Ako i to pogodi onda mu nema ravnog
Pitao bih Pulsara nadam se da ce videti poruku..Pre sam gledao na 10hpa i glavni PV je bio iznad Evrope u ovo neko vreme sada je iznad Kanade kako se to odrazava...? I ova dr. Butler ubacila onu sliku sa brzinama na 100hpa pa kako sam razumeo lose je spajanje tropo i strato ali da ide u tom smeru... I to da prokomentarise da li to znaci da pravi uticaj stratosfere tek u februaru?
Puno pitanja
Dobra se diskusija razvila na komšijskom forumu, na više tema. Nažalost, ovdje je jako mirno što se tiče prognoza, čak i ovaj talas snijega koji je iza nas je dosta tiho najavljivan, za razliku od nekih prošlih godina, koje sam nekada ranije prelistavao.
Ma koliko bilo osporavanja, držao sam se toga da je ovo u prvoj dekadi povezano sa stratosferom. Prije dva dana sam gledao gostovanje Cohena, koji povtrđuje da je to povezano sa SSW-om. Toliko snijega po Siciliji, Grčkoj, Turskoj... ne može biti sličajno. Neki dijelovi nisu dobili ništa, jer se se takva postava zadržala poprilično dugo, što mislim da je povezano sa SST-a Atlantika, ali i načinu zagrijavanja u stratosferi.
Ukratko, kanadski vrtlog, bi mogao igrati najvažniju ulogu u nekim dijelovima sjevrne Amerike, uz ometanja greenlandskog bloka. Kanadski vrtlog je na modelima u stratosferi sve jači, dok istovremeno sibirski se razbija na dvije ćelije, onaj bliže nama je slabiji i to je možda lošije, bolje da smo ga imali blizu nas, da održava niski polarni jet nad jugoistokom Evrope, kao 1985. godine. Dosta slična je ta godina sa ovom, na početku bila, ali za dalje nije. Mislim da je bolje za šire područje Balkana da imamo atlantski greben bliže nama, što bi možda održavao kanadski vrtlog, a onda bi rubom grebena silazile ciklone bliže Italiji, a ne dalje po zapadnom Sredozemlju.
Ovisno gdje će biti kanadski PV, diktirat će se stanje nad Atlantikom.
Kako se oporavlja stratosferski PV, tako se poremečaji guraju na niže katove (spratove) stratosfere prema troposferi, pa tako imamo da se istočni vjetrovi više rasprostiru prema kraju mjeseca. To bi izazvalo održivije blokade i prodore hladnijeg zraka od polarnih mjesta prema jugu. E sada gdje će biti forirani blokirajući sistemi, sa kojom osom, to je predaleko.
Scandi+ je u bližem terminu nemoguće da se postavi zbog sibirskih PV ćelija, za kasnije ćemo vidjeti, vjerovatnije je da će seu bližim terminima kratkotrajno dizati greben uzmeđu Greenladana i VB.
Teško je definisati šta nas čeka, jer bi Balkan mogao biti granica toplog i hladnog sektora. Srednja Evropa ima da uživa u hladnom vremenu i tamo prognozirati je najjednostavnije.