Lepo je videti današnje izlaze modela, ali u ovakvoj sinoptičkoj situaciji po mom mišljenju nema govora o velikom snežnom pokrivaču, no veoma je uzbudljivo pratiti razvoj i prognozirati. Mnogo faktora je u "igri", te je izuzetno teška situacija za prognostičare i baš mi je žao što ovih dana nisam bio slobodan da detaljno analiziram prognostički materijal; od sutra ću imati više vremena.
Smatram da će biti ravnomernije raspoređene padavine i da nikako neće biti obilnijih na većem području (preko 30mm) ― može samo ponegde da padne toliko. Košavska situacija će imati značajnog uticaja i brine me veća mogućnost (ukoliko se "poklope kockice") obilnije ledene kiše u Timočkoj Krajini i oblasti Homoljskih planina, no nadam se da do toga neće doći. Takođe, vetar bi uticao na akumulirane padavine, te pored umerene količine širom zemlje, šansu za najviše padavina dajem u većem delu Vojvodine (sa izuzetkom košavskog područja i severa pokrajine), u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, a naročito u već spomenutom reonu - veliki deo Timočke Krajine i oblast Homoljskih planina. Padavinska masa bi u petak tokom dana zahvatila jugozapadne, a potom bi se proširila na ostale krajeve. Do konačnog prestanka bi došlo prvo u nedelju ujutru na krajnjem severozapadu, a najkasnije u noći ka ponedeljku na jugoistoku Srbije. Najveća količina u subotu, izuzev juga i jugoistoka, gde se više padavina očekuje u noći ka nedelji i u nedelju u prvom delu dana. Padavine bi u u velikom delu zemlje bile uglavnom u obliku snega, na jugu i istoku Srbije tokom petka i subote ― kiša, koja bi u nedelju postepeno prešla u sneg. Kada je reč o snežnom pokrivaču, bio bi manje, ponegde i umerene visine, najpre u Timočkoj Krajini, a potom na zapadu i jugozapadu zemlje, Šumadiji i Sremu. Verovatno se snežni pokrivač neće oformiti jedino na krajnjem jugoistoku ili će u ovim krajevima biti male visine. U petak košava u pojačanju, tako da će krajem dana, u noći ka suboti i prvi deo dana u subotu duvati umeren, mestimično i jak, istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima. Vetar će potom oslabiti i u noći ka nedelji biće u skretanju na slab i umeren, severozapadni. Maksimalna temperatura u subotu od 0ºC na severozapadu i u Timočkoj Krajini do 7ºC na jugoistoku. U nedelju hladnije; Tmax uglavnom od -1 do 2ºC, na krajnjem jugoistoku malo toplije.
Ponovio bih da je trenutna situacija veoma nezahvalna za prognoziranje. Do skoro su na neko vreme bile "isparile" maltene sve padavine, te ćete mi oprostiti
ukoliko moja prognoza omane.