Situacija je daleko od jasne, makar meni. Oni koji prate svaki "izlaz" modela lako će moći da primete kako je 06z GFS koji je pre dan-dva bio "snežan za BG" sada bitno drugačiji i za BG tu uopšte ni nema snega a nedelja ima višu temp. od subote... To u stvari liči na prognozu "referentne ustanove sa punom odgovornošću..." gde je za BG za subotu data mogućnost za slabu kišu a za nedelju je prognozirano suvo vreme. U istoj prognozi (bilten RHMZa od 11.12.) sneg uopšte nigde nije ni prognoziran osim za planine:
"15.12.2018.Субота
Облачно са кишом у нижим и снегом у вишим пределима.
Прогноза временa за наредних пет дана (од 16.12.2018. до 20.12.2018.)
До краја периода пролазна наоблачење, у појединим данима местимично киша, а на планинама снег. "
Dakle, profesionalci iz RHMZa su u potpunosti "isključili" sneg za vikend bilo gde u Srbiji osim na planinama. Verujem da prognozu nisu pisali "napamet" ali me čudi da sneg nije spomenut makar za mali deo Srbije...
EC od nedavno ima i 06z i 18z "izlaze" koji nisu lako dostupni (u stvari ni 00z i 12z nisu "javno" dostupni ali zahvaljujući nekim kompanijama mogu da se besplatno vide "karte" tih modela na nekim sajtovima -naravno ne i "raw model data" tj. sami gribovi koji koštaju preko 100.000EUR godišnje i to ne za sve nivoe i parametre), ali kao pripadnik "stare garde" i dalje pratim samo 00z i 12z. Mislim da će za precizniju procenu biti neophodno da se sačekaju sutrašnji 00z (ne samo večerašnji 12z) -većinu "zimoljubaca" ne raduje mokar sneg na +1C a situacija je takva da će samo mali deo zemlje moći da računa na "lep sneg" od samog početka padavina.
Gledajući današnji bilten RHMZa deluje kao da su danas numerički modeli predvideli potpuno drugačiju situaciju nego juče ... ili kao da su potpuno drugi ljudi radili prognozu jer se današnja prognoza "referentne ustanove sa punom odgovornošću ..." izrazito puno razlikuje od jučerašnje. Znajući da se dva-tri glavna modela koji se koriste za prognozu (poredim 00z juče i danas) nisu bitno menjali, ostaje mi za zaključim da prognoza zavisi od "smene" koja radi... možda bi "zli jezici" rekli da su u RHMZu pratili šta se piše na forumu pa je zato prognoza drastično promenjena

Evo današnje najave:
15.12.2018.
Субота
Облачно.
На северу и западу Србије, као и у Тимочкој Крајини падаће снег и
формираће се снежни покривач, у централним пределима очекују се мешовите
падавине (киша, суснежица и снег), док ће на југу Србије падати киша.
16.12.2018.
Недеља
Облачно са снегом, на југоистоку још ујутру са кишом која се понегде може ледити
при тлу.
Ostajem pri stavu da je situacija daleko od jasne -makar za mene.
Mislim da će u nedelju biti relativno lep prizor za zimoljupce na širem području Beograda ali da sada moram da napišem preciznu prognozu za npr. termine 21h u petak kao i 01, 07, 13h i 21h za subotu ne verujem da bih bio tačan tj. ako bi se ta prognoza i ostvarila to bi bilo više "na sreću" ... a ovo piše čovek koji 20 godina analizira numeričke modele (i to globalno, jer se kvalitet globalnih modela ne ocenjuje na osnovu prognoze za par mesta ili "usku" regiju, a po pravilu se analizira nivo 500hPa a svakako ne T2m ali neću da "smaram" o tome).