Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1516111 puta)

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
Odg: Meteo chat
« Odgovor #7460 poslato: 11. Januar 2019. u 14:00 »
E pa Barte sada imas veliku odgovornost . Ocekujem da ces odraditi reportazu kakvu ovaj forum jos nije video  :D . Samo Zika da nam se ne naljuti kada bude video reportazu o ciklonu Bart .
Sto se tice imena . Od Kragujevca pa do juga sva mesta su dobila dobar sneg ali Nis je pobednik uzimajuci u obzir nadmorsku visinu . Gledajuci vecu nadmorsku visinu Ivanjica sa planinama oko nje je objasnila i zasluzuje da bude u samom vrhu reportaze ( nadam se da ce i clan Srbin dati svoj doprinos reportazi ) .
I nesto van teme . U mojoj opstini putevi ( ukljucujuci i glavni ) su pod debelim ledom . Nazalost opstina nema vise soli  :wall:
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Bart

« Odgovor #7461 poslato: 11. Januar 2019. u 20:33 »
Jel ima neko Met office karte kretanja frontova za 8, 9 i 10 januar ili zna gde ima da kazem istorija toga?
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Miki

• Starost: 28

Van mreže Bart

« Odgovor #7463 poslato: 11. Januar 2019. u 22:14 »
Hvala Miki ubacio sam sa meteociela zbog boja, ovo mi i skomi nasao ali crno belo bas i nije jasno a uzeo sam onu tvoju sliku iz meteo chata za front okluzije tako da dosta je to  :)
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže mareeram

« Odgovor #7464 poslato: 12. Januar 2019. u 11:31 »
@ Bart

Op, Kucevo nova 3 cm snega, jutros 20 cm...novo za'ladjenje se odlaze za 20.01.2019! :grin:

Van mreže Bart

« Odgovor #7465 poslato: 12. Januar 2019. u 13:03 »
 ^^ Ako i to pogodi onda mu nema ravnog  :)

Pitao bih Pulsara nadam se da ce videti poruku..Pre sam gledao na 10hpa i glavni PV je bio iznad Evrope u ovo neko vreme sada je iznad Kanade kako se to odrazava...? I ova dr. Butler ubacila onu sliku sa brzinama na 100hpa pa kako sam razumeo lose je spajanje tropo i strato ali da ide u tom smeru... I to da prokomentarise da  li to znaci da pravi uticaj stratosfere tek u februaru?
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže mareeram

« Odgovor #7466 poslato: 12. Januar 2019. u 14:20 »
@ Bart

Pa ne ide džabe ceo svet u Vlaški kraj zbog Magije... :laugh:

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #7467 poslato: 12. Januar 2019. u 14:39 »
Само вас посматрам :O .....немам везе са никаквом магијом,ја сам* православни хришћанин*.

Van mreže mareeram

« Odgovor #7468 poslato: 12. Januar 2019. u 15:45 »
Само вас посматрам :O .....немам везе са никаквом магијом,ја сам* православни хришћанин*.

Gospodine, samo se malo salimo, ja se izvinjavam ako je nesto ruzno po Vama receno..

Bas je bilo za Bozic u Dnevniku RTS-a, prilog iz Voluje kod Kuceva..kako se sprema neko posebno jelo za Bozic u vlaskoj porodici, zaboravih ime, ali kao krvavca nesto..
Meni je zanimljivo kako se u tom kraju prepilcu hriscanski i paganski motivi.. :)

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #7469 poslato: 12. Januar 2019. u 19:38 »
Опуштено пријатељу,заборавих да на крају убацим  смајлија па је коментар добио озбиљнији тон него што сам мислио.Свако добро!!!!

Van mreže Pulsar_

• **
« Odgovor #7470 poslato: 13. Januar 2019. u 11:37 »
^^ Ako i to pogodi onda mu nema ravnog  :)

Pitao bih Pulsara nadam se da ce videti poruku..Pre sam gledao na 10hpa i glavni PV je bio iznad Evrope u ovo neko vreme sada je iznad Kanade kako se to odrazava...? I ova dr. Butler ubacila onu sliku sa brzinama na 100hpa pa kako sam razumeo lose je spajanje tropo i strato ali da ide u tom smeru... I to da prokomentarise da  li to znaci da pravi uticaj stratosfere tek u februaru?
Puno pitanja ;)
Dobra se diskusija razvila na komšijskom forumu, na više tema. Nažalost, ovdje je jako mirno što se tiče prognoza, čak i ovaj talas snijega koji je iza nas je dosta tiho najavljivan, za razliku od nekih prošlih godina, koje sam nekada ranije prelistavao.
Ma koliko bilo osporavanja, držao sam se toga da je ovo u prvoj dekadi povezano sa stratosferom. Prije dva dana sam gledao gostovanje Cohena, koji povtrđuje  da je to povezano sa SSW-om. Toliko snijega po Siciliji, Grčkoj, Turskoj... ne može biti sličajno. Neki dijelovi nisu dobili ništa, jer se se takva postava zadržala poprilično dugo, što mislim da je povezano sa SST-a Atlantika, ali i načinu zagrijavanja u stratosferi.

Ukratko, kanadski vrtlog, bi mogao igrati najvažniju ulogu u nekim dijelovima sjevrne Amerike,  uz ometanja greenlandskog bloka. Kanadski vrtlog je na modelima u stratosferi sve jači, dok istovremeno sibirski se razbija na dvije ćelije, onaj bliže nama je slabiji i to je možda lošije, bolje da smo ga imali blizu nas, da održava niski polarni jet nad jugoistokom Evrope, kao 1985. godine. Dosta slična je ta godina sa ovom, na početku bila, ali za dalje nije. Mislim da je bolje za šire područje Balkana da imamo atlantski greben bliže nama, što bi možda održavao kanadski vrtlog, a onda bi rubom grebena silazile ciklone bliže Italiji, a ne dalje po zapadnom Sredozemlju.

Ovisno gdje će biti kanadski PV, diktirat će se stanje nad Atlantikom.

Kako se oporavlja stratosferski PV, tako se poremečaji guraju na niže katove (spratove) stratosfere prema troposferi, pa tako imamo da se istočni vjetrovi više rasprostiru prema kraju mjeseca. To bi izazvalo održivije blokade i prodore hladnijeg zraka od polarnih mjesta prema jugu. E sada gdje će biti forirani blokirajući sistemi, sa kojom osom, to je predaleko.

Scandi+ je u bližem terminu nemoguće da se postavi zbog sibirskih PV  ćelija, za kasnije ćemo vidjeti, vjerovatnije je da će seu bližim terminima kratkotrajno dizati greben  uzmeđu Greenladana i VB.

Teško je definisati šta nas čeka, jer bi Balkan mogao biti granica toplog i hladnog sektora. Srednja Evropa ima da uživa u hladnom vremenu i tamo prognozirati je najjednostavnije.

Van mreže mareeram

« Odgovor #7471 poslato: 13. Januar 2019. u 12:24 »
Meni se čini da tamo od 19. pa nadalje povoljna situacija za sneg se otvara Sloveniji i Hrvatskoj (zapadnoj), a to gotovo uvek znaci da ovde sa snegom slabo- nikako..Pulsaru bi to moglo odgovarati za Bihac, vise nego sto je sad kad je ovde bilo snežno.. :)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #7472 poslato: 13. Januar 2019. u 13:00 »
Sve i da je pao sneg u mom kraju od ovog poslednjeg ciklona meni to ne bi predstavljalo veliki uzitak posto su vec danas ocekivano temperature presle u plus a tako ce biti i narednih dana.
Opet dobijemo nesto sto ovde popularno zovemo "vikend snegom".

Nisam ljubitelj toga pa makar palo i pola metra. J... ti sneg koji ne moze da padne pa makar i 10cm i da posle usledi niz od desetak ledenih dana u kojima covek moze da uziva.
Dok ne stegne ona hladnoca sa istoka nema prave zime.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #7473 poslato: 13. Januar 2019. u 13:12 »
Sve i da je pao sneg u mom kraju od ovog poslednjeg ciklona meni to ne bi predstavljalo veliki uzitak posto su vec danas ocekivano temperature presle u plus a tako ce biti i narednih dana.
Opet dobijemo nesto sto ovde popularno zovemo "vikend snegom".

Nisam ljubitelj toga pa makar palo i pola metra. J... ti sneg koji ne moze da padne pa makar i 10cm i da posle usledi niz od desetak ledenih dana u kojima covek moze da uziva.
Dok ne stegne ona hladnoca sa istoka nema prave zime.
Gde da potpisem svaku tvoju recenicu od reci do reci?

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #7474 poslato: 13. Januar 2019. u 13:17 »
 ^^
Davno smo mi kolega usaglasili stavove oko toga.  :tu:

Eh, da jos hoce zima da se usaglasi sa nama i da nam izadje u susret.

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #7475 poslato: 13. Januar 2019. u 13:39 »
Veci dao Vojvodine je bio na granici hladnoce i to uz zapadnu stranu .Niti snega previše em toplota izbija brze i lakse .To se posebno osetilo u niziji koja nije mogla da akumulira sneg .Bolje proleće od te postavke za Veci deo Vojvodine i Macve ,podrinja pa da se karte izmesaju opet srecom to i dolazi sada..Bice nesto kada tada..Ovako bi bilo ovo mucenje u nedogled posebno dole.Jedva cekam da sneg istopi ovde ce to potrajati malo ..

Van mreže Darko_9

« Odgovor #7476 poslato: 13. Januar 2019. u 13:56 »
Ako se ovo ostvari otopce se za par dana u Beogradu sneg ovaj sto je pao:

Van mreže Bart

« Odgovor #7477 poslato: 13. Januar 2019. u 20:24 »
Hvala Pulsar na odgovoru, nemam sad vreme da detaljnije gledam ali i meni se cini kao sto je mareeram ovo napisao... Vidim Cohen objavio cfs za februar gde se vidi da je toplije kod nas...Nije nemoguce 2 dobra meseca smo imali a moze i u topljem feburaru da bude zanimljivih epizoda...Svaki mesec po jedan ciklon sa obilnim snegom za neki deo zemlje :)
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže milandijana

• milan
  • *
  • Starost: 47
« Odgovor #7478 poslato: 15. Januar 2019. u 07:07 »
Modeli od jutros nisu bas nesto naklonjeni nama zimoljupcima.

Van mreže dejca

« Odgovor #7479 poslato: 15. Januar 2019. u 07:38 »
Tako je, temperature za vikend i kasnije moguce i +10 stepeni.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu