno vreme da voli.Koliko je leto lepše godišnje doba...Daj Bože da nas opiči neka afrička AC i da traje 2 meseca 100x je bolje od ove depresije.
Trenutno kao i svaki dan 0 sumaglica,magla,oblačno i tako... :evil:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #623 poslato: 04. Decembar 2013. u 13:47 »
Nadam se da će neko od zaposlenih u "referentnoj ustanovi sa punom odgovornošću za prezentovanje prognoze vremena" videti ovaj post i učiniti mali gest dobre volje (za koji nije neophodno puno vremena) i omogućiti da se nakon 7 dana vide aktuelni podaci sa automatskih meteoroloških stanica (još uvek su "zaglavljeni" podaci od pre 7 dana: http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/automatske_stanice.php). Hvala.
Za sada su dostupni aktuelni podaci samo za Košutnjak i Pančevo.

Koristim ovu priliku i da sa velikim zakašnjenjem RHMZ-u čestitam na dobijanju sertifikata SRPS ISOIIEe 17025:2006 za Meteorološku laboratoriju u okviru Sektora za meteorološki osmatrački sistem.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #624 poslato: 04. Decembar 2013. u 15:10 »
 ^^
I ja se nadam da ce neko obratiti paznju na gore napisano i da ce podaci opet poceti da se azuriraju.

Mnogi se zale na ovakvo vreme i sinopticku situaciju iznad Evrope ali siroko rasprostranjeni AC je upravo jedan od odlika zime.
Mi smo nekako navikli da poslednjih godina u ovo vreme cekamo da se smiri Atlantik i napravi blok na zapadu ali eto ove godine totalno drugacija slika.
Ovo vreme mi daleko vise odgovara od onoga na koje uticu cikloni sa zapada. Prava zima, jedino sto nedostaje je snezni pokrivac, makar i simbolican.
Cekacemo do sledeceg, ume AC dugo da se zadrzi...

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #625 poslato: 09. Decembar 2013. u 18:08 »
Najzad možemo ponovo da pratimo aktuelne podatke sa automatskih meteoroloških stanica RHMZ-a!  :first:

http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/automatske_stanice.php

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #626 poslato: 10. Decembar 2013. u 03:26 »

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #627 poslato: 10. Decembar 2013. u 21:21 »
Au kakav sneg pada u Istanbulu,baš sad dok gledam Galatasaraj (utakmica prekinuta)može da se vidi kako sipa...E moja balkanska zimo...

Van mreže Vladimir

• Starost: 31
« Odgovor #628 poslato: 10. Decembar 2013. u 22:05 »
Promenila se klima,kao i ljudi.

Van mreže sale pn

« Odgovor #629 poslato: 13. Decembar 2013. u 18:25 »
A mi se i dalje tešimo kako je ovo prava zima iako nema snega a po svemu sudeći neće ga ni biti u decembru.
Nije ni prvi ni poslednji put da u decembru nema snega. :nelupaj: Juce trazis toplo vreme, a danas ti nije jasno kako sad to u decembru nema snega. Ne znam uopste sta se ti opterecujes time ako ne volis zimu, toliko kontradiktornosti u tvojim kometarima da ovo ubija u zdrav mozak. I kad dodje to toplo vreme, ti prvi krenes da kukas i odmah trazis kisu.

I ne znam zasto se iskusniji clanovi nadovezuju na njegove postove i trude se da mu neke stvari malo razjasne kad to ocigledno ne vredi. Samo ignorisanje takvih postova i kraj.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #630 poslato: 20. Decembar 2013. u 13:41 »
Sta mislite o ovome?

Zanimljive stvari događaju se u stratosferi?
Naime, naglo zatopljenje stratosfere je u tijeku “Strawarming”.

Zagrijavanje stratosfere znači hladnije/niže temperature zraka u troposferi. Hoće li to dovesti do spuštanja hladnog/polarnog zraka prema jugu u drugoj polovici siječnja te tijekom veljače?

“Strawarming” - je naziv za najčešće naglo povećanje temperature zraka u stratosferi na visini od oko 30 km
(što odgovara 10 hPa). Riječ je o fenomenu koji nije dovoljno istražen, ali svakako postoji čvrsta poveznica između njega i jakih zima koje su u prošlosti pogađale naše područje.
Izrazito jak “Strawarming” zabilježen je primjerice u veljači
1929 i 1985.
Naglo zatopljenje u stratosferi, je događaj gdje se polarni vrtlog zapadnih vjetrova naglo (tijekom nekoliko dana) usporava ili čak mijenja smjer, popraćen porastom temperature stratosfere nekoliko desetaka stupnjeva (°C).

“Strawarming”- se smatra najdramatičnijim meteorološki događajem u stratosferi. Stoga, za očekivati je „ napad zime“ ako ne u prvoj onda u drugoj polovici siječnja, te tijekom veljače.

Van mreže ciklon

« Odgovor #631 poslato: 20. Decembar 2013. u 20:10 »
Pojedini meteo sajtovi su objavili informacije o "strawarming"-u i njegovom uticaju na zime u Evropi.
Napravljena je paralela izmedju hladnih zima u proslosti i "strawarming"-a sa zakljuckom da postoji neka veza ali jos tu nema cvrstih dokaza, nije dovoljno istrazena pojava.
Videcemo da li ce se i ove godine poklopiti hladna zima i u isto vreme zagrevanje stratosfere.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #632 poslato: 21. Decembar 2013. u 17:50 »
U Sibiru se ovog decembra dešava nešto krajnje čudno - temperature su u plusu i nema ni traga od snega.

Inače, Sibir obično u ovo doba godine bude prekriven metrima snega, a temperature redovno padaju na minus 40 Celzijusovih.

Ipak, ove godine kao da je sve drugačije i stariji stanovnici Sibira ne pamte ovakav decembar.

Štaviše, temperature poslednjih nedelja su dosta iznad nule, a jedino što pada je kiša, ali i to u samo nekoliko navrata.

Ono što je do ove godine bilo nezamislivo u decembru, dešava se sada: patke plivaju rekom Jenisej, a trava u parkovima je još zelena i mnogi bi rekli da je pre rana jesen nego decembar, pišu "Nezavisne novine".

O kakvoj se promeni radi svedoči i podatak da je u ovom periodu noćna tempratura obično minus 47, dok se danju popne i do idealnih minus 13.

Ali, ove godine ne samo da je toplo, nego nema ni snega, što zapravo počinje ozbiljno da zabrinjava stanovništvo, koje ne pamti ovako topao decembar.

O tome svedoči i Anastasija iz Krasnojarska.

"Pre nekoliko večeri sam uspavljivala decu i odjednom čujem da mi nešto udara po prozorskim staklima. Kada sam pogledala vani, videla sam kišu! Kišu! Zamislite kišu u Sibiru i to u decembru! Ja to ne pamtim", kaže Anastasija.

Sergej Sčerbin iz sibirskog grada Barnaula kaže da je nedavno fotografisao reku Ob i da mnogi nisu mogli da veruju da je to poznata reka u decembru.

"Svi koji su videli moje nedavne fotografije, mislili su da sam ih snimio proletos. Međutim, nisam. To su slike od pre nekoliko dana, na kojima se vidi kako sunce sija i kao da se priroda budi", kaže Sčerbin.

Nedostatak snega nije karakterističan samo za Krasnojarsk i Barnaul. Identična situacija je širom Sibira, a stariji stanovnici ne znaju šta se dešava. Jedan od njih je i Fjodor Olifirenko iz Novosibirska, koji je zapanjen.

"Ne mogu da verujem da se ovo dešava. Ne pamtim ovako topao decembar. Možda je jedino negde 1963. godine bio decembar bez snega, ali je bilo dosta mraza i bilo je hladno. Ali ovako vreme, da kiša pada u decembru, to još nisam doživeo", začuđen je Olifirenko.

O tome kakvo je vreme svedoči i to da u regionu Tomska, omladina ide na kupanje u lokalne reke. Iako nije baš toliko toplo, oni žele da naglase da je ipak reč o neobičnoj pojavi za Sibir, jer je u ovo doba prošle godine temperatura bila 34 stepena ispod nule.

Nedavno su eksperti upozorili da postoji velika opasnost od uticaja klimatskih promena te da bi poluostrvo Jamal, u Sibiru moglo biti potopljeno, ako dođe do podizanja nivoa mora, a sa njima i četiri grada. Inače, ovaj region je poznat kao izvor energenata i ovo bi moglo znatno da ugrozi celu ekonomiju regiona.

Aleksej Kokorin, koji se bavi klimatskim promenama, kaže da će problem poplava najpre ojetiti tropske zemlje.

"Ako i dođe do toga, najugroženiji će biti Hongkong, Kalkuta i Šangaj, jer će oni nestati. Kada je reč o Rusiji, onda je najugroženije polustrvo Jamal, ali su ugroženi i Sankt Peterburg i Lenjingradska oblast", kaže Korokin.

On smatra da svet treba da se pripremi za ekstremne talase toplote, sa velikim sušama te da će ovo biti izraženo za 10 do 20 godina.

Uz porast temperature, prvo će nestati insekti. Što se tiče globalnog predviđanja, prirodne nepogode biće svakodnevica, a suše i poplave biće izraženije dva do tri puta.

"Rusija neće biti izuzetak", rekao je Kokorin.

I dok u Sibiru snega nema, ima ga tamo gde ga skoro nikad nije bilo. Naime, ovih dana zabelelo se na području Bliskog istoka.

U okolini Jerusalima (Izrael) je palo čak 30 centimetara snega, a padao je čak u Amanu (Jordan) i Damasku (Sirija), gde nije baš uobičajena pojava.

Mondo

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #633 poslato: 21. Decembar 2013. u 18:27 »
Mrzi me sada da gledam temperature u tim krajevima po synop-u,ali sam više nego siguran da su novinari  preterali u većini navedenih stvari.

Ako se pogleda sinoptička situacija,ne čudi ništa ta toplina u Sibiru,jer vlada jaka zapadna struja koja nadjačava sibirski anticiklon..

A sa druge strane,pogledajte  hladnoću na Grenlandu,Kanadi... :o
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #634 poslato: 21. Decembar 2013. u 18:36 »
Alexa veruj mi,Sibir je ogroman i ima minusa i snega.to sto pojedini regioni imaju kasnjenje to ne pije vodu da sirom Sibira nema minusa i snega.... :) -44 °C Ojmjakon
-43 °C Tompo
-42 °C Toko
-42 °C Ust'-Moma
-40 °C Ust'-Judoma  http://www.arhcity.ru/?page=420/0 Arhangelsk,Chita http://webcam.mychita.ru/ Kemerovo http://camera.kemernet.ru/index1024.htm Kazes nema snega u Novosibirsku evo ti kamera http://gorod.megafonsib.ru/ Niznevartovsk http://www.nvartovsk.wsnet.ru/webcam/ Samara http://gorod.megafonvolga.ru/ Saratov http://webcam.sarbc.ru/ Svi oni pod snegom i minusom... ;)

Van mreže Aleksa

« Odgovor #635 poslato: 21. Decembar 2013. u 18:56 »
Video sam da svaki dan pises temperature, pa mi bilo cudno kada sam citao ovaj tekst.
Kao sto Kimi kaze, ipak su preterali.

Van mreže ciklon

« Odgovor #636 poslato: 21. Decembar 2013. u 21:09 »
Kad ste vec spomenuli snezni pokrivac i hladnocu u Rusiji da i ja dodam nesto.
Ovo ce demantovati onaj alexin tekst.

Evo karte sa trenutnim sneznim pokrivacem i ledom na severnoj hemisferi. To je sasvim solidno za poslednju dekadu decembra sto se snega tice a o ledu da i ne govorim.
Velike vodene povrsine su zaledjene, cak i severni deo Kaspijskog jezera sto mislim da nije uobicajeno za ovaj period.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #637 poslato: 21. Decembar 2013. u 22:30 »
sve, sve je ok, ali ostaje neverovatna geografska /geopoliticka/ terminologija:

Санкт-Петербург и Ленинградская область

http://pogoda.yandex.ru/region/7a421be8e1d8da6758a09c7fd2b40192/

Van mreže Dare027

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #638 poslato: 22. Decembar 2013. u 15:17 »
http://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/1000hPa/orthographic=18.59,40.99,676
šta mislite o ovom sajtu, tj da li daje realnu animaciju ili je neko lupetanje  :smartass:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #639 poslato: 22. Decembar 2013. u 23:24 »
 ^^
Nije lupetanje  ;) , ja sam pre 6 dana postavio link (doduše ne u temi "Meteo chat") jer mislim da će animacija biti interesantna nekim članovima.

http://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/1000hPa/orthographic=7.92,38.39,383