Dobijam PP na forumu po pitanju mog mišljenja u vezi vremenskih prilika i potencijalnog snega na našem području (Srbija) u narednom periodu na koje uglavnom ne stižem da odgovorim, pa bih ukratko prokomentarisao moje viđenje i zato pišem u ovoj temi. Nadam se da mi niko ne zamera, zaista ne stižem od obaveza.
Ne vidim nikakav potencijal za neki hladniji period na duže vreme u narednih najmanje 12-13 dana (eventualno jedan do dva uzastopna ledena dana u nižim predelima). Fokusiran sam na mogućnost za, na forumu nazvan, "vikend sneg" koji bi mogao da padne baš za naredni vikend (koja koincidencija
), te bi nedelja i/ili ponedeljak delu zemlje mogli "doneti" ledeni dan, a prednost za potencijalno novi sneg ovoga puta imaju severni i zapadni krajevi. Od utorka sve izvesnija košavska situacija (topla varijanta), te bi potencijalnog snega u Timočkoj Krajini moglo biti tek oko utorka, najranije ponedeljka (naravno da ne govorim o snegu kao pojavi, već da pričam o snežnom pokrivaču, koga teško da će biti za vikend, te i ako ga bude biće u maloj količini), ali bi mogao da se zadrži duže nego u ostatku zemlje zbog niže temperature u danima koji će uslediti. Od 22. januara u većem delu bitno otopljenje uz dosta oblačnosti i mestimičnu kišu. Visoke planine (preko 1500mnv) su, i vrlo verovatno će i ostati, u "sigurnoj zoni" po pitanju temperature i vrste padavina (sneg). Kada je reč o planinama oko 1000mnv, još će se "lomiti koplja", ali mišljenja sam da će biti granična situacija (kiša i sneg) negde posle naredne srede (23.01.).
Potencijalno novo jače zahlađenje na samom kraju januara. Možda se "čeka" da otputujem, pa tek onda "udari jaka zima".
Inače, po meni se ništa mnogo bitno u poslednjim izlazima nije promenilo za period tokom vikenda, sagledavajući "širu sliku" (naročito ansamble modela i njihove proseke). "Lutaće" numerički modeli i dalje, pratićemo i naredne izlaze, no kao izuzetno velikog ljubitelja snega, prihvatam svaki dar majke Prirode te vrste, pa makar samo "brojao pahulje". No, ponavljam, mislim da snegoljpci svakako imaju razloga da se nečemu više nadaju, a kriterijumi pojedinaca nažalost ne bi bili zadovoljeni ni da padne pola metra snega u nižim predelima.
P.S. Ne treba zaboraviti da u delovima zemlje još uvek ima "dobrog" snega, a u pojedinim nižim krajevima i preko 20cm (u Nišu je jutros izmereno 24cm) i da će se i narednih dana većinom održati i pored topljenja tokom dana (u južnim krajevima, uglavnom zbog snežnog pokrivača, biće niže temperature nego u ostatku zemlje, posebno minimalne, a i podloga je zaleđena, kao i to da će tačka rose ostati dovoljno niska, a neće ni biti značajnijeg vetra). Takođe, nisam uopšte spomenuo da danas u toku popodneva ima uslova da ponegde bude pljuskova snega, a i noćas i sutra u prvom delu dana će biti malo padavina u delu zemlje, pretežno u obliku snega slabog intenziteta, naročito na području Banata i Pomoravlja.