"Zašto imaš nešto protiv RHMZa? Možda nisi dobio posao kod njih pa na amaterskom forumu sa još nekoliko likova i neznalica pišeš gluposti i da Zavod ima loše prognoze, model, najave. Na tom forumu je vaš član koji piše slično kao ti najavio 10C za Beograd, to je još lošije nego Zavod a WRF-NMM nije imao 11C u prognozi. Neki koji je kao meteorolog piše gluposti o beogradskoj klimi i menja prognozu češće nego Zavod na koji ti i ostali amateri imate primedbe umesto da vas raduje što postoje blagovremene najave. Meni te najave koriste, čak ima i neki FB nemačke firme koja ima dobru prognozu ali tvoji ortaci sa foruma lupaju kako ko hoće (pa nekada nešto i nabodete). Ta tvoja prognoza koju si spomenuo je davala 2-3C ali i ćorava kokoška nešto ubode pa tako i ti i tvoja amaterska prognoza. Da je ona stalno dobra imao ti posla u kompanijama po svetu i ne bi iz dosade pisao na tom tvom forumu (ili možda tu imaš neke prihode od foruma). Danas svako može da piše šta hoće, kod tebe na forumu ima toliko amaterskih gluposti da to ne vredi brojati. Ti kao imaš 100 godina a pišeš kao klinac i nalaziš mane RHMZu, možda si ti u nekoj od kompanija koje rade prognozu za tržište Srbije pa hoćeš ovako da omalovažiš konkurenciju."
Ovo je deo poruke koju sam dobio od nekoga ko je možda poštovalac lika i dela nekoga iz "referentne ustanove za prognozu vremena i voda".
Ne verujem da ta osoba radi u RHMZu, mislim da ljudi koji tamo rade ne bi pisali na ovakvom nivou.
Ta osoba me očigledno ne poznaje inače bi znala da forum nije "moj" (niti sam ga osnovao, niti ga "održavam", niti imam dinar prihoda ali imam zadovoljstvo kada neki manje iskusni članovi nešto nauče iz mojih "pisanija") a verovatno bi znala i kakvim se "meteo" poslovima bavim i ko su mi klijenti -ali neka bude da sam džabalebaroš
i da nemam ništa bitno u životu (privatno i poslovno) pa onda pišem protiv Zavoda i još u tome izgleda podstičem neke amatere i nekog ko je "kao meteorolog"... A o spomenutoj FB stranici "nemacke firme" necu da pisem iako bih "iz prve ruke" mogao dosta toga da navedem (u najkracem -ta stranica, koja od nedavno postoji za vise zemalja ex-YU, nije i nece postati nista slicno forumu).
Neću da trošim puno vremena na dugačku poruku (iako neko misli da nemam šta da radim, ipak je istina bitno drugačija) ali evo samo malog primera:
RHMZ WRF-NMM od juče ujutru za Beograd za 126mnv:
Automatska prognoza za W13274 (130mnv):
W13274|1|4|D|012319|2.52|-0.72|18|73|4|*|0|4.02|310|88|0.19|2.1|0.04|2.40|78|1000.13|
Nemam vremena da detaljno objašnjavam svaki parametar u prognozi ali u pitanju je jučerašnja prognoza bazirana na 00z modelima i "pokriva" period od ponoći do ponoći po lokalnom vremenu.
Tmin -0.72, Tmax 2.52C, vetar smer 310, brzina 4.02km/h; podaci za oblake, vetar, vlagu, tačku rose i pritisak na nivou mora daju se, u ovoj dnevnoj prognozi (postoji naravno i satna), za rano popodne. Količina padavina je pri kraju i označava 0.04cm tj. 0.4mm padavina u obliku kiše i 2.40cm u obliku snega ili bilo koje vrste ledenih zrna i slično (dakle "uhvaćen" je deo snega koji je padao nakon ponoći).
RHMZov WRF-NMM tek povremeno gledam ili tačnije -povremeno mi to neko pošalje pa tako imam sačuvan jučerašnji.
Nema savršene prognoze, dobronamerni ljudi rade na ispravljanju svojih grešaka (ja ih svakako povremeno imam) a oni drugi olako nazivaju druge neznalicama i slično.
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije a naročito amaterima koji neke situacije tumače bolje ili makar detaljnije od nekih kojima je to profesija (ali možda nisu motivisani da rade bolje -verujem da su oni ipak u manjini u odnosu na ostale kolege)!