Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1502031 puta)

Van mreže Dakula25

• **
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd - Beogradska 56, preko puta Pravnog Fakulteta(za vreme studiranja)/Kraljevo
Odg: Meteo chat
« Odgovor #7680 poslato: 25. Januar 2019. u 19:25 »
Kada će da se objave podaci za visinu snega na RHMZ-u?

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk

Van mreže Bart

« Odgovor #7681 poslato: 25. Januar 2019. u 19:28 »
Kada će da se objave podaci za visinu snega na RHMZ-u?

http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/index.php
Samo skroluj na dole :D
Kraljevo 18cm  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Dakula25

• **
  • Lokacija: Beograd - Beogradska 56, preko puta Pravnog Fakulteta(za vreme studiranja)/Kraljevo
« Odgovor #7682 poslato: 25. Januar 2019. u 19:30 »
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/index.php
Samo skroluj na dole :D
Kraljevo 18cm  :)
Poslednjih pola sata gledam i gledam da li je Kv prešlo 20cm ili nije. Napokon rezultati xD

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7683 poslato: 25. Januar 2019. u 21:54 »
Bravo Dakula za odabir mesta tokom ove snezne ture . Kraljevo najvise novog snega do 19 h . Verovatno si to vec i video . Pogresio sam za Negotin . Deli drugo mesto sa Cuprijom .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #7684 poslato: 26. Januar 2019. u 08:14 »
Novi Sad - Rimski 22cm.  :rofl: Davno se nisam tako ismejao.   :rotf:
Da ne bude zabune verujem apsolutno u ispravnost merenja, ali ovo je vec spektakularno koliko to nema veze sa ostatkom grada. Odgovorno tvrdim da u gradu ima 50% vise snega.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #7685 poslato: 26. Januar 2019. u 08:35 »
Vec treci sneg ove zime preko 30cm ovde  :)  Jos nekoliko od 5 do 20, jedna od retkih zima sa ovoliko uzastopnih snegova pocev od polovine Decembra  :tu:
Ne bi smeli da se bunimo ni da od Februara nastupi proleće  :) Kakve najave ima nas Srpskiseljak koji je i treci tajming pogodio  :grin:

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #7686 poslato: 26. Januar 2019. u 09:04 »
 ^^ Joe no i pored toga,Ns je i zvanicno posle minimum 10,a ko zna koliko godina pre,dobio 2 velika snega(20+cm) u jednoj zimi

Svakako jedna od sneznijih zima za ovu nasu rupcagu :laie:
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #7687 poslato: 26. Januar 2019. u 09:12 »
Evo da se pridružim Novosađanima sa žalbama na zvanična merenja. :)
Iako stanica na Vračaru često ode u drugu krajnost sa osmatranjima i daje više snega nego što je realno, ovoga puta je zvanična visina snega barem za 5-6cm manja od prosečne visine snega u gradu. I podaci o količini padavina i visini snega se međusobno ne poklapaju. Teško je da od 16mm padavina na dubokom minusu padne 15cm novog snega, a da se pritom ukupna visina poveća za 10cm, govorim za period od 19h do 7h. Nešto tu ne štima, ali nije ni važno. Samo mi je pomalo žao da ovaj sneg i po zvaničnim podacima ne bude drugi najveći u prethodnih 10 godina, što realno i jeste.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže valjevac

• **
« Odgovor #7688 poslato: 26. Januar 2019. u 09:49 »
Ovde je po njima za 12h padanja umerenog do jakog sitnog snega palo svega 6cm...juce ujutro je zvanicno bilo 8cm a jutros 14cm.. važi,kako da nije ;)

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #7689 poslato: 26. Januar 2019. u 09:54 »
 ^^ Ima tu puno nelogičnosti. Ja sam merim kod mene u dvorištu pa mi opet ništa nije jasno. Od sinoć u 22h do jutros u 8h palo je 12cm na očišćenu betonsku površinu. Ukupna visina snega je 27cm na travnatoj površini na sredini dvorišta gde uvek merim. S obzirom da je bilo 11cm pre početka padavina ispada da je juče do 22h palo samo 4cm. Nema šanse! Mislim da je u pitanju više faktora zbog kojih je manja visina nego što je logično. U pitanju su topljenje pri tlu jer je zemlja relativno topla, sleganje novog snega i naravno vetar koji raznosi sneg... S druge strane totalno je nebitno kolika je visina kad je ovako sve lepo!

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #7690 poslato: 26. Januar 2019. u 10:13 »
Pogledam kroz prozor , sve zatrpano od snega . Pogledam na tv , sve cisto nema snega i kazem sebi covece sto laze ovaj prozor  :rotf:
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže mareeram

« Odgovor #7691 poslato: 26. Januar 2019. u 10:38 »
Kučevo 18 cm! :cheer: :lengua:

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #7692 poslato: 26. Januar 2019. u 10:41 »
Novi Sad - Rimski 22cm.  :rofl: Davno se nisam tako ismejao.   :rotf: 
Da ne bude zabune verujem apsolutno u ispravnost merenja, ali ovo je vec spektakularno koliko to nema veze sa ostatkom grada. Odgovorno tvrdim da u gradu ima 50% vise snega.
Stvar je tome da ta stanica neodrazava ni neki prosek temperature ni padavina za Novi Sad. Mozda je u okviru  dozvoljene greške za Klisu ali i neko merenje u centru ili drugde u gradu bi bilo u okviru greške za Kišu . Dese se ovakve situacije kada je nešto drastično drugačije i kod ostalih mernih stanica ali ona toliko strci u svemu za prosek Novog Sada da za grad u celini gledano nije relevantna. Naravno problem sto prestavlja se kao meteorološka stanica Novi Sad. Vetar je oduvao sneg što na reprezativnom mestu ne bi smelo da se desi.. Vrbas preko 20cm..O čemu da se prica. Rešenje je da gnjavim da dobijemo metetolosku stanicu jer je nemamo u suštini.

Van mreže milandijana

• milan
  • *
  • Starost: 47
« Odgovor #7693 poslato: 26. Januar 2019. u 10:42 »
Pogledam kroz prozor , sve zatrpano od snega . Pogledam na tv , sve cisto nema snega i kazem sebi covece sto laze ovaj prozor  :rotf:
ova ti je dobra bata stevo.ubedjuju nas da verujemo njima a ne našim ocima. :rofl:

Van mreže Aleksa

« Odgovor #7694 poslato: 26. Januar 2019. u 10:46 »
Pa uspeli su u tome :)

Van mreže Bart

« Odgovor #7695 poslato: 26. Januar 2019. u 10:47 »
Kučevo 18 cm! :cheer: :lengua:
To je neki znak za nastavak zime  :hm:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #7696 poslato: 26. Januar 2019. u 11:05 »
Sad cu napolje pa cu izmeriti koliko je palo. Pre ovih padavina bilo je oko 12-13cm snega na travnatim povrsinama, mislim da je palo oko 10cm juce i nocas.

Oko 22h sam stigao u Vrbas, citavim autoputem padavine su bile ujednacene a tek su se smanjile na samom ulazu u grad.
Moguce da Rimski pokazuju manju visinu snega ali je nemoguce da moze biti odstupanja veceg od 5cm.

@Milose pade li sneg? Sta ti je cudo prirode!  :rofl:

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #7697 poslato: 26. Januar 2019. u 11:12 »
 ^^

Miseluk 35cm, drugar upravo izmerio. Odstupanje 13cm. I to na betinu.

Uskoro ja merim na Limanu 4, idem na sankanje

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #7698 poslato: 26. Januar 2019. u 11:24 »
Evo da se pridružim Novosađanima sa žalbama na zvanična merenja. :)
Iako stanica na Vračaru često ode u drugu krajnost sa osmatranjima i daje više snega nego što je realno, ovoga puta je zvanična visina snega barem za 5-6cm manja od prosečne visine snega u gradu. I podaci o količini padavina i visini snega se međusobno ne poklapaju. Teško je da od 16mm padavina na dubokom minusu padne 15cm novog snega, a da se pritom ukupna visina poveća za 10cm, govorim za period od 19h do 7h. Nešto tu ne štima, ali nije ni važno. Samo mi je pomalo žao da ovaj sneg i po zvaničnim podacima ne bude drugi najveći u prethodnih 10 godina, što realno i jeste.

Baš sam o tome jutros pisao -ako se uporedi količina padavina, visina "novog" snega i visina starog, kao i temperatura pri tlu na Vračaru i na aerodromu onda tu nešto "ne štima" ali neću puno o tome jer ću opet dobiti "protestnu notu"  ;) od nekoga kome nismo dragi mi koji pišemo na ovom forumu (osim kada napišemo nešto pohvalno o RHMZu) ali mu je drag neko iz RHMZa. Iskopiraću to ovde, bolje je da stoji u Meteo chat-u:

Sneg je u Beogradu ispunio očekivanja (makar moja), po zvaničnim podacima na aerodromu kod Surčina je jutros bilo 40cm snega (sada možda i malo više) uz podatke koji se dosta razlikuju od stanice na Vračaru: na aerodromu je količina vodenog taloga (prema SYNOP podacima) od juče u 07h do jutros u 07h oko 14mm a visina snega se sa 16cm povečala na 40cm -naravno da nije čudno da se od 14mm suvog snega na -3C "dobije" 24cm novog snega ali na Vračaru je "startna pozicija" bila slična što se tiče visine starog, "stegnutog" snega (15cm) i od juče ujutru do jutros u 07h je bilo čak 22mm vodenog taloga a visina snega se ukupno povećala 17cm. Posebno je čudan podatak da je visina novog snega od 19-07h na Vračaru 15cm (visina novog snega do 19h sinoć je bila 7cm od 5mm padavina i ukupna visina je tada bila 22cm što je delovalo sasvim OK -i kod Vuka je bilo isto) a u tom periodu je bilo 16mm padavina uz temp. -3C i taj nov, suv sneg meren na stolu koji je dosta nakrivljen nije mogao da se u ovom periodu bitno slegne (možda je vetar delimično odneo suv sneg sa tog "nakrivljenog stola" ali nevezano za to ukupna visina+uk.kol. padavina se bitno razlikuje od podataka sa aerodroma uz vrlo sličnu temperaturu). Dakle deluje kao da je na aerodromu i Vračaru padao bitno drugačiji sneg uz različitu temperaturu (na Vračaru je i temp. pri tlu bila u stabilnom minusu), pa se na jednom mernom mestu od 14mm padavina (ako je podatak tačan, ne bi me čudilo da nije) visina povećala 24cm bez ikakvog sleganja (doduše bilo je pojačanog vetra na aerodromu, možda je neko merio visinu gde ima manjih nanosa), a na drugom mestu je od 22mm visina snega "porasla" 17cm uz bitno sleganje nakon 19h jer je pre toga ukupna visina bila 22cm -7cm novog (od 5mm padavina) i 15cm starog. Moguće je da kol. pad. na aerodromu nije tačna, ali Miloš će to znati bolje -bio je na licu mesta  ;) i njegovim podacima više verujem nego zvaničnim koje dugo pratim i koji povremeno imaju greške (ne mislim samo na aerodrom, povremeno se ističu i druge lokacije -Vračar, pa po pisanju vrednih članova iz NS vidim da i podaci sa Limana nekada nisu OK).
Što se tiče nezvaničnih merenja, kod Vuka je visina snega oko 39cm (mereno u 08.30h, nakon 7h je stigao dodatak od 1.5cm novog snega) a u šumi pri vrhu Zvezdare (240-250mnv) je visina snega 41-43cm ali tamo je starog snega bilo 19cm (dakle 4cm "startne prednosti"). Nisam imao mob. uy sebe pa nisam "ovekovečio" ovu pravu zimsku idilu u Beogradu.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #7699 poslato: 26. Januar 2019. u 11:32 »
Ja sam 100%siguran da na Sancevima ima 34cm to jest 16+18novih sto se uklapa u stanje kod mene gde je 33-34cm

E sad kako su oni izmerili 22cm to je vec misterija meni nepoznata,vetar verovatno
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm