S obzirom da nikako ne može da bude smešno, onda je ovo za rubriku verovali ili ne: U današnjem (18.01.) operativnom biltenu RHMZa piše sledeće:
Прогноза временa за наредних пет дана (од 23.01.2019. до 27.01.2019.)Од среде облачно са снегом уз пад температуре и формирањем снежног покривача и у нижим пределима.... dok današnja prognoza za narednih pet dana na sajtu RHMZa izgleda ovako:
Jednostavno sam morao da postavim prognozu za svih šest lokacija, gde se jasno može uočiti da se na svim prognozira manji porast temperature u sredu, posebno kada je reč o Tmax (pozitivno odsupanje u odnosu na utorak za 1-3ºC), dok se na dve lokacije zadržava vreme bez padavina ("samo" oblačno). U Beogradu se čak nakon padavina u obliku snega u utorak, za sredu prognozira susnežica.
Samo mi dve mogućnosti padaju na pamet za ovakvo razilaženje prognoza:
Ili operativni bilten i prognozu za određene lokacije izrađuju različiti timovi ljudi, pa nisu mogli da se "dogovore" da li će od srede biti toplije (GFS) ili hladnije (EC), ili su, s obzirom da je današnja prognoza ažurirana posle operativnog biltena, sačekali i izlaz 06Z GFS numeričkog modela, pa su se ipak predomislili u vezi zahlađenja, te "povinovali" ovom modelu, "povećali" temperaturu (kada smo kod ovog parametra, ukoliko neko iz RHMZa pročita ovu poruku, od pouzdanog izvora sam čuo na koji način se temperature u mesečnoj prognozi (tj. za 30 dana) koriguju i zbog čega su stupci onoliko ujednačeni), na nekim lokacijama "izbrisali" padavine, i naravno da nema govora o formiranju snežnog pokrivača u nižim predelima (ponegde možda malog u noćnim satima), dok se bilten svakako ne ažurira.
Šalu na stranu, napisao sam ovo teatralno, ali suština ostaje. Ne bih ni prokomentarisao da se greška dešava prvi put, ali pošto prognoze pratim svakodnevno ponajviše iz tradicije (verovatno i celih 10 godina), te radoznalosti, a operativni bilten od kada je počeo da se izrađuje, mogu konstatovati da je neretko prisutna neusklađenost u manjoj, ali bitnoj meri s obzirom da je reč, što bi Profi rekao, o "referentnoj ustanovi sa punom odgovornošću". No, da budem objektivan, greške ove veličine su velika retkost, što posle svega napisanog i nema nekog naročitog značaja.