Mala ispravka vezana za tip sutrašnjeg fronta. Nema govora o toplom frontu, a pogotovo ne sa severozapada na severnoj hemisferi . U pitanju je okluzija toplog tipa. Lako se brka sa toplim frontom jer zaista postoji topla advekcija povezana sa depresijom, međutim ako pratiš faze kroz koje je prolazio ciklon (uz osmotrene pojave na stanicama) ne možeš pogrešiti u karakterizaciji. Topli front je ipak karakteristika mladih ciklona, kod kojih je topli sektor najizraženiji uz dosta široku oblast frontalnih padavina. Okluzija nastupa u kasnijoj fazi ciklona pri kojoj dolazi do postepenog sustizanja hladnog i toplog fronta. Nadam se da ne zameraš na opasci, iskoristio sam priliku da vidim koliko znam prateći karte i tvoj post, s obzirom da imam kolokvijum iz analize vremena ove nedelje.
HVALA TI na ispravci, Miki, i iskreno mi je drago da ima barem neko ko pročita u celosti moje poruke.
Očigledno je da nisam detaljno pregledao sinoptičku situaciju rasporeda baričkih sistema i položaj frontova, jer na karti koju si postavio jasno se vidi da je u pitanju, kao što si rekao, front okluzije. HVALA TI na detaljnom, stručnom i za mene veoma značajnom objašnjenju, jer sam naučio kako da ga relativno lako prepoznam ako nije "ucrtan" na kartama. HVALA TI na izdvojenom vremenu u veoma kasne noćne sate, posebno zato što znam da retko pišeš na forumu.
Druže moj, red bi bio da ti poželim veliki uspeh, ali to bi bilo tako passé (hajde da "iskočim" makar na kratko iz šablona književnog srpskog; ipak pišem u potforumu "Pričaonica"
), već ću prognozirati kao ove večeri i reći da ćeš biti dominantan i "pokidati" na kolokvijumu. Ti si za mene neko na koga gledam kao na nekog ko ima veliku perspektivu da postane vrhunski meteorolog u skorijoj budućnosti i to mišljenje sam izgradio uz jako malo pročitanog materijala (prognoza, analiza, diskusija...) i kroz razgovor, jer, ponavljam, retko pišeš na forumu.
Što se tiče prognoze (što je najvažnije na kraju krajeva) alal ti vera! Ceo tekst je na nivou diplomiranog meteorologa zaposlenog u prognostičkoj službi nekog državnog zavoda ili TV stanice.
Ovo je izuzetan kompliment koji me, pored ogromne želje, dodatno ohrabruje da nastavim da intenzivno izučavam meteorologiju, bez obzira na nepodržavanje i večito nerazumevanje mnogih ljudi iz moje okoline, pa čak i još uvek povremene provokacije od strane vršnjaka koji ne shavataju interesovanje i ogromnu ljubav koju osećam prema ovoj nauci. Da ne idem sada u detalje, oni koji me poznaju sa foruma, znaće na šta mislim.
Na kraju prognoza (odnosno upozorenje) se nije u potpunosti ostvarila, ali je bila veoma precizna.
Inače, pitao me je jedan član foruma još sredinom decembra u PP od čega bi trebalo da počne da uči da bi dobro razumeo da analizira meteorološke karte, ali mi je u tom periodu pristizao veliki broj poruka, bio sam u "gužvi", te se nadam se da mi neće zameriti što mu ranije nisam odgovorio.
Sada bih sa iskoristio priliku i sa svima koji žele da više nauče i budu precizniji u prognozi ukratko podelio svoje iskustvo, pošto sam ranije imao slična pitanja. Naime, u drugom-trećem razredu osnovne škole sam počeo redovno da čitam klimatološke (mesečne, sezonske, godišnje) biltene od početka do kraja sa posebnim akcentom na pregled sinoptičke situacije. Dosta dugo ništa nisam razumeo, ali su mi ipak bili zanimljivi stručni pojmovi. Većinu sam razumeo tek pre godinu-dve, a u mnogome su mi pomogle analize iskusnih članova ovog foruma (do koga sam sasvim slučajno "došao" preko Interneta i registrovao se posle 1h ujutru) i njih sam detaljno čitao. Nesvesno sam se, verovatno zbog ogromne želje da naučim, trudio da upamtim određene termine, te sam i sam, nakon višegodišnjeg perioda sastavljanja prognoza (prvo sam dve-tri godine pisao na svom profilu na FBu i dobijao najviše po nekoliko sviđanja i to uglavnom od odraslih ljudi, zatim jedno vreme na svojim stranicama, u međuvremenu i na SM forumu, a vremenom sam počeo da pišem i na portalu i FB stranici, čiju svaku objavu vidi 4,5,6,7,8,9... hiljada ljudi) od prilično skoro krenuo da pišem i analize. Takođe, učim i na Internetu, a povremeno ciljano čitam poruke počev od početka postojanja foruma. Sakupljam informacije i učim svakim danom u vezi numeričkih modela od iskusnih članova foruma, pa sam tako jedini još u petak u prognozi na portalu najavio za danas minimalnu temperaturu u nižim predelima od -18ºC do -8ºC (u to vreme su ostale meteorološke službe prognozirale do -14, -15ºC, pa su za vikend čak malo podigle donju vrednost i prognozirale oko -12ºC), a tek juče je RHMZ izdao prognozu baš od -18 do -8ºC. Ovo ne govorim da bih se hvalio, niti jer mislim da sam bolji prognostičar, već da sam od člana, nadam se da mi ne zamera što ga spominjem, Profiamatera, u jednoj poruci naučio da GEM najbolje "skida" ovaj tip situacije kada naglo oslabi vetar i dođe do razvedravanja (drugi modeli nisu bili ni malo blizu tada). U manjoj meri sam za prognozu korigovao ovaj kanadski model i došao do ovih vrednosti, a pogledajte samo moje prve prognoze! Tada (kraj 2015, 2016.) sam ih retko pisao na forumu, jer sam bio svestan da malo znam i zato sam, koliko se sećam, izbegavao da pišem u potforumu "Prognoze". Jesu bile "ozbiljno" napisane, tako da se nije videlo da imam 15-16 godina, ali sa znatno manjom ostvarljivošću i mnogo manje detalja. Eto, raspisah se, Miki me je ovim porukom na to "naterao", a baš sam mu sinoć rekao da ne stižem da budem dovoljno aktivan na forumu u poslednje vreme.
Veliki pozdrav za sve koji su u celosti pročitali poruku!